Cazurile certe în care se aplică plafonarea şi compensarea facturilor de energie a consumatorilor casnici. Cum arată statistica beneficiarilor în luna ianuarie

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 22:37
5408 citiri
Cazurile certe în care se aplică plafonarea şi compensarea facturilor de energie a consumatorilor casnici. Cum arată statistica beneficiarilor în luna ianuarie
Circa 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi, în medie, 150 lei compensatie pe lună FOTO Pixabay.com

Chiar dacă facturile la gaz și electricitate pentru luna ianuarie 2022 nu au fost emise, Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a identificat, procentual, câţi consumatori casnici vor beneficia de plafonare și de compensare, luând în considerare scumpirile de la debutul acestei luni.

Potrivit analizei, plafonarea se aplică doar în cazurile:

  • prețurilor la energiei electrică care depășesc valoarea de 1 leu/kWh, cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația creșterii de la 1 ianuarie 2022 a prețurilor, în medie cu circa 75% față de luna decembrie 2021, pentru consumatorii casnici care au rămas în serviciul universal, dar si pentru cei care au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială în lunile decembrie – ianuarie 2022, cca. 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor beneficia de plafonare. Acestora li se va plafona prețul la 1 leu/kWh.

“Astfel, apreciem că acești consumatori vor achita, în luna ianuarie 2022, în medie cu cca 0,41 lei/kWh mai puțin pentru energia electrică consumată decât prețul din contract în perioada ianuarie-martie 2022, urmând ca după data de 1 aprilie 2022 să achite prețurile la nivelul valorii din contract, adică în medie prețuri cu cca. 85% mai mari decât în anul 2021”, a declarat preşedintele asociaţiei AEI, Dumitru Chisăliţă.

  • prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

"Apreciem că în luna ianuarie 2022, că cca 25 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale li se plafonează prețul în luna ianuarie 2022, aceștia având prețul sub 0,37 lei/kWh", a mai detaliat Chisăliţă.

Când se aplică compensarea

  • consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), însă doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, nu primește nici o compensație.

AEI a apreciat că în acest an:

  • cca. 25% dintre consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum şi nu vor beneficia de nicio compensație;
  • cca. 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi în medie cca 30 lei compensare pe lună.

  • consumatorul utilizează mai mult de 20 mc și puțin de 250 mc gaze naturale în luna ianuarie 2022, situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz) şi doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

"În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumul este mai mare de 250 mc luna ianuarie 2022 sau sub 20 mc/lună nu primește nici o compensație.

În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic", a mai detaliat preşedintele asociaţiei.

Analiza mai arată că în ianuarie 2022:

  • cca. 25% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație;
  • cca. 40 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nicio compensație;
  • cca. 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi în medie 150 de lei compensaţie pe lună.

În ce situaţie se găsesc IMM-urile

În urma solicitării AEI, depusă la IMM-uri, cu privire la facturile pe care urmează să le achite, asociaţia a contatat că 2 din 10 IMM-uri nu au trimis o cerere la furnizor pentru a solicita reducerea facturii.

Cei mai mulţi au declarat că nu au știut că au această obligație (conform legii IMM-urile sunt obligate să trimită o scrisoare la furnizorul său pentru a beneficia de compensarea prețului la energie electrică și gaze).

"În fapt, această ”greșeală” de comunicare a fost motivul să scoată din joc o parte din sumele necesare a fi compensate și să permită învinovățirea consumatorilor non-casnici că nu au prețuri mici la gaze, fiind o birocrație absolut inutilă prevăzută de lege.

De asemenea, este bine de știut că acești consumatori pot încă beneficia de acele compensări prevăzute de lege, pentru perioada rămasă până la 31 martie 2022, dacă transmit această notificare către furnizorul său", a conchis Dumitru Chisăliţă.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#compensare facturi, #energie, #gaze, #facturi energie, #consumatori, #Dumitru Chisalita, #aei , #factura energie