Cum să ai un aspect exterior tânăr. Ce trebuie să introduci în rutina ta zilnică

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 02:52
5069 citiri
Cum să ai un aspect exterior tânăr. Ce trebuie să introduci în rutina ta zilnică
Colagenul este o proteină cu roluri-cheie în organism FOTO: Unsplash.com

Colagenul este o substanță cu mare răspândire în organismul uman. Are multiple funcții și beneficii, de la piele la sistemul osos, de la sistemul circulator la cel digestiv.

Există o legatură directă între cantitatea de colagen și elasticitatea pielii. În plus, cu cât ridurile sunt mai expresive, cu atât cantitatea de colagen din organism este mai diminuată.

Daca vrei să știi dacă ai probleme cu cantitatea de colagen din organism poți să faci acasă, oricând vrei, un test simplu. Apasă degetul pe obraz câteva secunde. Dacă acest lucru nu lasă amprentă asupra pielii, înseamnă că pielea ta este încă elastică și rezistentă și corpul tău încă produce suficient colagen.

Ce este colagenul

Colagenul este o substanță produsă în mod natural în organism și este folosită la buna funcționare a sistemului osos, digestiv și cel muscular, dar și în articulații și sânge.

Este un nutrient care face parte din structura tuturor țesuturilor conjuctive și împreună cu elastina, ajută țesuturile să revină la forma inițială imediat după contracție, asigurând o funcționalitate optimă a întregului organism. Practic, colagenul este vital pentru piele și pentru sănătatea straturilor de epidermă.

Beneficiile colagenului

Când nivelul de colagen scade, apar ridurile, tendoanele și ligamentele devin rigide, instalându-se durerile articulare. Administrarea suplimentelor pe bază de colagen reduce disconfortul articular, menține mobilitatea, crește densitatea osoasă și susține stratul de țesut conjunctiv care acoperă fibrele musculare.

Așadar, este clar că proteina numită colagen are un rol vital în menținerea sănătății, dar și a frumuseții. Și știm deja că una nu funcționează fără cealaltă. În ceea ce privește pielea, colagenul îi menține elasticitatea și nivelul optim de hidratare, iar colagenul hidrolizat (exogen, sub forma lichidă) combate semnele îmbătrânirii, îmbunătățeste aspectul pielii, contribuie la protecția epidermei împotriva radiațiilor UVA și creste producția acidului hialuronic.

Beneficiile colagenului pentru frumusețe

Pielea este cel mai mare organ, tocmai de aceea sănătatea și frumusețea pielii sunt aspecte deosebit de importante. Scăderea producției de colagen atrage după sine apariția ridurilor, tocmai de aceea colagenul hidrolizat contribuie la combaterea aspectului acestora.

În plus, pe măsura înaintării în vârstă, atât femeile, cât și bărbații se confruntă cu căderea părului, însă colagenul hidrolizat ajută la reducerea numărului de fire de păr pierdute, precum și la îngroșarea lor.

Beneficiile colagenului pentru sănătate

Administrarea preparatelor care conțin colagen previne pierderea masei osoase, ameliorează disconfortul și durerile articulare, dar contribuie și la buna funcționare a inimii.

Colagenul asigură structura arterelor, vasele sangvine care transportă sângele de la inimă către restul organelor și țesuturilor. Fără un nivel optim de colagen, arterele vor deveni fragile și se poate instala ateroscleroza, una dintre cauzele atacului de cord.

Carența de colagen

Pentru a combate carența de colagen, se recomandă administrarea suplimentelor alimentare. Majoritatea acestor suplimente conțin colagen hidrolizat, deoarece, prin comparație cu cel obișnuit, se absoarbe mai ușor și mai rapid în organism.

Hidroliza este procesul prin care se desface o legătura chimică prin combinarea cu apa.

Carența de colagen poate începe să apară după vârsta de 30 – 35 de ani, fiind influențată și de factori externi precum fumatul, poluarea, consumul de zahăr în exces.

Carența de colagen se poate manifesta printr-o lipsă de energie, oboseală, tonus muscular scăzut, articulații inflamate și dureroase, circulație periferică deficitară, un aspect îmbătrânit al pielii. Toate acestea pot afecta calitatea vieții și îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Care este cel mai sănătos pește: alegerea surprinzătoare de pe primul loc care a învins somonul. Speciile pe care nu ar trebui să le mâncați niciodată
Care este cel mai sănătos pește: alegerea surprinzătoare de pe primul loc care a învins somonul. Speciile pe care nu ar trebui să le mâncați niciodată
De Florii, românii, chiar și cei care nu au ținut post, știu că tradițional se consumă pește. Și dau buzna în magazine ca să se aprovizioneze pentru prânzul din duminica ce precede...
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
#colagen, #beneficii, #sanatate, #frumusete, #aspect, #tanar , #pielea