Războiul Rece 2.0: Cea mai puternică armă a Americii pentru a învinge China și Rusia

Vineri, 24 Martie 2023, ora 02:41
7172 citiri
Războiul Rece 2.0: Cea mai puternică armă a Americii pentru a învinge China și Rusia
Casa Albă dispune de cea mai puternică armă împotriva Chinei și Rusiei: comerțul liber

Tot mai mulți analiști consideră că deja Statele Unite se află într-un nou Război Rece, denumit 2.0, cu China și Rusia. După cel de-Al Doilea Război Mondial, SUA au creat NATO și alianțe în Pacific, însă acum cea mai importantă armă a Americii pentru a învinge China și Rusia în Războiul Rece 2.0 este comerțul liber, susține un profesor de economie, de la Universitatea Maryland.

Peter Morici arată într-o analiză din Market Watch, că Statele Unite au cultivat, după 1945, comerțul liber între aliați prin GATT, UE și alte aranjamente regionale și au înfometat blocul sovietic de tehnologie americană prin controale la export.

Planificarea centralizată stalinistă și autarhia au creat economii muribunde. Numai datorită dimensiunii mari, Uniunea Sovietică a avut resursele pentru a crea răutăți pe tot globul.

Între timp, economia SUA a fost suficient de mare pentru a asigura întregul sistem internațional. A sprijinit o armată adecvată pentru a lupta războaie pe ambele mari oceane și a oferit aliaților o piață semnificativă pentru a-și dezvolta industriile.

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Statele Unite și UE au căutat să integreze Rusia și China în sistemul comercial al Occidentului. Ei au presupus că integrarea economică va instiga reforme democratice.

Dar Wandel durch Handel (denumirea pentru politica externă germană cu regimurile autoritare) s-a dovedit o nebunie. Europa a devenit tragic dependentă de gazele naturale rusești, în timp ce Rusia și China au exploatat accesul la piețele occidentale și la tehnologia comercială pentru a crea economii mai moderne, a-și impulsiona armatele și a agresa alte națiuni.

În cuvintele ministrului Comerțului japonez Yasutoshi Nishimura: „Sistemul de liber schimb a ajuns să crească legitimitatea regimurilor autoritare” și „să amplifice amenințarea puterilor hegemonice”.

Greșeala Occidentului față de China și Rusia

Occidentul nu a oferit Rusiei și Chinei acces liber la tehnologia sa militară, dar atât de multă tehnologie comercială este cu dublă utilizare, încât atât Rusia, cât și China sunt suficient de capabile să creeze o mulțime de probleme.

Statele Unite cheltuiesc în continuare mai mult pentru apărare decât China, Rusia și câteva alte națiuni la un loc, dar nu pot garanta securitatea Taiwanului. SUA vor trebui să înarmeze Ucraina pentru a lovi în interiorul Rusiei, pentru a fi angajată direct sau pentru a se confrunta cu un impas și cheltuieli de război nesfârșite.

Războaiele se duc aici și acum, Rusia poate suporta costurile pe termen scurt și pentru președintele Vladimir Putin, câștigarea este un imperativ existențial. Adevărata concurență asupra sancțiunilor este escaladarea președintelui Joe Biden către China.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Ca și în cazul securizării căilor comerciale, SUA trebuie să depindă de aliați pentru a înăbuși ambițiile chineze. Statele Unite nu mai produc cele mai avansate semiconductoare – cele fabricate în Taiwan și Coreea – dar acele fabrici depind de ingineria americană și de tehnicile olandeze și japoneze.

China are propriile cărți de jucat. Este un procesator dominant de cupru, nichel, cobalt, litiu și minerale din pământuri rare. Statele Unite ale Americii trebuie să-și redezvolte producția de cipuri și capacitățile industriale defensive mai largi și să-și asigure surse sigure în Occident pentru minerale rare și alte materiale critice.

Schimbul de liber schimb cu Rusia și China a fost o prostie, dar asta nu înseamnă că comerțul liber cu restul Europei și Asia este același. Atragerea partenerilor noștri de securitate într-o prosperitate comună ar face mai probabil să ne putem baza pe ei într-o criză din Taiwan și pe termen lung în eforturile noastre de a rămâne înaintea Chinei în tehnologia militară.

Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#comert liber, #comert liber SUA UE, #liber schimb, #comert SUA UE, #relatii economice SUA China, #SUA China, #SUA Rusia , #Statele Unite