Companiile aeriene din România vor fi obligate să-și testeze antidrog piloții și stewardesele

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 23:51
2276 citiri
Companiile aeriene din România vor fi obligate să-și testeze antidrog piloții și stewardesele
Angajații vor fi testați și post eveniment FOTO Pexels

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii vrea să propună testarea medicală aleatorie a echipajelor de zbor, înaintea îmbarcării, dar și în urma unui eveniment, a personalului aeronautic navigant pentru stabilirea prezenţei unor substanţe psihoactive, în cazul implicării acestuia într-un incident grav sau accident de aviaţie.

Informația apare într-un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii publicat în dezbatere publică pe site-ul ministerului, chiar la final de an, și consultat de Ziare.com.

”Art. 1. – Fără a aduce atingere reglementărilor europene specifice, transportatorii aerieni români au obligația:

a) să planifice și să execute activități de testare aleatorie, medicală și pentru stabilirea prezenței unor substanțe psihoactive, a personalului aeronautic navigant propriu înainte de îmbarcare;

b) să efectueze testarea post eveniment a personalului aeronautic navigant propriu, pentru stabilirea prezenței unor substanțe psihoactive, în cazul implicării acestuia într-un incident grav sau accident de aviație”, se arată în document.

Fiecare transportator aerian român îşi va putea planifica procedura şi activitatea de testare aleatorie a propriului personal aeronautic navigant, înainte de zbor, ”inclusiv pe cea de înlocuire a personalului depistat pozitiv sau cu probleme medicale, astfel încât activitatea de zbor să nu sufere întârzieri”, se precizează în proiect.

De asemenea, transportatorul aerian român va avea obligaţia să efectueze testarea posteveniment a personalului aeronautic navigant propriu, pentru stabilirea prezenţei unor substanţe psihoactive, în cazul implicării acestuia într-un incident grav sau accident de aviaţie.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în calitate de autoritate națională competentă în domeniul certificării operatorilor aerieni civili și a personalului aeronautic navigant civil, este cea care va elabora procedurile și recomandările privind efectuarea activităților de testare, în condițiile în care astfel de proceduri și recomandări nu se regăsesc în materialele de îndrumare emise de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației.

Tot Autoritatea Aeronautică Civilă Română este instituția care va verifica respectarea și modul de implementare de către transportatorii aerieni a acestor dispoziții.

”Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (AIAS) a emis recomandările de siguranţă SR-124.IG.2019-07-09.ATR 42-500. YR-ATF.IF şi SR-125.IG.2019-07-09.ATR 42-500. YR- ATF.IF, prin care se recomandă Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de autoritate de reglementare a activităţilor aeronautice civile, elaborarea unui act normativ prin care să se asigure testarea medicală aleatorie a echipajelor de zbor, înaintea îmbarcării, precum şi testarea posteveniment a personalului aeronautic navigant pentru stabilirea prezenţei unor substanţe psihoactive, în cazul implicării acestuia într-un incident grav sau accident de aviaţie.

În urma analizării raportului AIAS care a condus la emiterea recomandării de siguranţă SR- 124.IG.2019-07-09.ATR 42-500.YR-ATF.IF, DTA consideră că pe lângă testarea medicală, personalul aeronautic navigant ar trebui să fie supus, înainte de îmbarcare, şi unei testări pentru depistarea alcoolemiei sau a consumului altor substanţe psihoactive, având în vedere şi că în conformitate cu dispoziţiile art. 114 din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, efectuarea serviciului de către personalul aeronautic aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive reprezintă infracţiune. Prevenirea, prin testări aleatorii, a intrării în serviciu a personalului aeronautic navigant cu probleme medicale sau aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau altor substanţe psihoactive reprezintă un element care poate contribui la creşterea standardelor de siguranţă în aviaţia civilă”, se arată în document.

Cea mai facilă metodă de testare aleatorie a personalului aeronautic navigant, înainte de îmbarcare, este prin implicarea transportatorului aerian, care este direct răspunzător de siguranţa zborului şi care totodată răspunde de eventualele daune sau prejudicii produse terţilor în timpul zborului, spun autorii proiectului de Ordin.

”Având în vedere atribuţiile care îi revin în domeniul supravegherii transportatorilor aerieni certificaţi, Autoritatea Aeronautică Civilă Română va verifica, în cadrul activităţilor de inspecţie şi audit, modul în care transportatorii aerieni români implementează programele de testare aleatorie, înainte de îmbarcare, a propriului personal aeronautic navigant”, se menționează în document.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#companie aeriana, #pilot, #Ministerul Transporturilor, #test antidrog , #stiri economice