Conferința privind Viitorul Europei

Conferința privind viitorul Europei: Spania „își va sufleca mânecile și va servi proiectul european la maxim”

Duminica, 08 Mai 2022, ora 20:41 1944 citiri

Un sentiment de angajament față de proiectul european a fost tema principală a propunerilor prezentate la încheierea forumului Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE) de vineri (6 mai), organizat de agenția de presă EFE în colaborare cu Parlamentul European.

Forumul Futuro Compartido („Viitorul Partajat”) a avut loc la Monetăria Regală a Spaniei din Madrid, formând scena pentru concluziile anului de dezbateri care au început ca parte a Conferinței privind Viitorul Europei experimentul de democrație deliberativă a UE la care cetățenii din întreaga Europă au participat la elaborarea politicilor UE.

Au participat María Lledó, secretarul general al Ministerului de Externe spaniol, precum și eurodeputați, cetățeni participanți ai Conferință și alți tineri.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a adresat evenimentului într-un mesaj video.

„Conferința privind viitorul Europei a fost prima de acest gen, un exercițiu democratic major paneuropean cu dezbateri conduse de cetățeni. Le-a permis oamenilor, în special tinerilor, din toată Europa, să-și împărtășească preocupările și aspirațiile cu privire la viitorul nostru european comun”, a spus ea.

Dubravka Šuica, vicepreședinte al Comisiei Europene și copreședinte al Conferinței, a distribuit și un mesaj video în care a spus că formatul a creat „un spațiu pentru dezbatere și deliberare liberă, în contrast cu evenimentele brutale din Ucraina”. Ea a adăugat că agresiunea Kremlinului în Ucraina a demonstrat că democrația nu poate fi „de la sine înțeles”.

Forumul de la Madrid a marcat începutul sărbătoririi Zilei Europei în Spania, eveniment care pe 9 mai va vedea concluziile rezultatelor CoFoE prezentate instituțiilor UE, notează euractiv.com

Lledó a spus că un angajament față de cetățenii Europei a fost unul dintre pilonii blocului comunitar. Spania urmează să preia președinția prin rotație a Consiliului UE în 2023.

„Toată lumea așteaptă multe de la noi”, a spus ea la evenimentul de vineri, adăugând că Spania „și va sufleca mânecile și va servi proiectul european la maxim.”

Președintele agenției spaniole EFE, Gabriela Cañas, a subliniat rolul presei în „transformarea” Europei, adăugând că războiul din Ucraina a demonstrat importanța coeziunii UE.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News