Conferința privind viitorul Europei: Un raport privind rezultatul final va fi prezentat președinților instituțiilor UE

Luni, 09 Mai 2022, ora 06:07
1602 citiri
Conferința privind viitorul Europei: Un raport privind rezultatul final va fi prezentat președinților instituțiilor UE
Cetățebi europeni la dezbaterile din cadrul Conferinței privind viiotrul Europei/ FOTO:futureu.europa.eu

Un raport privind rezultatul final al Conferinței privind viitorul Europei va fi prezentat președinților instituțiilor UE în cadrul unui eveniment de încheiere care va avea loc luni, 9 mai, la Strasbourg.

Cu ocazia Zilei Europei, cei trei copreședinți ai Comitetului executiv vor prezenta președinților instituțiilor UE un raport final al conferinței. În timpul evenimentului, președinta Parlametului European, Roberta Metsola, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron. președintele Franței, țară ce deține președinția în exercițiu a UE, vor susține discursuri, alături de cetățeni din cadrul grupurilor naționale și europene și cele ale copreședinților conferinței. De asemenea, sunt planificate spectacole culturale susținute de către „Danse l’Europe” și orchestra de tineret „DEMOS”.

Pe lângă 449 membri ai sesiunii plenare, inclusiv 108 cetățeni, vor fi invitați la eveniment 120 de membri ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și 200 de cetățeni din școli locale și studenți Erasmus.

Miniștrii afacerilor europene și alți invitați vor participa, de asemenea, la ceremonie.

Acum, a sosit momentul în care liderii și oficialii UE vor arăta dacă își pot îndeplini angajamentele de a lua în serios recomandările. Nu este clar ce se va întâmpla în continuare. Nu există un mecanism obligatoriu care să solicite politicienilor să transforme orice sugestie în lege. Și în timp ce unii doresc ca această Conferință să devină un eveniment permanent al UE, alții cred că asta ar evidenția doar o deconectare între cetățeni și UE, scrie politico.eu.

Parlamentul European a luat prima măsură săptămâna trecută

Parlamentul European a luat prima măsură săptămâna trecută, adoptând o rezoluție prin care îndeamnă factorii de decizie să pregătească reformele tratatelor UE pe baza lucrărilor conferinței. Mișcarea demarează un proces lung care ar putea duce la o convenție europeană pentru a dezbate schimbarea tratatului UE, dar nu conține garanții.

Conferința privind viitorul Europei și-a început oficial activitatea în mai anul trecut, reunind aproximativ 800 de cetățeni pentru a discuta despre viitorul Uniunii.

În paralel, factorii de decizie din diferite țări s-au întâlnit de nenumărate ori cu membri ai Parlamentului European și oficiali UE la Strasbourg, unde au discutat despre cum să transforme recomandările cetățenilor în propuneri legislative. În total, aproximativ 449 de persoane au participat la aceste adunări, care au inclus nouă „grupuri de lucru” și șapte sesiuni plenare.

În afara panelurilor de lucru, Conferința a dezvoltat și o platformă digitală multilingvă pentru ca și alți cetățeni europeni să-și poată spune opiniile și propunerile. Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că peste 50.000 de persoane „au interacționat activ” pe platformă.

Documentul final include 49 de propuneri, împărțite în nouă teme și mai mult de 300 de măsuri privind modul de realizare a acestor obiective.

Unele propuneri sunt cosmetice, cum ar fi schimbarea denumirii Comisiei Europene în „Comisia Executivă a Uniunii Europene”, în timp ce altele sunt mai concrete, cum ar fi crearea de „consilieri locali ai UE” sau construirea de „grădinițe la prețuri accesibile atât în ​​sectorul public, cât și în sectorul privat.

” Altele ar implica o regândire completă a modului în care UE ia decizii – o sugestie susține referendumuri la nivelul UE „în cazuri excepționale, pe chestiuni deosebit de importante pentru toți cetățenii europeni”.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#conferinta privind viitorul europei dezbateri cetateni , #Viitorul Europei