FOTO VIDEO Cum a construit un tanar roman o chitara de la zero folosind dopuri de la sticle de whisky, cheite de calorifer si motoare de la cuptoare

Autor: N.G.
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 00:08
4611 citiri
FOTO VIDEO Cum a construit un tanar roman o chitara de la zero folosind dopuri de la sticle de whisky, cheite de calorifer si motoare de la cuptoare
Bogdan Bacila a studiat "ingineria sunetului" in Marea Bitanie. Foto: Facebook & Instagram

Un tanar in varsta de 25 de ani din Alba Iulia a reusit performanta sa construiasca o chitara de la zero folosind doar piese si obiecte cumparate din magazine de bricolaj.

Bogdan Bacila a studiat la Universitatea "Huddersfield" din Marea Britanie si tot aici urmeaza un doctorat despre cum percepe creierul uman sunetele in salile de spectacol.

Tot procesul de realizare a chitarei a durat aproape doua luni, intr-un atelier in aer liber, improvizat pe o masa de picnic din campusul universitatii. A folosit doar materiale cumparate din magazine, cum ar fi doze de la cuptoare cu microunde si cheite de la calorifere.

Tanarul din Alba Iulia a construit chitara pentru a participa la un concurs international, al constructorilor de chitare, sustinut de "Crimson Guitars" si care s-a desfasurat pe Instagram si pe Youtube. A reusit sa obtina ceea ce si-a propus, respectiv clasarea in primii cinci concurenti, pentru a putea accede in etapa urmatoare. Aici isi va putea expune intr-un video pe YouTube, pe canalul oficial al companiei, cum a creat instrumentul respectiv.

Bogdan a cantat in anii liceului la bass, cu diferite trupe, atat in Alba Iulia, cat si prin alte orase din tara. Ajuns in Marea Britanie, la Universitatea din Huddersfield, tanarul a absolvit Facultatea de Inginerie a sunetului.

Crimson Guitars este cel mai mare producator de chitare din Marea Britanie, instrumente considerate a fi de cea mai mare calitate. In urma cu ceva timp, compania a lansat pe canalul de YouTube si Instagram o competitie dedicata constructorilor de chitara. Acestia au fost indemnati sa cumpere un kit de constructie pe care sa il asambleze sau sa construiasca ei o chitara de la zero.

Bogdan a ales varianta mai grea: aceea de a construi o chitara de la zero. A inceput sa construiasca chitara la sfarsitul lunii august. Tot procesul l-a documentat in mai multe episoade, pe canalul sau de YouTube. Si-a propus si impus sa foloseasca doar materiale din magazinele de bricolaj din zona si sa improvizeze pe parcurs. Cea mai mare provocare a fost lipsa unui atelier si spatiul ingust dintr-o camera de camin. Insa s-a descurcat. O banca de picnic din campus i-a devenit loc de atelier.

Tanarul a regandit constructia instrumentului: in loc sa inceapa de la o bucata mare de lemn careia sa ii dea forma chitarei, acesta a construit bucati mici din instrument pe care le-a asamblat una cate una, ca un joc de lego.

Cu ajutorul unei imprimante 3D, a facut matrita dupa care s-a ghidat. A lucrat in lemn cu cateva scule de baza, un fierastrau de mana si cateva instrumente. Pentru dozele instrumentului a folosit cateva motoare pentru cuptoarele cu microunde: "la noi in campus se strica des cuptoarele", a spus Bogdan pentru alba24.ro. Dopurile sunt de fapt doua dopuri de la sticle de whisky.

Pentru cheitele de acordare a folosit cheite de la un calorifer. Dupa mai bine de doua luni de lucru, chitara a prins forma, iar, pentru design, a folosit un procedeu chimic de ebonizare. Mai exact, a combinat otet cu lana de otel, iar substanta, in contact cu lemnul folosit pentru corpul instrumentului, a inceput sa prinda culoare.

Cititi si:

FOTO Un roman revenit in tara dupa 15 ani a cumparat satul copilariei si renoveaza casele vechi

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Sesiunea de admitere se va desfăşura în perioada aprilie - iulie pentru cele 1.340 de locuri de la Şcoala de la Câmpina şi cele 300 de la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al...
#chitara, #concurs, #tanar, #Alba, #anglia, #premiu, #realizare, #magazine , #stiri concurs