Noul Concept Strategic al NATO: Rusia - de la partener strategic la dușman, China - menționată pentru prima dată în strategia Alianței

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 23:12
3057 citiri
Noul Concept Strategic al NATO: Rusia - de la partener strategic la dușman, China - menționată pentru prima dată în strategia Alianței
Numărul forțelor NATO pregătite să intervină rapid va crește la peste 300.000 Hepta

NATO a adoptat miercuri, 29 iunie, noul Concept Strategic al Alianței, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și al provocărilor din partea Chinei.

Potrivit șefului NATO, Jens Stoltenberg, noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă ”cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Alianței.”

”Conceptul prezintă şi poziţia noastră comună privind combaterea terorismului, precum şi a ameninţărilor cibernetice şi hibride”, a mai spus Stoltenberg.

Relațiile NATO - Rusia, la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece

Stoltenberg a transmis că planurile de creştere la 300.000 a numărului de trupe NATO aflate în alertă maximă ar trebui să fie în vigoare până anul viitor.

Întrebat dacă NATO ia în considerare izbucnirea unui al doilea Război Rece, șeful NATO a răspuns că Alianța s-a străduit decenii întregi să aibă relaţii mai bune cu Rusia, invitând-o să participe la multe activităţi şi considerând-o un partener strategic. ”Rusia este cea care a renunţat” la încercările de a construi un parteneriat, a punctat Stoltenberg.

China, o provocare pentru securitate

Despre China, șeful NATO a spus că îşi construieşte ”substanţial” armata, inclusiv armamentul nuclear. Beijinul ”îşi hărţuieşte vecinii şi ameninţă Taiwanul” şi îşi monitorizează şi controlează, cetățenii inclusiv prin dezinformare, a acuzat Stoltenberg. El a subliniat că Beijingul ”nu este adversarul” NATO, dar a menționat că există provocări serioase la adresa securităţii, potrivit CNN.

Principalele idei ale noului Concept Strategic al NATO

Conceptul Strategic reafirmă că scopul principal al NATO este de a asigura apărare colectivă, pe baza unei abordări la 360 de grade.

Potrivit documentului, cele trei sarcini principale ale NATO sunt descurajarea și apărarea, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare.

„Subliniem necesitatea de a ne consolida în mod semnificativ descurajarea și apărarea, întrucât reprezintă coloana vertebrală a angajamentului nostru în temeiul articolului 5 de a ne apăra reciproc”, au transmis liderii NATO.

Planul NATO privind reacția la agresiunile Rusiei

Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate. Invazia sa brutală și ilegală, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar și atacurile și atrocitățile odioase au cauzat suferințe și distrugeri de nespus. O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euroatlantice. Comportamentul Moscovei reflectă un model de acțiuni agresive ale Rusiei împotriva vecinilor săi și a comunității transatlantice mai largi.

Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă amenințare directă la adresa tuturor aliaților NATO și la adresa păcii euroatlantice”, se arată în document.

Potrivit aliaților NATO, „Rusia urmărește să stabilească sfere de influență și control direct prin constrângere, agresiune și anexare. Folosește mijloace convenționale, cibernetice și hibride împotriva noastră și a partenerilor noștri. Vedem dorința dovedită de a folosi forța pentru a submina ordinea internațională bazată pe reguli. Federația Rusă își modernizează capacitatea nucleară și are scopul de a destabiliza țările din Flancul Estic și Flancul Sudic”, se mai arată în noul Concept Strategic al NATO.

„NATO nu urmărește o confruntare și nu reprezintă nicio amenințare pentru Federația Rusă. Vom continua să răspundem amenințărilor și acțiunilor ostile rusești într-un mod unit și responsabil”, mai precizează documentul.

Planul NATO privind aderarea Ucrainei

„Viziunea noastră este clară: ne dorim să trăim într-o lume în care suveranitatea, integritatea teritorială, drepturile omului și dreptul internațional sunt respectate și în care fiecare țară își poate alege propria cale, liberă de agresiune, constrângere sau subversiune. Lucrăm cu toți cei care împărtășesc aceste obiective. Suntem împreună, ca Aliați, pentru a ne apăra libertatea și pentru a contribui la o lume mai pașnică”, se arată în documentul aprobat de cei 30 de lideri ai NATO.

Punctul 41 din noul document privind Conceptul Strategic al NATO abordează direct posibilitatea ca Ucraina să se alăture alianței în viitor.

„Securitatea țărilor care aspiră să devină membre ale Alianței este înrudită cu a noastră. Susținem cu fermitate independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acestora. Vom consolida dialogul politic și cooperarea cu cei care urmăresc să se alăture Alianței, să contribuie la întărirea rezistenței lor împotriva interferențelor maligne, să le construim capacitățile și să ne sporim sprijinul practic pentru a-și promova aspirațiile euroatlantice. Vom continua să dezvoltăm parteneriatele noastre cu Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina pentru a promova interesul nostru comun pentru pacea, stabilitatea și securitatea euroatlantică. Reafirmăm decizia pe care am luat-o la Summitul de la București din 2008 și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina”, mai precizează documentul.

Planul NATO privind viitoarea relație cu China

În noul Concept Strategic, Alianța menționează că Republica Populară Chineză provoacă interesele, securitatea și valorile NATO, „folosindu-se de o gamă largă de instrumente politice, economice și militare pentru a-și crește amprenta la nivel global, rămânând în același timp opacă în ceea ce privește intențiile sale”.

Este pentru prima dată când China este menționată în Conceptul Strategic al NATO, după ce provocările reprezentate de Beijing au fost abordate în premieră într-o declarație finală a unui summit aliat la Londra în 2019 și reconfirmată în comunicatul final al summitului de la Bruxelles din 2021. Mai mult, documentul subliniază îngrijorarea cu privire la aprofundarea parteneriatului strategic dintre China și Rusia, potrivit Digi24.

„Operațiunile hibride și cibernetice malițioase ale Chinei, precum și retorica sa de confruntare și dezinformare vizează aliații și dăunează securității Alianței. China încearcă să controleze principalele sectoare tehnologice și industriale cheie, infrastructura critică și materialele strategice, precum și lanțurile de aprovizionare. Aceasta își folosește pârghiile economice pentru a crea dependențe strategice și pentru a-și spori influența. Se străduiește să submineze ordinea internațională bazată pe reguli, inclusiv în domeniile spațial, cibernetic și maritim. Aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Populară Chineză și Federația Rusă și încercările lor de subminare a ordinii internaționale bazate pe norme, care se consolidează reciproc sunt contrare valorilor și intereselor noastre”, mai prevede documentul NATO, aprobat în contextul în care la summitul de la Madrid se află ca observatori invitați liderii democratici din Asia-Pacific, și anume Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelendă.

Documentul, care poate fi consultat AICI, cuprinde și invitația oficială de aderare la Alianță pentru Finlanda şi Suedia.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#Concept strategic NATO, #Jens Stoltenberg NATO, #amenintare Rusia NATO, #China, #razboi ucraina rusia , #NATO