La ce să fii atent când îți alegi concediul de vară. Expert turism: ”Îi recomand clientului să întrebe de două ori înainte”

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 22:10
16903 citiri
La ce să fii atent când îți alegi concediul de vară. Expert turism: ”Îi recomand clientului să întrebe de două ori înainte”
Câteva detalii aparent nesemnificative pot strica un concediu FOTO Unsplash

Sezonul estival se apropie cu pași repezi, astfel că tot mai mulți români caută deja cele mai bune oferte pentru sejurul de vară. Fiind atâtea opțiuni, uneori e greu de ales cea mai bună variantă, care să acopere nevoile tuturor.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat pentru Ziare.com care sunt lucrurile la care turiștii trebuie să fie atenți în momentul în care își organizează concediile de vară.

Înainte de toate, punctează că turiștii ar trebui să se orienteze spre o agenție de turism de încredere.

Destinația potrivită

Traian Bădulescu spune că atât destinația în sine, cât și cazarea, trebuie să fie alese în funcție de nevoile turistului. De exemplu, o familie cu copii poate ajunge la un hotel bun, dar axat pe distracție și viață de noapte, pe când un grup de tineri pot ajunge la un resort liniștit, cu locuri de joacă și alte facilități pentru cei mici.

”Să fie foarte atenți la ce destinație își aleg. De exemplu sunt hoteluri destinate adulților, sau hoteluri care mizează mult pe partea de distracție, de club, sau hoteluri mai liniștite pentru familii cu copii.

Deci oricât de bun ar fi hotelul, contează foarte mult profilul. Cum Atena e o stațiune mai degrabă pentru familii cu copii, sau pentru cupluri care vor liniște, dacă vrei distracție te duci la Nisipurile de Aur sau Sunny Beach. Așa și la noi pe litoral, vrei liniște Jupiter, Neptun, Olimp, Venus, vrei distracție Mamaia, Vama Veche, eventual Costinești, așa mai studențesc.

Din nou, dacă e o familie cu copii mici, preferabil și distanțe mai mici. Adică ar putea fi greu să îi ia din prima cu avionul de exemplu în Maldive sau Republica Dominicană pentru că e un zbor destul de lung”, explică purtătorul de cuvânt al ANAT.

Rezervări făcute din timp

Traian Bădulescu mai spune că, pe cât posibil, turiștii ar trebui să își facă rezervări din timp. Astfel se vor asigura că găsesc locuri disponibile la unitățile de cazare din zonele preferate, dar pot prinde și oferte de tip early booking.

”E bine să facă rezervările cât mai din timp pentru că după riscă să rămână fără hotelul preferat, sau să nu mai găsească locuri în stațiunea preferată. Sunt mai multe trepte de reduceri, de obicei majoritatea reducerilor de tip early booking sunt până la 1 mai, după ne apropiem de sezon, dar mai există oferte speciale pe anumite destinații și recomand să le caute la agențiile de turism”, mai spune expertul în turism.

Prețurile exagerat de mici - un steag roșu

Traian Bădulescu explică că, în linii mari, dacă prețul unui sejur este prea mic ca să fie adevărat, ar trebui să ne punem semne de întrebare. Totuși, punctează că, dacă este vorba despre o agenție de turism serioasă, ar putea fi vorba despre un parteneriat cu anumite unități de cazare, iar în acest caz prețurile sunt mai avantajoase.

”Dacă oferta are un preț prea mic la o agenție de turism mare, sau cunoscută, nu e o problemă. Sunt anumite agenții mari care au contracte avantajoase cu anumite hoteluri pentru că le aduc turiști mulți.

Dacă să zicem că hotelul X de pe litoralul românesc practică un tarif de 2.500 de lei sejurul în general și găsești la o agenție la 1.900, e posibil ca acea agenție să le aducă mulți turiști și să aibă un parteneriat special.

Dar bine, nu putem vorbi de reduceri exagerat de mari, nu 50% față de prețul mediu al pieței. Dacă e o agenție cunoscută, mare, îi recomand clientului doar să întrebe de două ori înainte de ce prețul este atât de mic.

Dacă vorbim de early booking ai reduceri între 10 și 50%, dar cele de 50% sunt tot așa, la anumite hoteluri cu care au parteneriate speciale. Media e de 30-35% la early booking. Și cele mai mari reduceri sunt la early booking și la last minute”, explică Traian Bădulescu.

Restricțiile în contextul pandemiei de coronavirus

Deși o bună parte dintre țări au renunțat la restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, mai există state care au păstrat anumite măsuri restrictive, astfel că este bine ca turiștii să se intereseze înainte.

”Trebuie să se uite și la restricții, de exemplu în Israel încă sunt, se cere un test PCR înainte. În general consultantul în turism îi va cunoaște destinația și îi va da aceste amănunte. Totuși, consultantul nu răspunde de problemele turistului la fața locului. Dacă de exemplu un turist iese pozitiv în Israel, atunci va fi carantinat”, adaugă Traian Bădulescu.

Asigurările de călătorie

Mulți turiști aleg să nu facă asigurări de călătorie, cu atât mai mult dacă aleg destinații apropiate, dar în cazul unei situații neprevăzute, cum ar fi o insolație sau o toxiinfecție alimentară, pot să ajungă să scoată câteva sute de euro din buzunare în lipsa acestor documente.

”Recomand turiștilor să își facă asigurări: storno și de călătorie. Nu sunt scumpe, pornesc de la 30 de lei pe asigurare, de persoană, dacă e Bulgaria, Grecia, o destinație apropiată, și pentru destinații mai îndepărtate să zicem că ajunge undeva la 200 de lei tot pachetul de asigurări.

Asigurarea storno acoperă orice incident major până la plecarea în vacanță: deces în familie în cazul unei rude de gradul I, incendiu, îmbolnăvirea turistului, spitalizare, operație. Prin această asigurare, dacă turistul nu mai poate să plece, chiar și cu câteva zile înainte, își primește banii înapoi pe pachetul turistic.

Mai nou, majoritatea asigurărilor storno au și clauză covid. Dacă ai covid poți beneficia de asigurare ca și cum ai avea orice altă boală care determină imposibilitatea de a mai pleca.

Asigurarea de călătorie se aplică pe tot parcursul sejurului și principala componentă este cea medicală, acoperă inclusiv covid dacă iei în vacanță, acoperă accidente, de exemplu pentru amatorii de schi, dacă ai o fractură, costă spitalizarea foarte mult în Franța, Italia sau Austria.

Dar se poate întâmpla orice. Cunosc cazuri, în Bulgaria, familie cu copii, nu și-au făcut asigurare și au fost nevoiți să scoată câteva sute de euro din buzunar din cauza unei insolații puternice a copilului lor”, concluzionează Traian Bădulescu.

Mâncarea care trebuie evitată când iei micul dejun la hotel: gândește-te de două ori înainte de a-ți umple farfuria
Mâncarea care trebuie evitată când iei micul dejun la hotel: gândește-te de două ori înainte de a-ți umple farfuria
Micul dejun gratuit este un avantaj căutat de mulți călători atunci când rezervă șederi la hotel. O selecție de chifle, brioșe și cereale alcătuiesc ofertele tipice, alături de bacon,...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#concediu vara, #sejur vara, #sfaturi, #hotel , #stiri vacanta
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Mai atent ca la răzbel, la ce să fii?