Pe cine avantajează colapsul pe piața criptomonedelor. „Trebuie să-l plătești pe gropar”

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 15:43
6563 citiri
Pe cine avantajează colapsul pe piața criptomonedelor. „Trebuie să-l plătești pe gropar”
Bitcoin este în continuă scădere FOTO: Pixabay.com

Turbulențele din industria criptomonedei au zguduit bursele majore și au dus la scăderea valorii activelor digitale, dar cel puțin un grup profesional are de câștigat.

Falimentele importante care implică bursa criptografică FTX, fondul speculativ Three Arrows Capital și creditorii criptografici BlockFi, Celsius Network și Voyager Digital Ltd generează noi oportunități - și comisioane mari - pentru firmele de avocatură care consiliază companiile cu probleme, scrie reuters.

Marile firme de avocatură pot încasa mai mult de 100 de milioane de dolari în taxe legale în timpul unui faliment de lungă durată, au spus experții.

„Trebuie să-l plătești pe gropar”, a spus Adam Levitin, profesor de drept la Universitatea Georgetown, specializat în dreptul falimentului. „Aceste cazuri sunt complicate, cu o grămadă de probleme noi și nu ar trebui să fie surprinzător că vor necesita multă implicare a avocatului.”

Valoarea bitcoin a scăzut cu 65% până acum în acest an, trăgând în jos alte active criptografice și lăsând investitori să se zbuciumă. Implozia spectaculoasă a FTX luna trecută a trimis noi valuri de șoc în industria criptomonedei.

O firmă de avocatură din SUA, Kirkland & Ellis, reprezintă BlockFi în cazul său de faliment depus luni și este, de asemenea, consilier principal pentru Celsius Network și Voyager Digital, care ambele au depus faliment la începutul acestui an.

Kirkland deține unele dintre cele mai mari rate de facturare din industrie, taxând până la 1.995 de dolari pe oră pentru munca de către partenerii săi în cazurile Celsius și Voyager, potrivit dosarelor judecătorești. Firma, care nu a răspuns la o solicitare de comentarii, a facturat în medie aproximativ 3,3 milioane de dolari în fiecare lună în fiecare dintre aceste cazuri până acum.

Tarifele de facturare ale firmelor de avocatură nu sunt în mod normal publice, dar în cazurile de faliment avocații companiei debitoare trebuie să își detalieze facturile și să solicite aprobarea judecătorului pentru onorariile lor.

Avocații sunt plătiți din activele unui patrimoniu falimentar, iar experții au spus că judecătorii rareori cer reduceri semnificative ale onorariilor profesionale.

„Kirkland este deja dominantă în marile companii publice de faliment, iar acest lucru doar se extinde la o nouă zonă de faliment”, a spus Lynn LoPucki, profesor de drept la Universitatea din Florida, care a studiat falimentele și restructurarea corporativă. „Dacă domină cripto, îi va menține în vârf.”

Printre cazurile sale recente mai mari, Kirkland a câștigat 83 de milioane de dolari în taxe juridice și rambursări pentru munca sa în falimentul de lungă durată al furnizorului de servicii prin satelit Intelsat, facturând mai mult de 87.000 de ore, arată dosarele instanței.

Partenerul din Kirkland, Joshua Sussberg, este consilier principal în toate cele trei falimente legate de criptomonede ale companiei. El a fost implicat în multe falimenturi corporative majore în ultimii ani, inclusiv pentru lanțul de cinematografe Cineworld Group și JC Penney Co Inc.

Firma de pe Wall Street Sullivan & Cromwell este consilier de faliment pentru FTX. Firma nu și-a dezvăluit încă onorariile, dar într-un caz din 2021 care a implicat Kumtor Gold Company, partenerii companiei au facturat până la 1.825 de dolari pe oră.

Sullivan & Cromwell reprezintă, de asemenea, firma comercială Alameda Research, fondată de fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, ca creditor în falimentele Celsius și Voyager. Firma de avocatură nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Pe măsură ce falimentele criptografice cresc, firma de avocatură cu cea mai mare rată maximă de facturare dezvăluită până acum este Latham & Watkins, care îl consiliază pe Celsius în probleme de reglementare și este consilierul debitorului Three Arrows Capital. Tariful său maxim este de 2.075 de dolari pe oră, potrivit documentelor instanței. De asemenea, Latham nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Cazurile de criptomonede sunt deosebit de importante pentru practicile de faliment al firmelor de avocatură, deoarece dosarele de la Capitolul 11 ​​declanșate de pandemia COVID-19 și luptele comercianților cu amănuntul mari au început să încetinească, au spus experții juridici. Crizele din anumite industrii, cum ar fi criptomoneda, pot menține fluxul de afaceri și pot oferi ani de venituri constante.

Avocații din cazurile cripto trebuie să se ocupe de o serie de probleme noi în legea falimentului, inclusiv dacă activele digitale depuse pe o platformă sunt deținute de client sau platforma în sine, potrivit experților în dreptul falimentului. Această determinare ar putea ajuta să decidă cât de mult din depozitul lor este probabil să recupereze un client de la o firmă în faliment.

Levitin, fost membru al departamentului de restructurare al firmei de avocatură Weil, Gotshal, & Manges, a spus că astfel de întrebări complexe necesită avocați de top.

„În caz contrar, devine doar o cursă de atragere în care cei mai mari și mai sofisticați creditori iau totul pentru ei înșiși”, a spus el.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#colaps piata cripto, #avocatii de faliment, #devalorizare criptomonede , #Criptomonede
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Platiti avocatii in Bitcoins :)))