O scrisoare pierdută și membership-urile politicienilor români

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Miercuri, 25 Mai 2022, ora 11:59
3555 citiri

Până prin 1997, politicienii români erau adevărate sugative de informații despre Occident, atât ca mentalitate cât și ca funcționalitate. La fel era și cu ziariștii români. Era suficient să încep să explic ceva și se făcea liniște în jurul meu. Iar unii mă trăgeau deoparte, ca să mă mai întrebe una-alta și între patru ochi.

Când am dat drumul la Colegiul Național de Apărare (cu scopul declarat de a familiariza civilii care habar nu aveau despre domeniul public al Apărării Naționale, dar li se pretindea de la serviciu să se pronunțe, fie ca politicieni, fie ca executivi prin ministere, fie ca jurnaliști) era o înghesuială formidabilă de civili, care să ajungă pe lista aprobată personal de ministrul apărării nu pentru a-și face relații, a-și face găști, ori a-și face chiar mafii, ci pentru a afla cum stă treaba cu apărarea națională, care abia începea să însemne ceva în viața națiunii, doar pentru că, fără Armata României, nici nu se punea problema să fie primită România în NATO, ca aliat.

Ce vremuri!

Astăzi, când mai spun și eu câte ceva (întrebat desigur, că eu nu vorbesc neîntrebat) nimeni nu mai are răbdare să asculte ceva ce nu are cum auzi din altă parte decât de la mine, în limba română. Toate întrebările pe care le primesc de la politicieni (cazuri rare, oricum) sunt doar pentru a le da prilejul fie să își valideze ei oricare le-ar fi „opiniile” deja formate din lectura ziarului online despre subiectul în discuție, fie să se dea mari că, uite, ei sunt ditamai membrii în comisii și comitete, ba chiar în Adunarea Parlamentară NATO, bă, amărâtule!

Că el, membrul ăla în comitete și comiții, este informat! El știa încă din octombrie 2021 că Putin va invada Ucraina pe 24 februarie 2022! Că de aia e el membru în comisia de control SIE! Ca să nu mai vorbim despre cât de informat este el din faptul că e membru/delegat în Adunarea Parlamentară NATO!

Ca și când nu ar ști delegatul că raportul despre managementul crizelor în NATO, pus la dispoziția parlamentarilor din Adunarea Parlamentară NATO, pentru a afla și ei cum stă treaba cu chestia asta, este scris de mine.

Iar când îi spun (aluziv, că eu nu dau replici conflictuale) că nu își cunoaște lungul nasului și că, dacă tot s-a înscris la o activitate în care eu spun ce știu iar auditoriul profită de ocazia unică de a mă avea în carne și oase, pentru a afla chestii pe care doar de la mine le poate afla, se supără pe activitate și fuge să ia rând în față, la prânzul-bufet.

Ce vreau să spun cu astea de aici? Vreau să spun că, contrar impresiei generale a celor care au studiat O scrisoare pierdută, de I.L.Caragiale, în școala generală, nici Trahanache (președintele atâtor „comitete și comiții”) și nici Farfuridi („membru în acele comitete și comiții”) nu își declină pe scenă titlurile care decurg din acele membership-uri. Nu!

Cine nu a citit piesa, ca să fi citit și că dramaturgul a inclus, în lista de personaje, de la începutul textului, precizările despre în care comitete și comisii ar fi președinte Trahanache, precum și mențiunea că Farfuridi ar fi membru în acele comitete și comisii (în care Trahanache este președinte), dar a văzut spectacolul, află chestia asta cu membership-ul din lectura unei scrisori adresată lui Trahanache, în care se citește pe scenă și destinatarul, cu toate titlurile sale.

Așa că, cine se prezintă pe sine unui auditoriu cu formula „sunt Cutare, membru al Camerei Deputaților, membru în comisia de control al SIE, membru în comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională, membru-delegat la Adunarea Parlamentară NATO...” îi depășește cu mult imaginația lui Caragiale, care nici nu și-ar fi închipuit că poate exista un astfel de politician român.

Dar el există! Și nici măcar nu e singur pe lume.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#colegiul national de aparare, #Occident, #Camera Deputatilor, #SIE, #NATO , #stiri politice