Comisarul-șef care a patentat șpaga pe principii rasiste: Cetățenii romi, obligați să-i plătească întotdeauna mită la dublu

Marti, 14 Martie 2023, ora 21:50
4659 citiri
Comisarul-șef care a patentat șpaga pe principii rasiste: Cetățenii romi, obligați să-i plătească întotdeauna mită la dublu
Fostul șef al serviciului permise auto din Poliția Giurgiu a fost condamnat pentru corupție FOTO incomod-media.ro

Procurorii anticorupție au reușit să distrugă afacerea unui șef din poliție cu ajutorul unui administrator de școală de șoferi, ai cărui elevi au fost favorizați la proba practică pentru obținerea permisului de conducere, contra unor sume de bani.

Parteneriatul dintre cei doi a durat ani, iar candidații mai slab pregătiți au devenit șoferi cu șpagă, cetățenii romii fiind obligați să plătească dublu.

Mihai Predescu, comisar de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu, fost șef al serviciului permise auto, care avea în atribuții inclusiv examinarea candidaților care susțineau proba practică pentru carnetul de conducere, a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare printr-o decizie a Tribunalului Giurgiu.

Polițistul a fost găsit vinovat de trafic de influență în formă continuată și luare de mită. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, ofițerului i s-a interzis să mai ocupe o funcție care implică exercițiul autorității de stat, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o perioadă de 4 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Comisarul Predescu a fost denunțat la DGA chiar de către partenerul său, instructorul auto, cu care colaborase o lungă perioadă.

Instructorul era cercetat penal într-o altă cauză și, ca să scape cu o pedeapsă mai mică, a acceptat să-l denunțe pe șeful de la permise auto Giurgiu. În denunț, instructorul a explicat că lucrase cu comisarul din 2009 până în 2015, perioadă în care a plătit bani pentru ca elevii lui mai slab pregătiți să nu fie șicanați la proba practică pentru obținerea permisului auto. Chiar părinții elevilor erau cei care dădeau banii, iar în unele cazuri avertizau că respectivul sau respectiva nu stăpânește foarte bine mașina.

Șpaga varia în funcție de candidat, cetățenii romi fiind nevoiți să plătească dublu, adică 200 de euro, potrivit rechizitoriului.

”Martorul a susţinut că atunci au stabilit modul în care vor acţiona, în sensul că elevii ce urmau să fie favorizaţi la examen erau indicaţi verbal sau prin notarea numelui pe bileţele, iar mai târziu, prin indicarea lor pe programatorul de examen, iar suma de bani dorită de inculpat era de 100 de euro pentru fiecare candidat, însă în cazul în care candidatul era de cetăţenie rromă, suma creştea la 200 de euro. La rândul său, pentru serviciile oferite, primea şi el de la candidaţi sume cuprinse între 50 şi 100 de euro”, se arată în documentul citat.

”Kent lung” ascunzătoarea pentru șpăgi

Instructorul auto a mărturisit în fața anchetatorilor că a procedat în acest mod pentru că altfel și-ar fi pierdut clienții.

Șpaga era dată în modul clasic, la vedere, fără complicații. Bancnotele erau introduse în celebrul pachet de țigări ”Kent lung” care era lăsat pe bordul mașinii polițistului. Uneori, chiar și elevii care achitaseră șpaga nu reușeau să treacă examenul din prima, aceștia fiind nevoiți să revină la examinare în contul aceleiași sume de bani. Se pare că era o strategie a polițistului.

După denunț, procurorii au început interceptarea ofițerului. Fiind polițist cu experiență, acesta s-a ferit să poarte dialoguri explicite cu instructorul, pe tema șpăgilor. Abordarea se făcea banal: ”Am și eu o fată/un băiat”. Instructorul era întrebat cu ce polițist va susține proba și treaba se rezolva fără alte explicații sau detalii.

În aplicarea pedepsei de închisoare cu executare, judecătorii din Giurgiu au apreciat că ofițerul de poliție a dat dovadă de ”perseverenţă infracţională, putându-se vorbi de o derulare în mod constant a acesteia, fiind aproape sinonimă cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”. În plus, instanța a considerat că ”o astfel de activitate infracţională ca cea desfășurată de inculpat poate avea urmări dezastruoase în ceea ce priveşte buna desfășurare a traficului rutier”.

Sentința dată de Tribunalul Giurgiu, în data de 9 martie 2023, nu este definitivă. A fost declarat deja apel în cauză, astfel că dosarul va ajunge la Curtea de Apel București.

Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, plasat în detenţie vineri, 26 aprilie, cu privire la acuzaţii de corupţie de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat aproape...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#comisar, #coruptie, #mita, #politia Giurgiu, #permise auto, #spaga, #romi , #coruptie