Revine “poliția” concediilor medicale. Ce amenzi riscă salariaţii care nu depun la timp certificatul la angajatori

Joi, 23 Decembrie 2021, ora 21:50
5955 citiri
Revine “poliția” concediilor medicale. Ce amenzi riscă salariaţii care nu depun la timp certificatul la angajatori
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi eliberate părinților până când acesta împlinește vârsta de 18 ani FOTO Pixabay.com

Salariatul care are mai mulți angajatori și care, aflat într-o perioadă de concediu medical, nu predă tuturor certificatul medical, ci doar unuia dintre ei, poate primi amendă de până la 2.000 lei.

Mai mult, de la 1 august 2021, s-au majorat și amenzile primite de medicii care nu respectă legea atunci când vine vorba despre acordarea concediilor medicale. Acestea vor ajunge până la 11.000 de lei, de la un maximum 10.000 de lei, cât erau înainte de OUG 74/2021.

De asemenea, inspectarea depunerii certificatului către toți angajatorii nu poate fi făcută de firme, astfel, potrivit unei solicitări avocatnet.ro către Casa Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), am aflat că cei care vor face verificări în acest sens sunt casele de asigurări de sănătate.

OUG 74/2021 a modificat de la 1 august OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și a introdus o amendă pentru salariații care nu predau certificatele medicale tuturor angajatorilor pe care îi au.

“Constituie contravenție desfășurarea activității de către persoane la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical”.

Sancțiunea introdusă este de amendă de la 1.000 la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate.

Asta înseamnă că salariații care se află în concediu medical la unul dintre angajatori, în timp ce pentru altul/alții prestează activitate în continuare riscă să fie amendați și să returneze indemnizația primită sau chiar să nu le fie plătită.

Firmele angajatoare nu sunt obligate să controleze dacă salariatul a predat certificatul medical si la celălalt loc de muncă

"Casele de asigurări de sănătate vor face verificarea depunerii certificatului, firmele angajatoare neavând niciun fel de obligație de a controla dacă salariatul lor, despre care știu că mai au și alt loc de muncă, a predat certificatul medical și la celălalt job", notează avocatnet.ro.

“Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a verifica şi de a valida datele cuprinse în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, așa cum se prevede în art. 3 din Ordinul nr. 15/2018/1311/2017 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit răspunsului CNAS.

Planul de urmărire a evoluției bolii

Totodată, medicii curanți sunt nevoiţi să întocmescă un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde, printre altele, indicații terapeutice și igienico-dietetice, mai precis regimul alimentar recomandat.

Astfel, medicii curanți care nu vor întocmi acest planul de urmărire din momentul în care se eliberează certificatul de concediu medical ar putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pentru fiecare loc de muncă

Conform prevederilor OUG 158/2005, salariații cu mai multe locuri de muncă pot primi indemnizația aferentă concediului medical emis de medicul curant doar de la angajatorii unde îndeplinesc stagiul minim de cotizare de șase luni din ultimele 12 luni.

Mai mult, concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi eliberate părinților până când acesta împlinește vârsta de 18 ani, nu 16 ani, cât era până în luna mai, anul acesta.

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, în luna mai, neconstituțională prevederea care stabilea că acest tip de concediu se acordă părinților numai dacă acel copil grav bolnav avea cel mult 16 ani.

Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Schimbările legislative pot avea și beneficii pentru contribuabili. De exemplu, modificările aduse în codul muncii și în legislația din acest domeniu din ultimii ani pot avantaja angajații,...
Câți români primesc pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale. Cele mai noi date
Câți români primesc pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale. Cele mai noi date
Un număr de 423.532 de persoane beneficiau, în luna martie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice...
#concediu medical, #Amenzi, #sanctiuni, #salariat, #angajatori, #avocatnet ro, #medic curant, #indemnizatie , #amenda