Pe măsură ce economia Chinei încetinește, o industrie înregistrează profituri record. Companiile care și-au crescut cifrele de afaceri la niveluri record

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 06:33
4116 citiri
Pe măsură ce economia Chinei încetinește, o industrie înregistrează profituri record. Companiile care și-au crescut cifrele de afaceri la niveluri record
Companiile care produc teste COVID au cele mai mari profituri FOTO: generică Pixabay.com

Strategia zero-Covid a Chinei de testare și blocare nesfârșite i-a zguduit economia și a afectat profiturile companiilor, dar a oferit o sursă imensă de venituri pentru producătorii de teste.

Douăsprezece dintre cele mai importante firme de testare Covid din China au înregistrat recent creșteri uriașe atât ale veniturilor, cât și ale profitului net în prima jumătate a acestui an, transmite CNN.

Companiile care au ”profitat” de pandemie. Una a înregistrat profit de peste 300%

Andon Health, care furnizează kituri de testare Covid atât în ​​țară, cât și în străinătate, a raportat că profitul său net a crescut vertiginos cu 27.728% în primele șase luni ale anului 2022, ajungând la 15,24 miliarde de yuani (2,2 miliarde de dolari). A fost cea mai mare creștere înregistrată de orice companie listată în China continentală.

Între timp, veniturile sale au crescut cu 3.989%.

Compania beneficiază nu numai de campania agresivă de testare a Chinei la domiciliu, ci și de cererea uriașă din Statele Unite, deoarece laboratorul său iHealth câștigase recent contracte guvernamentale americane pentru furnizarea de teste rapide pentru antigen.

Assure Tech, o firmă de diagnosticare cu sediul în Hangzhou, a înregistrat, de asemenea, o creștere cu 1.324% a venitului net din cauza cererii puternice pe piața globală de testare Covid.

Alți producători de teste au înregistrat creșteri ale profitului net de la 55% și 376% în primele șase luni ale anului.

Testele nesfârșite Covid, blocajele impuse de guvern și restricțiile la frontieră au făcut ravagii în economia Chinei. PIB-ul a crescut cu doar 0,4% în al doilea trimestru, cel mai lent ritm din ultimii doi ani. Principalele bănci de investiții și-au redus previziunile de creștere pentru China pentru întregul an la 3% sau mai puțin, cu mult mai puțin decât ținta oficială de 5,5% stabilită de guvern la începutul acestui an.

Companiile chineze au suferit, de asemenea, una dintre cele mai grave recesiuni ale veniturilor din istorie. Mai mult de jumătate dintre cele 4.800 de companii listate în Shanghai, Shenzhen și Beijing au înregistrat o scădere a profitului net în prima jumătate a anului - aproape la fel de rău ca la începutul anului 2020, când majoritatea companiilor au raportat cel mai prost sezon de câștiguri.

Dar firmele de diagnosticare reprezintă unul dintre cei mai mari generatori de bani în timpul pandemiei, beneficiind de o cerere enormă de testare, deoarece Beijingul respectă politica sa zero-Covid, care are carantine forțate, teste obligatorii în masă și blocări rapide.

De la începutul pandemiei până în aprilie 2022, în China au fost efectuate 11,5 miliarde de teste, potrivit guvernului.

Este posibil ca această cifră să fi crescut semnificativ de atunci, deoarece analiștii de la Soochow Securities au estimat recent că au fost efectuate 10,8 miliarde de teste în cele trei luni din aprilie până în iunie.

Costurile pot reprezenta o povară mare pentru finanțele guvernului chinez, care au suferit deja un impact din cauza prăbușirii vânzărilor de proprietăți. În mai, oficialii de la Beijing au spus clar că guvernele provinciale și ale orașelor trebuie să suporte costurile pentru testarea obișnuită a Covid.

Presupunând că marile orașe chineze, care reprezintă 30% din populație, efectuează teste Covid de două ori pe săptămână, costul direct al testării poate ajunge la 200 de miliarde de yuani (30,1 miliarde de dolari) din mai până la sfârșitul anului, conform unei estimări realizate de Goldman Sachs (una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, care desfășoară activități de investiţii bancare, securities și management de investiţii) la începutul acestui an.

Numărul ar putea crește și mai mult dacă restul de 70% din populație este testat și costurile aferente amenajării site-urilor de testare și a centrelor de carantină sunt luate în considerare, a spus Goldman Sachs.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#companii profituri uriase, #fabrici teste covid, #masuri covid China, #coronavirus , #China