Ce au descoperit arheologii într-un mormânt din România: ”O astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”

Marti, 16 August 2022, ora 16:35
13261 citiri
Ce au descoperit arheologii într-un mormânt din România: ”O astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”
Imagini din timpul săpăturilor FOTO Muzeul Ţării Crişurilor

Un tezaur extraordinar alcătuit din 169 de inele din aur, unic în Europa, a fost descoperit într-un mormânt de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor în cercetările arheologice derulate în acest an pe drumul de legătură între Oradea şi Autostrada A3.

"Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit", a declarat, pentru AGERPRES, directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.

O parte dintre inelele din aur şi mărgele de sidef au fost expuse într-o vitrină, cu ocazia conferinţei de presă, urmând ca tezaurul să fie prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Potrivit arheologului Dr. Călin Ghemiş, coordonatorul şantierelor arheologice, tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial. Inventarul complexului 22 din situl VIII este, conform acestuia, unul "extrem de bogat pentru perioada epocii cuprului," apreciat undeva pe la 4.500 înaintea erei noastre.

"Acesta conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi. Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar. Inelele de aur sunt în proces de curăţare la laborator şi au o greutate de peste 200 de grame. Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene," a precizat Călin Ghemiş.

Cercetările arheologice au fost derulate de arheologii MTC în colaborare cu alte instituţii, în perioada 29 martie - 25 iunie, sub coordonarea arheologului dr. Călin Ghemiş (Muzeul Ţării Crişurilor), în colaborare cu conf. univ. dr. hab. Molnar Kovacs Zsolt (Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj-Napoca), dr. Adrian Ursuţiu (Centrul Archaeo UBB - Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Academia Română, filiala Cluj-Napoca) şi lect. univ. dr. Florin Sfrengeu (Universitatea din Oradea).

Astfel au fost descoperite mai multe vestigii aparţinând unor orizonturi cultural-cronologice diferite (neolitic, epoca bronzului, epoca La Tene, aşezări sarmatice, epoca romană în Barbaricum, epoca medievală, necropolă de secol XVIII), rezultatele obţinute fiind de o însemnătate deosebită. Inventarul acestor complexe este constituit din ceramică, material osteologic şi unelte. Caracterul complexelor descoperite diferă de la un sit la altul şi de la o epocă la alta.

România-Rusia: Frica și Tezaurul
România-Rusia: Frica și Tezaurul
Niciun oficial român de rang înalt nu a contrazis-o pe purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova care a spus că datoriile României faţă de Rusia ar fi de 20-25 de ori valoarea...
Reacția Rusiei după ce țara noastră a cerut restituirea Tezaurului: România vrea să-și rezolve problemele economice pe seama Moscovei
Reacția Rusiei după ce țara noastră a cerut restituirea Tezaurului: România vrea să-și rezolve problemele economice pe seama Moscovei
România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe...
#comoara, #mormant, #Romania, #tezaur , #eveniment