Ședință comună a comisiilor juridice din parlamentele României și Republicii Moldova. Ce subiecte s-au discutat

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 15:39
1848 citiri
Ședință comună a comisiilor juridice din parlamentele României și Republicii Moldova. Ce subiecte s-au discutat
Preşedintele Comisiei juridice a Legislativului de la Chişinău, Olesea Stamate, a mulțumit României pentru sprijin FOTO Facebook / Olesea Stamate

Comisiile juridice din Senatul României şi Parlamentul Republicii Moldova au avut vineri, 20 ianuarie, o nouă ședință comună. Parlamentarii de peste Prut au mulțumit românilor pentru sprijin.

"Apreciem mult susţinerea fermă, necondiţionată şi continuă oferită Republicii Moldova în diferite domenii şi vă asigurăm de o atitudine reciprocă. Îngrijorările legate de declanşarea războiului din Ucraina, provocările legate de securitatea regională (...) nu au dispărut, ceea ce pune o sarcină în plus, constantă şi dificilă pentru toate ţările europene şi în mod special pentru ţările noastre, care sunt în vecinătatea imediată a conflictului. Ulterior şedinţei comune a celor două Comisii juridice desfăşurate la Iaşi, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, lucru care nu ar fi fost posibil fără implicarea şi sprijinul României. Suntem profund recunoscători pentru faptul că România este avocatul dedicat şi cel mai activ în procesul de apropiere al Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană", a declarat preşedintele Comisiei juridice a Legislativului de la Chişinău, Olesea Stamate.

Ea a apreciat că statutul de ţară candidată acordat este "o recunoaştere a eforturilor de democratizare şi modernizare a Republicii Moldova".

"Dar avem o misiune importantă - de racordare a legislaţiei Republicii Moldova la standardele şi acquis comunitar (...) pentru a putea începe procesul de negociere. Avem încă de învăţat de la România, în acest proces dificil. (...) Există o dorinţă de ambele părţi pentru a continua şi aprofunda dialogul. Suntem încrezători că rezultatul acestor discuţii va avea un impact semnificativ pentru consolidarea unei justiţii independente şi a unui stat de drept eficient", a adăugat preşedintele Comisiei juridice din Parlamentul Republicii Moldova

Cea de a treia şedinţa comună a Comisiilor juridice din Senatul României şi din Parlamentul Republicii Moldova, după cele de Chişinău şi Iaşi, abordează reforma în domeniul justiţiei, implementarea în plan legislativ a recomandărilor organismelor europene, instrumente legislative privind instruirea magistraţilor, profesiile juridice, educaţia juridică în şcoală, Justiţia - un serviciu public eficient şi predictibil pentru mediul de afaceri. În plus, vor fi abordate şi teme legate de dezvoltarea unei legislaţii în acord cu recomandările şi bunele practici europene, precum şi crearea unor grupuri de lucru şi mecanisme pentru iniţiative comune în domeniul juridic.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, a evidenţiat că perioada de elaborare a Legilor Justiţiei, acte normative adoptate de Legislativul de la Bucureşti, a fost una "dificilă" pentru Justiţia din România şi a presupus negocierea fiecărui amendament cu toate structurile implicate în actul de Justiţie.

Reuniunea comisiilor - care se desfăşoară în perioada 19-22 ianuarie la Piteşti, judeţul Argeş - se înscrie în demersul de colaborare instituţională între România şi Republica Moldova, a parlamentarilor români de pe ambele maluri ale Prutului, consacrând voinţa de a apropia cele două foruri legislative din perspectiva dublă a afirmării rădăcinilor identitare comune şi a sprijinului acordat de România integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Senatului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#comisie juridica, #parlamentul de la chisinau, #olesea stamate , #stiri politice