Biserica, un "partener credincios" pentru unificarea europeană. Propunerile cetățenilor la Conferința privind Viitorul Europei, susținute de Vatican

Luni, 09 Mai 2022, ora 18:23
1790 citiri
Biserica, un "partener credincios" pentru unificarea europeană. Propunerile cetățenilor la Conferința privind Viitorul Europei, susținute de Vatican
Vaticanul sustine aderarea Ucrainei si altor state est-europene la UE FOTO Pixabay

În timp ce bătrânul continent marchează Ziua Europei, 9 mai, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE) spune că Biserica Catolică va continua să fie „un partener credincios și cinstit pe această cale și în acest proces” de unificare europeană.

Adaptarea la circumstanțe în schimbare „ar trebui să fie îmbrățișată cu determinare și curaj”, spune cardinalul Jean-Claude Hollerich, într-o declarație despre „Fidelitatea față de valorile europene”, publicată cu ocazia Zilei Europei 2022, potrivit Vatican News.

Ziua Europei, notează cardinalul Hollerich în declarația sa, a fost inspirată de dorința de a păstra pacea și securitatea și de a obține o creștere durabilă și stabilitate; și se bazează pe valori comune, inclusiv libertatea, respectul pentru demnitatea umană și drepturile omului, democrația și statul de drept, solidaritatea și subsidiaritatea.

„Astăzi s-ar putea să trăim într-o lume în care fidelitatea față de această inspirație și aceste valori înseamnă din nou să ne gândim la schimbare pentru Uniunea Europeană”. Cardinalul evidențiază în special două „direcții de schimbare”, referitoare la Conferința privind Viitorul Europei și războiul aflat în desfășurare în Ucraina.

Un impact pozitiv

Cardinalul Hollerich subliniază „creativitatea și prospețimea” propunerilor care au fost prezentate instituțiilor europene luni de Conferința privind Viitorul Europei. Cele 49 de propuneri, cu sugestii concrete pentru implementarea lor, sunt rodul „unui experiment îndrăzneț de participare a cetățenilor”, un experiment care, speră episcopii europeni, va continua. „Ca Biserică, suntem gata să jucăm un rol și mai activ în el”.

În declarația sa, cardinalul Hollerich spune că sunt mari așteptări ca instituțiile Uniunii Europene să acționeze în baza propunerilor, spunând că „europenii își doresc o economie respectuoasă, responsabilă, socială și durabilă”.

Apartenența la Uniunea Europeană

Din păcate, cardinalul notează că comemorarea Zilei Europei din 2022 are loc în timp ce războiul face din nou dezastru în Europa. „De la începutul agresiunii Ucrainei de către forțele ruse”, episcopii „s-au rugat și au sperat la pace”.

În acest context, cardinalul Hollerich susține cererea Ucrainei de aderare la UE, spunând: „Această solicitare merită un răspuns pozitiv și realist”. În mod similar, alte națiuni europene, cum ar fi Moldova, Georgia și alte națiuni europene care au făcut cereri similare în trecut „au nevoie de o perspectivă credibilă de aderare”.

Îmbrățișarea unificării europene

Cardinalul Hollerich își încheie declarația cu afirmația că Biserica Catolică nu a încetat niciodată să îmbrățișeze „din toată inima” „procesul de unificare europeană și valorile sale de bază”, chiar dacă și-a exprimat ocazional rezervele cu privire la probleme izolate de politică”.

În această Zi a Europei, spune el, „dorim să încurajăm conducerea politică din instituțiile și statele membre ale Uniunii Europene să accepte noile provocări și oportunități care ne urmăresc”.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#conferinta privind viitorul europei, #viitorul Europei, #Biserica Catolica, #Vatican, #Ucraina aderare UE , #Viitorul Europei