Combustibilul minune ecologic pentru mașini și avioane: Gazul volatil stocat în nanoparticule

Vineri, 31 Decembrie 2021, ora 01:00 10917 citiri
Hidrogenul înmagazinat în paladiu FOTO: Sci Tech Daily

Oamenii de știință de la Deutsches Elektronen Synchrotron (DESY) din Hamburg, Germania, au reușit să facă o descoperire inovatoare privind un combustibil ecologic, care va putea fi folosit la mașini, avioane și nave. Ei au găsit soluția stocării hidrogenului gazos într-o ”ciocolată” de nanoparticule de paladiu.

Hidrogenul, care poate fi separat din apă, biomasă sau din combustibili fosili, poate funcționa ca un purtător, permițând stocarea și deplasarea sa din alte surse. Până în prezent, metodele clasice de înmagazinare a acestui gaz sunt foarte costisitoare, una apelând la un rezervor sub presiune, la 700 de bari, alta la metoda lichefiată, cu răcire la minus 253 de grade Celsius, potrivit Daily Mail.

Echipa condusă de Andreas Stierle de la DESY a pus bazele unei metode alternative: stocarea hidrogenului în nanoparticule minuscule făcute din paladiu, un metal prețios, cu un diametru de doar 1,2 nanometri.

Faptul că paladiul poate absorbi hidrogenul precum un burete este cunoscut de ceva timp. ”Cu toate astea, până acum, scoaterea hidrogenului din material a reprezentat din nou o problemă.

De aceea încercăm particule de paladiu cu un diametru de doar un nanometru (care este egal cu o milionime de milimetru - n.a.)”.

Descoperire revoluționară în SUA și Elveția: Antidotul care ucide varianta Omicron și alte mutații din viitor ale coronavirusului

Pentru a se asigura că particulele mici sunt suficient de rezistente, ele sunt stabilizate într-un miez format dintr-un alt metal prețios, iridiu. În plus, acestea sunt atașate de un suport de grafen, un strat extrem de subțire de carbon, conform Sci Tech Daily.

Nanoparticulele pot fi descrise ca fiind asemănătoare cu o ciocolată: o nucă de iridiu în centru, învăluită într-un strat de paladiu și acoperită cu altă ”tabletă” de hidrogen, la exterior.

Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Pasaj secret spre centrul planetei VIDEO

Echipa include cercetători de la Universitățile din Koln și Hamburg, Germania, iar rezultatele sunt promițătoare. Această stocare revoluționară ar face hidrogenul un combustibil ecologic foarte bun pentru avioane, nave și camioane.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Până una-alta, ce-i așa de greu de construit niște motoare, care să