Conferința privind Viitorul Europei

România, printre țările ce se opun schimbării tratatelor europene care este susținută de Macron și Ursula von der Leyen

Luni, 09 Mai 2022, ora 19:38 4433 citiri
Romania se opune modificarii tratatelor UE FOTO Pixabay

Treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă, potrivit Agerpres.

„Deși nu excludem nicio opțiune în acest moment, nu susținem încercările imprudente și premature de a lansa un proces spre modificarea Tratatului”, se arată într-un document semnat de aceste state, printre care se numără și România, Bulgaria și Polonia.

Pentru aceste țări, schimbarea tratatelor, care necesită unanimitatea tuturor statelor membre „ar însemna deturnarea energiei politice de la sarcinile importante de a găsi soluții la problemele la care cetățenii noștri se așteaptă să abordeze provocările geopolitice urgente cu care se confruntă Europa”, subliniază textul.

Difuzarea acestei scrisori comune coincide cu manifestările de Ziua Europei. Acestea au fost marcate cu discursuri în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au spus că sunt de acord cu o revizuire a tratatelor pentru întărirea UE.

În această zi au fost înaintate oficial şi propunerile rezultate în urma Conferinţei privind viitorul Europei, un amplu exerciţiu de consultare cetăţenească de un an.

Textul a mai fost semnat de Suedia, Danemarca, Finlanda, Malta, Republica Cehă, Slovenia, Croaţia şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News