O complicație rară a Covid-19 poate afecta copiii. O adolescentă a trăit cu simptomele peste un an

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 15:55
2070 citiri
O complicație rară a Covid-19 poate afecta copiii. O adolescentă a trăit cu simptomele peste un an
Medicii susțin că este primul caz de paralizie a corzilor vocale la copil Covid-19 FOTO Pixabay

O echipă de medici americani raportează ceea ce pare a fi primul caz pediatric de paralizie bilaterală a corzilor vocale după infecţia cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19.

Pacienta, o tânără americancă de 15 ani, s-a prezentat la departamentul de urgenţă al Spitalului General Massachusetts cu simptome de detresă respiratorie la nouă zile după diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV-2.

Examinarea endoscopică a evidenţiat paralizia bilaterală a corzilor vocale, o imobilitate a ambelor corzi vocale care se găsesc în laringe sau în caseta vocală.

Cercetătorii au concluzionat că această paralizie a fost probabil un efect al virusului care provoacă Covid-19, după ce un examen amănunţit nu a relevat nicio altă cauză.

Cazul, prezentat la 19 decembrie în revista Pediatrics, sugerează că paralizia corzilor vocale poate fi o complicaţie a virusului legată de sistemul nervos (neuropatică), pe lângă complicaţiile neurologice deja bine stabilite la copii şi adulţi.

„Având în vedere cât de frecvent este acest virus în rândul copiilor, această complicaţie potenţială recent recunoscută ar trebui luată în considerare la orice copil care prezintă o plângere legată de respiraţie, vorbire sau înghiţire după un diagnostic recent de Covid-19″, spune dr. Danielle Reny Larrow, medic rezident în cadrul Departamentului de Otorinolaringologie – Chirurgie a capului şi gâtului de la Mass Eye and Ear.

„Acest lucru este deosebit de important, deoarece astfel de plângeri ar putea fi uşor atribuite unor diagnostice mai comune, cum ar fi astmul”, precizează medicul.

În timp ce se afla la spital, pacienta a fost supusă unor serii detaliate de teste de diagnosticare de către clinicieni, inclusiv analize de sânge, examinare imagistică, analiză a lichidului cefalorahidian şi consultaţii la otolaringologie, neurologie, psihiatrie, logopedie şi neurochirurgie.

Când terapia logopedică nu a reuşit să amelioreze simptomele pacientei, medicii au efectuat o traheostomie – o deschidere creată chirurgical în trahee – pentru a ameliora dificultăţile de respiraţie ale pacientei.

Aceasta a rămas dependentă de traheostomie timp de mai bine de 13 luni după tratamentul iniţial, ceea ce sugerează că acest tip de complicaţie nervoasă poate să nu fie temporară.

În urma prezentării acestui raport de caz, medicii au reuşit să îndepărteze traheostomia la 15 luni după efectuarea acesteia.

Neuropatia post-virală este o cauză cunoscută a paraliziei corzilor vocale şi au existat mai multe rapoarte de paralizie la una sau ambele corzi vocale ale adulţilor ca o complicaţie a infecţiei SARS-CoV-2, dar acesta este primul caz raportat al acestei complicaţii la un adolescent.

Cazul semnalat este important, spun autorii, deoarece aceste tipuri de complicaţii nu sunt de obicei aşteptate la persoane tinere şi sănătoase, în contextul în care au fost raportate peste 15 milioane de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 la copii.

„Să ai un licean tânăr, sănătos şi plin de viaţă care îşi pierde brusc unul dintre nervii cranieni importanţi, astfel încât să nu mai poată respira, este extrem de neobişnuit şi a necesitat o analiză aparte”, spune autorul principal Christopher Hartnick, medic, director al Diviziei de Otorinolaringologie Pediatrică şi al Centrului Pediatric pentru Căi Aeriene, Voce şi Înghiţire de la spitalul american Mass Eye and Ear.

Faptul că unii copii pot avea efecte neurotrofice pe termen lung din cauza Covid-19, spun autorii, este un lucru pe care întreaga comunitate pediatrică este important să îl cunoască pentru a putea acorda tratamentul adecvat.

Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa, 27 aprilie, în campusul unei universităţi din Boston. Tabăra lor a fost...
#complicatii COVID 19, #coronavirus, #copii, #paralizie, #corzi vocale, #SUA , #coronavirus