Mesaj al liderilor europeni pentru ucraineni: "Viitorul Europei este și viitorul vostru". Macron spune că ar fi nevoie de "ani, dacă nu decenii" pentru integrarea Ucrainei

Luni, 09 Mai 2022, ora 17:28
2289 citiri
Mesaj al liderilor europeni pentru ucraineni: "Viitorul Europei este și viitorul vostru". Macron spune că ar fi nevoie de "ani, dacă nu decenii" pentru integrarea Ucrainei
Conferinta privind Viitorul Europei se incheie pe 9 mai FOTO Parlamentul European

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Ursula von der Leyen și-au exprimat sprijinul pentru rescrierea tratatelor blocului, în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, care a fost dominată de războiul din Ucraina.

Conferința UE privind viitorul Europei prezintă luni, 9 mai, președintelui francez Emmanuel Macron și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propuneri pentru o Europă mai bună.

Având în vedere că invazia Ucrainei de către Rusia oferă fundalul prezentării UE, von der Leyen dorește ca blocul să reacționeze la provocările imediate, în timp ce analizează potențialele reforme.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, „neconceputul s-a întors pe continentul nostru” și „ne-a reamintit de pericolele de a pierde atât trecutul, cât și viitorul”, a spus von der Leyen la conferința de luni.

Ceremonia de la Strasbourg marchează încheierea unui proiect pe care Comisia și Parlamentul European l-au anunțat la sfârșitul anului 2019, cu scopul de a privi și dezbate viitorul pe termen mediu și lung al blocului.

Președintele Macron a dorit ca Conferința să se concentreze asupra viitorului UE post-Brexit și asupra lecțiilor care ar putea fi învățate din pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, având în vedere evoluțiile recente din Ucraina, care împărtășește o graniță cu patru state membre UE - România, Ungaria, Slovacia și Polonia - conflictul va avea o influență semnificativă asupra agendei.

Von der Leyen transmite ucrainenilor că „viitorul Europei este și viitorul vostru”

Vorbind în Parlamentul European, Ursula von der Leyen a transmis un mesaj adresat Ucrainei, spunând: „Viitorul Europei este și viitorul vostru. Viitorul democrației noastre este și viitorul democrației voastre”.

Ea a adăugat că președintele Volodimir Zelenski a depus oficial cererea țării sale de aderare la UE - peste 5.000 de pagini dintr-un chestionar pentru a avansa oferta lor de aderare.

Ea a făcut referire, de asemenea, la parada militară a Rusiei și efortul președintelui Vladimir Putin de a apăra invazia Ucrainei. "Aceasta este imaginea pe care vreau să o sărbătorim pe 9 mai. O imagine mult mai puternică decât orice paradă și dezbatere militară care urcă și coboară pe străzile Moscovei în timp ce vorbim", a spus von der Leyen.

Von der Leyen a lăudat cele peste 300 de propuneri de reformă luate în considerare la conferință – și a sprijinit eforturile de a regândi practica blocului de a avea nevoie de un vot unanim pentru a adopta măsuri.

„A sta nemișcat înseamnă a te întoarce”, a spus von der Leyen la Strasbourg. „Această conferință ne-a arătat că europenii sunt hotărâți să nu facă această greșeală”.

Macron îndeamnă la schimbarea tratatelor UE

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut reforme mai ample pentru a moderniza UE. Într-un discurs la Strasbourg, el a susținut eforturile de a discuta schimbările aduse tratatelor care guvernează blocul. „Trebuie să ne reformăm textele – este evident”, a spus Macron.

El a spus că, deși Ucraina „este deja membră a familiei Uniunii Europene”, în conformitate cu protocoalele actuale ar fi nevoie de „ani, dacă nu decenii” pentru ca aderarea Kievului să fie finalizată.

Liderul francez a mai recomandat formarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să permită țărilor din afara UE să se alăture „valorilor fundamentale europene”.

Printre subiectele pentru o potențială reformă se numără dreptul la asistență medicală de înaltă calitate și o mai mare protecție a mediului.

O altă schimbare potențială este posibilitatea ca statele membre să-și piardă capacitatea de a se opune deciziilor agreate de o super-majoritate, lucru pe care premierul italian Mario Draghi l-a susținut recent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#conferinta privind viitorul europei, #viitorul Europei, #razboi Rusia Ucraina , #Viitorul Europei