Basescu, noi precizari despre scandalul defrisarilor: SRI a avut o contributie extraordinara, Ponta a blufat (Video)

Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
10685 citiri
Basescu, noi precizari despre scandalul defrisarilor: SRI a avut o contributie extraordinara, Ponta a blufat (Video)

Traian Basescu sustine ca SRI a avut "o contributie extraordinara" privind defrisarile ilegale, dand informatii guvernului si presedintiei. In plus, fostul presedinte sustine ca Victor Ponta a blufat cu informatiile pe care le are despre defrisari si Codul Silvic.

"La guvernarea Nastase, a fost o practica: padurile date unei firme austriece pe 10 ani, petrolul dat pe 10 ani si nu s-a mai facut rediscutarea redeventei. (...) Iar oamenii acestia incearca acum sa puna in carca altora efectele coruptiei din guvernarea Nastase.

Iar ceea ce fac acum cu padurile este exact acelasi lucru. Incearca sa puna in spatele unor nou-veniti la putere responsabilitatea pentru ce au facut in mandatul lui Adrian Nastase", a declarat Traian Basescu, joi, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

Fostul presedinte a afirmat ca, pentru ca "lumea sa nu mai intrebe 'ce a facut Basescu pana acum'", ofera explicatii cu privire la mandatul sau: "N-am avut putere executiva mai mare decat are Iohannis acum, dar firma austriaca n-a fost subiect de dezbatere publica pana acum de curand".

Basescu nu rateaza noul scandal: Plagiatorul mincinos este si ticalos. Ponta, vezi ca mortul este in familia ta

Totodata, fostul sef al statului a laudat SRI, de unde sustine ca au provenit multe informari: "A avut o contributie extraordinara, dand informatii incontinuu guvernului si presedintiei, legate de faptul ca se fac exploatari ilegale. Aici nu mai vorbim despre exploatari ilegale, ci abuzive".

"Cred ca se urmareste o schimbare a legii, o imbunatatire a punerii sub control a ceea ce se intampla cu padurile. Era si timpul. In 2008, s-a aprobat un Cod Silvic despre care se spunea ca se va pune stop abuzurilor.

Cred ca si acest Cod Silvic va lasa spatiu de imbunatatire. As limita la 30 la suta nu dreptul de taiere, ci dreptul de cifra de afaceri pe taierile de lemn. Firma austriaca nu o veti putea acuza ca a taiat mai mult de 30 la suta. Fac altceva mult mai periculos: achizitioneaza de la cei care taie, la pret avantajos, si pur si simplu distrug piata", a mai afirmat Traian Basescu, care adauga ca, in timpul mandatelor sale, a fost "batalia gaterelor ilegale".

Nu in ultimul rand, fostul sef al statului a tinut sa precizeze ca Victor Ponta nu avea sa fie informat de servicii asupra unui subiect de o asemenea importanta, iar presedintele nu.

"Ponta a blufat cu informatiile pe care le are, a vrut sa consolideze o minciuna. N-am niciun dubiu ca cineva ar indrazni sa dea informatii de asemenea importanta premierui si sa nu le dea presedintelui.

Informarea presedintelui genereaza interventie - ori publica, ori acea interventie care e mult mai eficienta; il suni pe ministru: 'Ai primit informarea? Pai da-mi si mie o informare ce ai facut cu ea'", a mai spus fostul presedinte.

Ponta, informat de servicii despre Codul Silvic? - "100% trafic de influenta"

Victor Ponta a declarat, miercuri seara, ca presedintele Iohannis a fost dezinformat de "binevoitori liberali" in legatura cu Codul Silvic, care ar fi facut trafic de influenta in interesul firmei Holzindustrie Schweighofer, conform unor informatii obtinute in calitatea sa de premier.

"Impresia mea personala e ca presedintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste 'binevoitori liberali' pe care zilele astea ii vedeti luptandu-se cu dintii pentru interesele private ale celor de la Schweighofer (...) Din PNL! Ii vedeti zilele astea pe cei care se lupta cu toate puterile pe care le au", a insistat premierul.

Codul Silvic: Ponta acuza PNL de trafic de influenta, liberalii reactioneaza

Intrebat daca vorbeste despre trafic de influenta la politicienii respectivi, Victor Ponta a raspuns: "100%".

"Nu pot face incadrari juridice, dar doamnele si domnii de la PNL (...) au avut intalniri in calitate oficiala si privata cu reprezentantii Schweighofer", a nuantat premierul, fara a da nume.

Intrebat de unde stie, Victor Ponta a raspuns: "In calitate de prim ministru trebuie sa ma informez foarte bine intotdeauna cand apare o situatie de criza. Si situatia actuala e una de criza".

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer ameninta cu instanta in cazul Codului silvic

Ulterior, joi dimineata, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca afirmatiile prim-ministrului Victor Ponta prin care acesta sugereaza un trafic de influenta la nivelul Administratiei Prezidentiale privind exportul de lemn sunt false, aratand ca a avut o discutie telefonica in acest sens si cu directorul SRI, Eduard Hellvig.

Deputatii i-au spus pas lui Iohannis - reexaminarea Codului Silvic, respinsa in comisii (Video)

Deputatii au respins, marti, in comisii, cererea de reexaminare a Codului Silvic transmisa de presedintele Klaus Iohannis. Cererea formulata de Klaus Iohannis urmeaza sa ajunga in plenul Parlamentului, unde va fi luata decizia finala.

De asemenea, tot marti, firma austriaca Holzindustrie Schweighofer i-a adresat o scrisoare premierului Victor Ponta in care cere scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si ameninta cu instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu defrisari, #Basescu SRI defrisari, #Basescu firma austriaca defrisari, #Basescu Ponta defrisari , #defrisari ilegale