Petros Fassoulas, secretarul general al Mișcării Europene: Acum este momentul să fim ambițioși și îndrăzneți cu viitorul UE

Marti, 10 Mai 2022, ora 23:59
2309 citiri
Petros Fassoulas, secretarul general al Mișcării Europene: Acum este momentul să fim ambițioși și îndrăzneți cu viitorul UE
Petros Fassoulas, secretarul general al Mișcării Europene/ FOTO: Twitter

Ziua Europei ar trebui să marcheze încheierea Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE). Un an de deliberări, dezbateri și discuții a reunit cetățeni, politicieni regionali, naționali și europeni, instituții UE, societatea civilă organizată și parteneri sociali, pentru a construi o traiectorie comună pentru viitorul UE, scrie Petros Fassoulas, secretarul general al Mișcării Europene, citat de euractiv.com.

„Acest proces unic, inovator de democrație deliberativă și participativă a pus cetățenii în centrul procesului de luare a deciziilor. Mulți erau îngrijorați la început. Dar Conferința ne-a învățat că democrația noastră nu poate fi consolidată decât prin îmbinarea activității aleșilor cu contribuțiile cetățenilor și ale societății civile organizate în general.

Panelurile paneuropene ale cetățenilor au reprezentat cea mai prețioasă inovație a Conferinței. Cetăţenii aleşi la întâmplare s-au reunit din toate colţurile Uniunii şi din toate categoriile sociale, au lucrat cu energie, tenacitate şi hotărâre pentru a înainta propuneri care au avut un scop dezarmant.

Cetăţenii văd Europa ca pe o soluţie la provocările cu care se confruntă. Și, din acest motiv, își doresc un rol activ în luarea deciziilor care îi afectează, atât prin reformarea alegerilor europene, cât și prin transformarea panelurilor cetățenești într-o trăsătură permanentă a procesului decizional al UE. Ei doresc o Uniune cu mai multe competențe, care vorbește cu o singură voce și care să asigure că statele membre lucrează împreună pentru a ne proteja sănătatea și mediul, ne apără valorile și drepturile și urmărește o Europă justă și incluzivă din punct de vedere social, care să nu lase pe nimeni în urmă. Ei vor să simplifice modul în care instituțiile iau decizii, în timp ce statul de drept nu este negociabil. Ei nu s-au sfiit să sprijine modificările tratatelor pentru a realiza ceea ce aspiră.

Nu în ultimul rând, ei solicită o mai mare autonomie, în materie de energie, printre altele, precum și o integrare mai profundă în domeniul apărării și securității, pentru a promova pacea, securitatea și stabilitatea, cu atât mai pertinente în urma războiului din Ucraina..

Dar acesta nu este sfârșitul. Nu este nici măcar începutul sfârșitului. Este pur și simplu sfârșitul începutului, ca să-l citez pe Winson Churchill, care a prezidat Congresul Europei în 1948, originala „Conferință despre viitorul Europei”, care, printre multe lucruri, a dat naștere Mișcării europene. Conferința ne-a oferit oportunitatea de a schimba Europa. Recomandările adoptate recent și prezentate luni, 9 mai, președinților celor 3 instituții UE sunt profunde și de bun simț în egală măsură. Ei au potențialul de a transforma continentul nostru, de a ne consolida democrația și de a împuternici UE să apere drepturile și valorile care stau la baza ceea ce numim idealul european.

Cu toate acestea, există un sentiment puternic de trepidare din cauza lipsei de claritate cu privire la următorii pași. Un lucru este sigur. Nu putem permite recomandărilor să adune praf într-un raport pe un raft uitat. Ele aparțin tuturor, atât instituțiilor și cetățenilor, cât și societății civile. Ele trebuie să supraviețuiască în întregime și să fie dușe înainte.

Din acest motiv, mai ales că Europa luptă împotriva forțelor autocratice, în apărarea valorilor noastre, o continuare concretă a propunerilor Conferinței este de cea mai mare importanță. Și ce modalitate mai bună de a face acest lucru decât ținând o Convenție, însărcinată să se bazeze pe activitatea Conferinței și să furnizeze modificările de politică, legislative și tratate necesare pentru a transpune recomandările în realitate.

Viitorul este sculptat în vremuri de criză. Avem ocazia să ne ridicăm peste provocările noastre, să ne fixăm privirea asupra unei Europe mai bune și să lucrăm împreună pentru a o atinge.

Acum este momentul să fii ambițios și îndrăzneț, îndeamnă Petros Fassoulas.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#conferinta privind viitorul europei, #peros fassoulas, #propuneri, #cetateni, #reforma UE , #Viitorul Europei