Cele patru condiții ale Turciei pentru a nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 08:42 17588 citiri
Militanții kurzi, coșmarul lui Erdogan FOTO Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Turcia a făcut o serie de cereri în schimbul sprijinului său pentru a acepta intenția Finlandei și Suediei de aderare la NATO, scrie Bloomberg, citând trei oficiali turci de rang înalt.

Potrivit acestora, Ankara insistă că orice candidat nou la aderarea în NATO să recunoască preocupările cu privire la activitățile milițiilor kurde atât în ​​interiorul Turciei, cât și în străinătate, în Siria și Irak.

Se spune că aceasta a fost principala sursă de tensiune în cadrul Alianței, întrucât o serie de țări susțin YPG - unitățile kurde ale „Forțelor de autoapărare ale poporului”, recunoscută în Turcia ca organizație teroristă.

Partea turcă solicită, de asemenea, Suediei și Finlandei să condamne public Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și afiliații săi, și să ridice restricțiile la exporturile de arme către Turcia impuse de Uniunea Europeană după invazia Siriei în 2019.

În plus, Turcia cere să fie acceptată în programul de aprovizionare cu avioane de luptă F-35, din care a fost exclusă după tranzacționarea cu Rusia a sistemelor de apărare antirachetă S-400.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News