Componentele sistemului hidraulic: cum funcționează și care este importanța lor?

Advertorial
Marti, 14 Februarie 2023, ora 19:09
12290 citiri
Componentele sistemului hidraulic: cum funcționează și care este importanța lor?
FOTO: hidrostore.ro

Sistemele hidraulice se regăsesc în aproape orice tip de echipament industrial și nu numai, astfel grație fiabilității și a capacității lor de a alimenta în siguranță mai multe tipuri de echipamente, acestea au devenit un element indispensabil în multe domenii de activitate.

Lichidul de lucru utilizat de sistemul hidraulic este componenta fundamentală a acestuia. Însă, pentru a ne asigura că fluidul este transportat în mod corespunzător și în condiții de maximă siguranță este important ca elementele ce fac parte din structura sistemului să se adapteze cerințelor și caracteristicilor acestuia.

Cea mai bună modalitate de a înțelege funcționalitatea acestor sisteme este de a cunoaște componentele esențiale care alcătuiesc structura lui.

În cadrul acestui articol, dorim să vă explicăm funcționalitatea câtorva componente esențiale care lucrează împreună pentru a opera un sistem hidraulic. Astfel, printre principalele componente ale sistemelor de acționare hidraulică se numără:

1) Acumulatorul

Acumulatorul hidraulic este un echipament care are rolul de a prelua și stoca volumul fluidului sub presiune, tocmai pentru a-l elibera doar atunci când este necesar. O astfel de componentă funcționează ca un tampon pentru zona dintre pompă și actuator, absorbind fluctuațiile din instalație.

Totodată, în cazul scurgerilor sau a altor probleme care ar putea duce la scăderea presiunii interne, acumulatorul va absorbi fluctuațiile și amortiza șocurile sistemului hidraulic, menținând astfel o presiune constantă în instalație.

2) Filtrul hidraulic

Această componentă este utilizată pentru a reține și purifica lichidul de lucru înainte ca acesta să fie utilizat de sistem. Particulele, bacteriile sau contaminanții ce pot fi regăsite în fluidul hidraulic pot afecta performanța sau funcționarea în condiții de siguranță a instalației.

De regulă, aceste impurități pot proveni din mediul exterior (praf ), din interiorul sistemului (rugină sau alte semne de uzură a elementelor ce fac parte din structura acestuia) sau pot fi rezultatul oxidării lichidului hidraulic.

Iar pentru a preveni uzura internă a instalației și funcționarea defectuoasă a acesteia, implementarea unui filtru hidraulic este mai mult decât necesară. Situat de obicei între pompă și rezervor, această componentă va ajuta la menținerea eficienței sistemului hidraulic, asigurându-i totodată o durată de viață mult mai îndelungată.

3) Cilindrul hidraulic

Cilindrul hidraulic este un dispozitiv care transformă energia hidraulică în energie mecanică prin mișcarea unui piston. În funcție de modul în care se deplasează pistonul, cilindrii hidraulici se pot clasifica în două mari categorii, și anume cu simplă acțiune sau cu dublă acțiune.

Datorită rolului pe care îl îndeplinește această componentă în cadrul unei instalații hidraulice, ea este utilizată într-o multitudine de domenii, întrucât cilindrii hidraulici sunt ideali pentru sarcinile care necesită o forță mare și o deplasare liniară.

4) Motorul hidraulic

Motorul hidraulic este un dispozitiv mecanic care are rolul de a converti energia hidraulică în energie mecanică rotativă. Există două tipuri principale de motoare hidraulice, și anume cele cu piston și cele cu paletă. Motorul hidraulic este utilizat într-o gamă largă de aplicații industriale și mobile, cum ar fi utilaje grele, excavatoare, buldozere, mașini agricole, instalații de foraj și multe altele.

De asemenea, la fel ca și în cazul motoarelor electrice, unde ajustarea turației se realizează prin intermediul reglării curentului rotorului sau a intensității câmpului, pentru motoarele hidraulice, nivelul de turație poate fi reglat prin intermediul debitului fluidului care îl alimentează, aceasta putând fi ajustat prin modificarea debitului sau prin reglarea volumului de absorbție și de refulare.

5) Pompa hidraulică

Pompa hidraulica este un dispozitiv care are capacitatea de a converti energia mecanică furnizată de la o sursă de antrenare în energie hidraulică.

În funcție de caracteristicile diverse de care dispun și de sarcinile pe care le îndeplinesc, acestea pot fi clasificate astfel:

  • Pompe cu piston;
  • Pompe cu pistoane radiale;
  • Pompe cu palete;
  • Pompe cu pistoane axiale;
  • Pompe cu roți dințate;

6) Elementele de control ale presiunii fluidului hidraulic

Supapele sunt dispozitive ce aparțin sistemelor de acționare hidropneumatică ce permit controlarea presiunii, a debitului și a direcției fluidului.

Prin controlul presiunii se poate înțelege:

  • protecția instalației prin limitarea valorii maxime admise;
  • reducerea nivelului de presiune pentru ca aceasta să se poată plia particularităților diferiților consumatori;
  • reglarea presiunii;
  • menținerea unui nivel constant indiferent de cerințele consumatorilor;
  • crearea unei sarcini suplimentare în instalație;
  • oprirea circulației fluidului.

În funcție de sarcina pe care o îndeplinesc, supapele pot fi clasificate astfel:

  • de siguranță;
  • de reducere;
  • de reglare;
  • de succesiune;
  • de contrapresiune;
  • de sens;
  • etc.

Pentru modificarea presiunii lichidului hidraulic prin intermediul unei supape este necesară deversarea surplusului de debit la rezervă, prin strangulare sau prin modificarea debitului.

Totodată, supapele pot fi comandate direct sau pilotat. Prin comandă directă, supapa este acționată direct de un element mecanic, cum ar fi o manetă sau un buton. În cazul controlului prin intermediul unui pilot, supapa este acționată prin intermediul unui fluid auxiliar, care exercită presiune asupra elementului mobil al supapei.

7) Rezervor hidraulic

Rezervorul hidraulic este o componentă esențială a unui sistem hidraulic care are rolul de a stoca lichidul de lucru necesar pentru a asigura o bună funcționare a sistemului. Acesta poate fi de diferite dimensiuni și forme, iar în funcție de nevoile sistemului hidraulic poate fi confecționat din diferite materiale precum metal, plastic sau fibră din sticlă.

Rezervorul hidraulic îndeplinește multiple funcții într-un sistem hidraulic, printre care se numără:

  • Egalarea diferenței instantanee între cantitatea de lichid absorbită și cea refulată, pentru a menține o presiune constantă în sistem;
  • Răcirea lichidul hidraulic;
  • Compensarea pierderilor exterioare prin scurgeri, prin adăugarea de lichid hidraulic în rezervor;
  • Previne contaminarea lichidului hidraulic prin intermediul filtrelor montate la intrarea în rezervor, care împiedică pătrunderea particulelor străine în sistemul hidraulic.

8) Etanșările hidraulice

Etanșările hidraulice sunt manșete de translație utilizate în sistemele hidraulice pentru a preveni scurgerile de lichid hidraulic de-a lungul pistonului, a arborelui rotativ al unui cilindru hidraulic sau al unui motor hidraulic. Acestea au rolul de a asigura o etanșeitate adecvată între componente, pentru a evita pierderile de presiune și o eficiență redusă a sistemului hidraulic.

Acestea se pot regăsi în diverse forme, de la cele simple cu secțiune U la seturi de inele V sau pot fi alcătuite din mai multe componente. De regulă, etanșările hidraulice pot fi confecționate din materiale precum cauciucul (NBR), poliuretanul (TPU-AU), teflonul (PTFE) și multe altele.

Pentru ca acestea să funcționeze corespunzător, este necesar să se ia în considerare dimensiunile locașului în care vor fi montate. Astfel, doar în funcție de mărimea cotelor metalice ale locașului se poate stabili dimensiunea corespunzătoare a etanșărilor.

9) Sistemul de conducte

Conductele hidraulice fac parte și ele din categoria elementelor esențiale ale unui sistem hidraulic, întrucât ele au rolul de a transporta fluidul între diversele componente ale sistemului, precum pompe, actuatori și rezervoare. Ele pot fi fabricate din diverse materiale și se pot găsi în diferite dimensiuni, tocmai pentru ca acestea să se plieze oricărui tip de sistem hidraulic.

Spre exemplu, în cazul în care operatorul preferă flexibilitate, sistemul hidraulic poate folosi furtunuri în loc de conducte rigide. Așadar, sistemul de conducte joacă un rol deosebit de important în ceea ce privește modul în care funcționează sistemul hidraulic, de aceea este necesar ca acesta să fie selectat în conformitate cu cerințele și nevoile instalației, dar și cu proprietățile fluidului transportat.

În concluzie, este deosebit de important să alegi componentele sistemului tău în funcție de cerințele și caracteristicile instalației hidraulice, întrucât acestea vor exercita o influență semnificativă asupra performanțelor și durabilității acestuia.

Tocmai din acest motiv, magazinul HIDROstore vine în întâmpinarea ta cu o gamă diversă și profundă de produse destinate hidraulicii, dar și cu servicii de calitate pentru ca echipamentul tău hidraulic să dea randament maxim și să îndeplinească așteptările tale.

Prin urmare, dacă ai nevoie de consultanță de specialitate în ceea ce privește alegerea componentei potrivite aplicației tale hidraulice și nu numai, vizitează unul dintre cele 8 magazine HIDROstore!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#componente sistem hidraulic, #sistem hidraulic, #functionare sistem hidraulic , #stiri afaceri