Legea modificată de Guvern pentru a putea înființa o nouă companie de stat. De ce este necesară ”Carpatica Feroviar”

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 19:43
3310 citiri
Legea modificată de Guvern pentru a putea înființa o nouă companie de stat. De ce este necesară ”Carpatica Feroviar”
Guvernul ar putea lichida CFR Marfă FOTO Facebook / CFR Marfă

Guvernul a modificat legislația pentru a putea înființa prin hotărâre companii de stat atât în țară, cât și în străinătate, la inițiativa ministerelor.

Decizia a fost luată prin ordonanță de urgență, la propunerea Ministerului Transporturilor, pentru înființarea unei companii feroviare pentru transportul mărfurilor - ”Carpatica Feroviar”, potrivit Profit.ro

Deși proiectul a fost lansat anul trecut, Guvernul și-a dat seama între timp că nu există dispoziții legale care să permită înființarea la nivelul oricărui minister a societăților prin intermediul unor acte cu aplicabilitate individuală, adică prin HG-uri.

În proiectul privind înființarea ”Carpatica Feroviar” se arăta că transportul feroviar de marfă este ”un serviciu de interes strategic general”, iar sincopele acestuia înseamnă perturbări grave în funcționarea principalelor ramuri economice de activitate. ”Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia Covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectorul feroviar, respectiv importanța existenței unui operator feroviar de stat, apt să execute necondiționat toate transporturile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO”, mai scrie în document.

Nota de fundamentare a OUG

”Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia Covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectoarele strategice, precum și obligativitatea deținerii unor societăți care să execute necondiționat serviciile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO”, se arată în nota de fundamentare a OUG.

Problemele legate de funcționarea serviciilor strategice pot avea urmări asupra economiei naționale, în domenii precum exploatarea resurselor, producția de articole esențiale (alimente, produse de consum), transporturile de bunuri și oameni sau furnizarea de servicii esențiale (energie, utilități, sănătate, căi de comunicare), mai precizează sursa citată. De asemenea, se mai precizează că războiul din Ucraina a dus la o creștere a cererii pentru transportul de generatoare electrice, combustibili și echipamente de încălzire.

În acest context, statul ”trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară)”, se mai menționează în document.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#companie de stat, #infiintare, #carpatica feroviar, #transport marfuri, #guvern, #OUG, #modificare lege , #stiri economice