Sa taiem paduri pentru a face loc hotelurilor - proiect de lege

Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 10:42
7140 citiri
Sa taiem paduri pentru a face loc hotelurilor - proiect de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

O noua initiativa legislativa pare sa se joace cu soarta padurilor din Romania, si asa taiate abuziv in ultimii ani. Mai multi deputati au propus modificarea Codului silvic, astfel incat proprietarii de paduri sa poata defrisa jumatate din suprafata acestora, daca vor sa construiasca complexuri turistice si hoteluri.

Totusi, ei trebuie sa respecte o conditie, si anume sa impadureasca o suprafata similara in alta parte, potrivit Digi 24.

ONG-urile pentru protectia mediului considera ca proiectul de lege ar fi catastrofal pentru padurile din tara noastra.

EIA: Jumatate din taierile de paduri din Romania sunt ilegale. Schweighofer, principalul beneficiar

Primul pas facut de initiatorii propunerii legislative a fost sa le permita proprietarilor sa isi treaca padurile din extravilan in intravilan, in cazul in care construiesc complexuri turistice sau baze de agrement in locul respectiv. Asta inseamna ca padurile pot fi defrisate. In prezent, Codul silvic interzice trecerea oricarei paduri in intravilan.

"Asta constituia siguranta ca padurile raman ceea ce sunt si nu se transforma in cartiere rezidentiale, parcuri de distractii, in vile sau in orice altceva", considera Octavian Berceanu, vicepresedinte la Institutul pentru Dezvoltare si Inovare.

Orgaizatiile de mediu mai sunt revoltate si pentru ca legislatia actuala prevede ca suprafata maxima care poate fi scoasa definitiv din fondul forestier pentru a face loc constructiilor sa fie de 5% din totalul suprafetei, dar nu mai mult de 200 de metri patrati.

Deputatul Catalin Radulescu, initiatorul proiectului de lege, vrea sa schimbe aceasta prevedere si sa permita defrisarea a 50% din suprafata de padure detinuta de un proprietar.

"Adica, daca am 500 de hectare, pot scoate 250 de hectare din fondul forestier. Este fantastic si nu gasim acest fundament nicaieri in legislatia europeana, mai ales in momentele acestea cand refacerea padurilor este extraordinar de importanta la nivel european", a precizat Berceanu.

Grav este si faptul ca propunerea legislativa le permite primariilor care detin suprafete impadurite sa incheie parteneriate public-private cu diversi investitori. Asadar, in locul padurilor ar putea fi construite hoteluri, restaurante, terenuri de sport sau partii de schi.

Blocarea exporturilor de masa lemnoasa nu rezolva problema taierilor ilegale

Catalin Radulescu (PSD) sustine ca i-a venit ideea dupa ce a realizat ca niciun complex turistic din tara nu ii satisface cerintele si nu are unde sa se relaxeze.

"Eu mi-as dori foarte tare, pentru ca sunt si schior, sa nu mai ma duc eu sa plec - uite cum sunt acum plecat, m-am dus acum in Austria - sa stau la mine in tara, unde ma duc eu la mine in tara sa schiez sau unde ma duc eu sa imi placa cu familia mea, sa nu mai plec sa cheltuiesc", a explicat social-democratul.

Radulescu detine el insusi doua hectare si jumatate de padure, insa spune ca nu se afla in conflict de interese nici macar din punct de vedere moral.

"Pai la comuna, ce dracu' sa faci la comuna, dar vedeti - sa vedeti unde este padurea asta, intr-o rapa, intr-o comuna. Ce sa fac eu la comuna acolo? O am de 15-20 de ani, credeti ca nu faceam pana acum, aveam nevoie de legea asta?", a mentionat parlamentarul.

Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut in Senat la inceputul lunii februarie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#proiect lege defrisari, #taiat jumatate padure, #taiat paduri hoteluri , #defrisari ilegale