Ieșeanul care lucrează la stat, dar îi „bate” la salariu pe primii doi oameni din Executiv. Cât de greu cântărește „punga” unui director de regie

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 22:45
8511 citiri
Ieșeanul care lucrează la stat, dar îi „bate” la salariu pe primii doi oameni din Executiv. Cât de greu cântărește „punga” unui director de regie
Ieșeanul Mihail Doruș, directorul general al ApaVital. FOTO: YouTube.com

Cel mai bine plătit șef al unei companii de stat este ieșeanul Mihail Doruș, directorul general al ApaVital Iași, care câștigă lunar un venit mai mare decât lefurile președintelui și premierului luate la un loc. Norocosul ieșean are un venit mediu lunar de 34.000 de lei și este cu salariul în creștere.

Consiliul Judeţean Iaşi deţine peste 99 la sută din acţiunile societăţii ApaVital SA, dar nu şi controlul asupra ei - care se exercită în mod egal împreună cu alte peste 100 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, dar şi din Neamţ, Botoşani şi Vaslui, în cadrul Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi, potrivit ZiaruldeIasi.ro.

Jurnaliștii ieșeni s-au uitat în declarația de avere a lui Mihai Doruș, directorul societății de apă, dar și în declarațiile altor „slujbași de stat” din județ.

Așa au descoperit ziariștii că Mihai Doruș a raportat un venit pe anul trecut în această funcţie de 407.000 lei, comparativ cu 376.000 în 2020. Cu tot cu alte surse proprii (chirii), venitul pe 2021 s-a ridicat la 490.000 de lei. Venitul soţiei, angajată la aceeaşi societate, a urcat venitul total al familiei la peste 550.000 de lei.

Proprietăţile imobiliare au rămas aceleaşi ca anul trecut (un teren de 1,9 ha dat în arendă la Timişeşti, o locuinţă şi două spaţii de producţie), la fel şi cele două autoturisme, iar în conturi se află cu aproximativ 135.000 echivalent lei mai mult decât cu un an înainte: adică 780.000 lei.

Alți directori de o mie de lei pe zi

Câte 1.000 de lei pe zi au câştigat anul trecut directorul tehnic, Ştefan-Andi Dumitraş, directorul economic al ApaVital, Gabriela Masalagiu, şi directorul operaţional, Ion Mihăilescu.

  • Ștefan Andi Dumitraș: Faţă de 2020, directorul tehnic şi-a micşorat ansamblul auto de vacanţă, renunţând la rulotă şi rămânând doar cu autoturismul Honda. Pentru Ştefan Dumitraş, eficienţa activităţii a însemnat mai mult decât dublarea salariului (150.000 în 2020), rezultatul regăsindu-se într-o contribuţie de 100.000 de lei la un fond de pensii.
  • Gabriela Masalagiu: Şi pentru directorul economic anul trecut a fost unul cât se poate de fructuos, venitul crescând de mai mult de două ori. Gabriela Masalagiu este singurul director al societăţii de apă care nu deţine o locuinţă pe numele său, iar, de anul trecut, nici maşină. Singurul cont în bancă a crescut în schimb de 4 ori, până la 300.000 de lei. Directorul operaţional este singurul din conducerea ApaVital care rostogoleşte două credite bancare grele, în sumă iniţială de aproximativ 450.000 de lei.
  • Romeo Casian: Ultimul director din echipa de conducere a societăţii de apă, cel comercial, a câştigat numai 980 de lei în fiecare zi a anului trecut. Romeo Casian avea în 2020 al doilea salariu ca mărime după cel al directorului general, 180.000 de lei. Anul trecut, acest venit s-a dublat, iar conturile bancare au crescut cu 40 la sută, până la 290.000 de lei.

Toţi administratorii sunt egali: 4.500 de lei pe lună, fiecare

Nici preşedintele Consiliului de Administraţie nu avea maşină, până anul trecut când şi-a luat un Volvo XC din 2012. Ca profesor la Universitatea Tehnică, Alexandru Sălceanu a raportat un venit anual similar celui din 2020, 161.000 de lei. În schimb, ca preşedinte al CA al ApaVital, indemnizaţia a crescut cu peste 25 la sută: 54.000 de lei anul trecut faţă de 41.000 în 2020.

Din Consiliul de Administraţie fac parte, printre alţii, două reprezentante ale Consiliului Judeţean.

  • Ca membru al CA, Elena Arvinte, directorul Direcţiei economice a CJ, a primit aceeaşi indemnizaţie ca preşedintele, însumând 54.000 de lei. Venitul de la CJ a rămas practic neschimbat, 120.000 de lei, la care se adaugă încă 18.000 de la Asociaţia Euronest. Pe de altă parte, ea a raportat în premieră în declaraţia de avere pentru anul trecut o contribuţie consistentă la un fond de pensii: 108.000 de lei.
  • Colega sa de la Achiziţii Publice, Anca Muşcheru, a avut acelaşi venit la CJ (117.000 de lei), în vreme ce indemnizaţia de la ApaVital a crescut de la 23.000 la 54.000 de lei anul trecut.

Trebuie precizat că în CA sunt nouă membri, dar doi dintre ei - directorul general şi cel operaţional - nu primesc indemnizaţii.

Egalitate la indemnizaţii şi între cei „politici”

Dintre membrii CA, cel mai „bazat” pare să fie fostul consilier al lui Dan Cârlan, Constantin Dan Neagu. Ca angajat la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), el a obţinut un venit de 105.000 de lei, la fel ca soţia angajată în acelaşi loc. Ca administrator al ApaVital, Neagu a fost răsplătit, ca şi ceilalţi, cu 54.000 de lei anul trecut. Totodată, pe parcursul anului 2021 a obţinut 18.000 de lei ca salariat la Camera Deputaţilor. În 2020 obţinuse acelaşi venit, dar la Senat.

Ion Cîmpeanu este cel mai mare proprietar de terenuri dintre administratorii ApaVital: peste 12 hectare. În schimb, singurul său venit a fost indemnizaţia primită de la ApaVital, aceeaşi sumă de 54.000 de lei ca toţi ceilalţi. În perioada aprilie 2017 - noiembrie 2019 a fost secretar de stat din partea PSD la Ministerul Mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#companii de stat, #Iasi, #salariu, #directori, #stat, #declaratii avere , #salarii