Românii, ultimii din Uniunea Europeană în privința competențelor digitale. Care sunt țările cele mai avansate

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 14:30
2689 citiri
Românii, ultimii din Uniunea Europeană în privința competențelor digitale. Care sunt țările cele mai avansate
Românii se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința competențelor digitale, fiind depășiți și de bulgari la acest capitol.

Comisia Europeană își propune ca până în 2030 minimum 80% din populația Uniunii Europene să aibă abilități generale digitale de bază și ca 80% din cetățenii europeni să își utilizeze ID-ul digital.

În plus, 100% din serviciile publice cheie vor trebui să se desfășoare on-line și 100% din cetățenii europeni să aibă acces digital la dosarul medical.

În mediul economic, cel puțin 75% din companiile europene vor trebui să lucreze în cloud și minimum 90% din întreprinderile mici și mijlocii să atingă un nivel de bază legat de desfășurarea activității în mediul digital.

Nu este de mirare că digitalizarea serviciilor publice și a activității economice din România este o temă foarte des întâlnită în discursul public din ultimii ani al autorităților din țara nostră.

Aproape de jumătatea mediei europene

Realitatea stă însă cu totul altfel: românii se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința competențelor digitale, fiind depășiți și de bulgari la acest capitol.

Astfel, în 2021, ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani care aveau cel puțin competențe digitale de bază a fost cea mai mare în Țările de Jos și Finlanda (ambele 79%), urmate de Irlanda (70%).

Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în România (28%), urmată de Bulgaria (31%) și Polonia (43%), potrivit datelor publicate de Eurostat.

În 2021, 54% dintre persoanele din UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau cel puțin abilități digitale generale de bază, arată sursa citată.

Transformarea digitală a Europei

Competențele digitale generale se referă la cinci domenii: abilități de informare și alfabetizare a datelor, abilități de comunicare și colaborare, abilități de creare de conținut digital, abilități de siguranță și abilități de rezolvare a problemelor.

Pentru a avea cel puțin abilități digitale generale de bază, oamenii trebuie să știe să facă cel puțin o activitate legată de fiecare domeniu.

Trebuie precizat că în data de 9 martie 2021 Comisia Europeană a prezentat o viziune și căi pentru transformarea digitală a Europei până în 2030.

Comisia propune o busolă digitală pentru deceniul digital al UE, care evoluează în jurul a patru puncte cardinale: Aptitudini (abilități digitale de bază: minimum 80% din populație), Transformarea digitală a afacerilor, Infrastructuri digitale sigure și durabile, Digitalizarea serviciilor publice (Servicii publice cheie: 100% online, e-Sănătate: 100% dintre cetățeni au acces la dosarele medicale, Identitate digitală: 80% dintre cetățeni folosesc ID digital).

Domeniile cheie de politică pentru a asigura îndeplinirea acestor obiective includ cloud computing, inteligența artificială, identitățile digitale, datele și conectivitatea.

Planuri ambițioase pentru Comisia Europeană

Indicatorii competențelor digitale sunt unii dintre indicatorii cheie de performanță în contextul Deceniului digital, care stabilește viziunea UE pentru transformarea digitală.

Busola digitală stabilește obiectivul ca 80% dintre cetățenii UE cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani să aibă cel puțin abilități digitale de bază până în 2030.

Busola digitală poate sprijini, de asemenea, UE în îndeplinirea obiectivelor din Pactul verde european, ajutând Europa să-și atingă obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, susține Comisia Europeană.

Calea către Deceniul Digital este propunerea Comisiei de a institui un cadru de guvernanță pentru a se asigura că Europa își atinge obiectivele deceniului digital 2030.

Acest cadru de guvernanță se va baza pe un mecanism anual de cooperare care implică Comisia și statele membre.

Comisia ar dezvolta mai întâi traiectorii UE proiectate pentru fiecare țintă împreună cu statele membre, care, la rândul lor, ar propune foi de parcurs strategice naționale pentru a le atinge.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#competente digitale loc munca , #utilizatori