Românii, mai pesimiști ca la începutul pandemiei. Nu mai au încredere că economia își va reveni SONDAJ

Marti, 02 August 2022, ora 14:31 2579 citiri
Pesimismul românilor este chiar mai puternic decât la izbucnirea pandemiei FOTO: Unsplash.com

Condiţiile economice se vor deteriora în lunile următoare, sunt de părere 86% dintre participanţii la un studiu Deloitte, în contextul în care COVID-19, războiul din Ucraina şi inflaţia au efecte negative puternice asupra achiziţiilor, lanţurilor de aprovizionare şi ratelor dobânzilor.

Pesimismul este chiar mai puternic decât la izbucnirea pandemiei şi niciunul dintre participanţii la sondaj nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a climatului economic general.

"Indicele de încredere, care de obicei evoluează în tandem cu aşteptările privind evoluţia economică, a scăzut puternic, de la 149, în vara anului 2021, la 58, în vara anului 2022, acesta fiind al doilea cel mai scăzut nivel istoric după octombrie 2008, în timpul crizei financiare globale (când a ajuns la 48)”, relevă studiul.

În ciuda incertitudinii în creştere, firmele de capital privat încă au apetit pentru tranzacţionare, aproximativ jumătate dintre acestea spunând că se vor concentra pe noi investiţii (în scădere de la 61%, în iarnă).

Explicaţia pentru aceste planuri ţine de aşteptările privind scăderea indicilor de evaluare, 14% dintre respondenţi spunând că vânzătorii au cerut preţuri mai mici în ultimele şase luni, iar 65% cred că această tendinţă va continua.

Această evoluţie marchează o schimbare în privinţa preţurilor, care au fost ridicate atât în Europa, cât şi la nivel global, subliniază studiul - înainte de pandemie, acestea au crescut, apoi au stagnat şi apoi au crescut din nou abrupt.

"În prezent, inflaţia şi costul finanţării sunt unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă piaţa din Europa Centrală. În România, nu ne aşteptăm să vedem diferenţe faţă de restul regiunii, deşi cred cu tărie că ţara noastră este o destinaţie ideală pentru investiţiile pe care multe ţări din Vestul Europei sau chiar de pe alte continente intenţionează să le facă în viitorul apropiat”, a declarat Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanţă financiară, Deloitte România.

Firmele de private equity din Europa Centrală se aşteaptă la dificultăţi în ceea ce priveşte finanţarea tranzacţiilor în lunile următoare, în condiţiile în care peste două treimi dintre acestea (71%) anticipează o reducere a accesului la finanţare, în creştere semnificativă de la 30%, în iarnă. În contextul în care băncile acordă credite mai puţine sau la costuri foarte mari, în Europa Centrală încep să apară fondurile de finanţare a datoriilor (debt funds), care sunt populare în SUA şi au început să apară în Europa în jurul anului 2010.

În ultimul an, importanţa aspectelor legate de sustenabilitate (ESG – environment, social, governance) a crescut atât pentru companii, cât şi pentru fondurile de capital privat. Peste jumătate dintre participanţii la studiu (53%) au implementat o politică de investiţii care include în mod specific factori ESG, comparativ cu 30%, în timpul iernii. Pe de altă parte, companiile încep să-şi dea seama că accentul pus pe sustenabilitate poate fi o sursă puternică de creştere, la fel ca şi digitalizarea, şi poate duce la creşterea evaluării unui business pentru cumpărătorii internaţionali.

În ceea ce priveşte mărimea tranzacţiei, Europa Centrală este, de obicei, o piaţă de dimensiune medie, iar peste două treimi dintre firmele de private equity (69%) nu se aşteaptă la schimbări în acest sens în lunile următoare, în ciuda degradării contextului general.

Studiul Deloitte analizează evoluţia pieţei de private equity începând din 2003, de două ori pe an.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com