Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 18:06
3804 citiri
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
România s-a angajat în PNRR să reducă numărul accidentelor rutiere și al victimelor FOTO Facebook / Lucian Bode

Guvernul a adoptat joi, 27 ianuarie, modificarea Codului Rutier, care prevede majorarea unor amenzi și sancționarea comportamentului agresiv în trafic.

La finalul ședinței de guvern, ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că obiectivul este reducerea cu 25% a numărului accidentelor rutiere și al victimelor până în 2026.

”Scopul legislaţiei rutiere este, în primul rând, de a proteja viaţa, integritatea şi sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier. Acest act normativ este rezultatul unor consultări şi dezbateri cu toţi cei interesaţi de creşterea nivelului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi a participanţilor la trafic. Legislaţia rutieră suscită, cred, cel mai crescut interes din partea publicului”, a afirmat Lucian Bode.

Potrivit acestuia, ”obiectivul de creştere a siguranţei rutiere asumat de România, prin PNRR, de reducere a numărului de victime (...) ale accidentelor rutiere cu 25% faţă de nivelul de referinţă 2019, termenul asumat fiind 2026”.

”Toată siguranţa rutieră constituie o problemă gravă în România, nivelul acesteia fiind semnificativ mai mic faţă de media înregistrată în statele membre ale Uniunii Europene. În anul 2021 s-a înregistrat o scădere a numărului accidentelor grave cu aproape 22% şi a persoanelor grav rănite cu aproape 31% comparativ cu 2020, în timp ce numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8%, mai exact am ajuns la 1.778 de morţi în accidente rutiere în anul 2021”, a mai declarat ministrul.

”În ceea ce priveşte atât contravenţiile constatate, cât şi infracţionalitatea sesizată la regimul circulaţiei pe drumurile publice se remarcă un trend ascendent îngrijorător. Astfel, comportamentul actual în trafic al unor participanţi la trafic a impus o reevaluare a cadrului legal şi noi mecanisme de sancţionare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora”, a adăugat Bode.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în urma modificărilor, se reglementează în concret mecanismele de sancționare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora, definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, sancționarea faptei privind circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor și trecerea într-o clasă superioară de contravenții a faptei privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire.

”Noile modificări prevăd sancționarea comportamentului agresiv adoptat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, cu amendă contravențională având o valoare cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor urmează să fie sancționată cu amendă având o valoare cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 de lei, abatere prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (în prezent această faptă fiind sancționată cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni) și, în plus, cu aplicarea sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Se introduce o majorare cu 30 de zile a perioadei de suspendare aplicată pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată și se trece la o clasă superioară de contravenții pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire, fiind prevăzută o creștere a sancțiunii contravenționale, noile amenzi ajungând la o valoare cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Modificări vor fi aduse și în ceea ce privește soluția de suspendare, de drept, a termenului de prescripție de 6 luni, pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Totodată, se stabilește viteza maximă admisă în afara localităților pentru vehiculele din categoria A2, respectiv 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

De asemenea, se introduce o nouă contravenție. Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea, în timpul mersului, urmează să fie sancționată cu amenda cuprinsă între 870 și 1.160 lei.

Scopul modificărilor este de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier”, mai precizează Guvernul.

Trafic blocat temporar pe sensul de mers Buzău-Focșani, pe DN2 E85, după impactul dintre un autocamion și cinci mașini FOTO VIDEO
Trafic blocat temporar pe sensul de mers Buzău-Focșani, pe DN2 E85, după impactul dintre un autocamion și cinci mașini FOTO VIDEO
Traficul a fost blocat, marţi, 26 martie, pe DN2 - E85, la Urecheşti, în urma unei coliziuni în care au fost implicate şase autovehicule, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ)...
Accident rutier în Covasna între două autoturisme și un microbuz școlar în care se aflau 15 elevi
Accident rutier în Covasna între două autoturisme și un microbuz școlar în care se aflau 15 elevi
Centrul Infotrafic a anunțat că un accident în care au fost implicate două autoturisme şi un microbuz şcolar în care se aflau 15 elevi s-a produs marţi dimineaţă, 26 martie, în judeţul...
#codul rutier, #modificari codul rutier, #decese, #accidente rutiere, #ministrul de interne, #lucian bode, #PNRR , #stiri Lucian Bode