Roberta Metsola, la ceremonia de încheiere a Conferinței privind Viitorul Europei: "Avem nevoie de o nouă politică de securitate și apărare"

Luni, 09 Mai 2022, ora 15:45
1496 citiri
Roberta Metsola, la ceremonia de încheiere a Conferinței privind Viitorul Europei: "Avem nevoie de o nouă politică de securitate și apărare"
Roberta Metsola a susținut un discurs la ceremonia de încheiere a Conferinței privind Viitorul Europei FOTO Twitter

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a adresat luni, 9 mai, la Conferința privind Viitorul Europei de la Strasbourg, cu un apel pentru o convenție de reformă a tratatelor europene care să poată prelua propunerile cetățenilor.

Vorbind de Ziua Europei într-un eveniment marcat de contribuțiile cetățenilor, liderilor UE și prim-miniștrilor europeni, Metsola a spus că Conferința, care a strâns aproximativ 300 de propuneri de modificare legislativă în UE, a dovedit că există „un decalaj între ceea ce se așteaptă oamenii și ceea ce Europa este capabilă să ofere în acest moment. De aceea avem nevoie de o convenție ca următor pas”.

Ea a spus că în fața pandemiei de COVID, dar în principal cu invazia Europei de către Rusia, apelul pentru o Europă mai profund integrată, care să primească și noile state membre din Est, a fost crucial.

„Sunt probleme care pur și simplu nu pot aștepta. Acest lucru este valabil pentru apărare. Avem nevoie de o nouă politică de securitate și apărare pentru că știm că avem nevoie unii de alții, că singuri suntem vulnerabili. Și aici nu trebuie să reinventăm roata. Putem completa mai degrabă decât să concuram cu alianțele existente”.

Metsola a spus că UE este încă prea dependentă de autocrați pentru nevoile sale energetice, făcând trimitere clară la Kremlin, și a spus că această realitate ridică problema urgenței investițiilor în surse alternative de energie.

Invazia rusească

Metsola a spus că modul în care Europa va continua să răspundă la invazia rusească a Ucrainei va fi un test hotărâtor al valorilor sale.

„Unitatea și hotărârea răspunsului nostru i-au încurcat pe critici și ne-au făcut mândri că suntem europeni. Acesta trebuie să fie planul pentru viitor. Dar în timp ce vorbim aici, Ucraina este încă invadată. Bombele încă ucid fără discernământ. Femeile sunt încă violate. Milioane au fugit și vor continua să facă acest lucru. Oamenii sunt încă prinși în tunelurile de sub Mariupol”.

Ea a explicat că ucrainenii caută sprijin în Europa, așa cum au făcut atâtea milioane de europeni care au trăit decenii sub control sovietic în est. „Nu există nicio alternativă la Europa”, a spus Metsola. „Viitorul Europei este legat de viitorul Ucrainei. Amenințarea cu care ne confruntăm este reală. Și costul eșecului este important”.

Înfruntarea cinicilor

Metsola a mai spus că Conferința i-a „înfruntat pe cinici” într-un moment atât de definitoriu al integrării europene.

„Este mai ușor să fii cinic, să fii populist, să privești în interios, dar ar trebui să expunem populismul, cinismul și naționalismul așa cum sunt: ​​falsă speranță vândută de cei fără răspunsuri. Cei care se tem să străbată drumul greu al progresului...Ne aflăm din nou într-un moment definitoriu al integrării europene și nicio sugestie de schimbare nu ar trebui să fie interzisă. Orice proces este necesar pentru ca noi să ajungem acolo ar trebui”.

Provenind dintr-un stat membru care a aderat la UE în 2004, Metsola a spus că oamenii din Ucraina, Georgia, Moldova și din Balcanii de Vest privesc spre Europa în speranța unei integrări mai profunde.

„Nu există un loc mai simbolic al puterii democrației, al puterii Europei de a face următorii pași – împreună. Acesta este momentul pentru a răspunde apelului Europei”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#conferinta privind viitorul europei, #viitorul Europei, #strasbourg, #roberta metsola , #Viitorul Europei