"Bike Box" este noul marcaj din Codul rutier: cât timp rămâi fără permis dacă nu-l respecţi. Amenda este considerabilă

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 22:15
12222 citiri
"Bike Box" este noul marcaj din Codul rutier: cât timp rămâi fără permis dacă nu-l respecţi. Amenda este considerabilă
Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate FOTO Pixabay.com

Şoferii se vor lovi, în viitorul foarte apropiat, de un nou semn de circulație care va fi amplasat, în prima fază, în intersecțiile mari ale Bucureștiului.

"Bike Box" este marcajul aprobat de autorități pentru a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță pe străzile din Capitală, Comisia de transporturi a Primăriei Generale analizând în ce zone cheie va putea fi aplicat.

Ce reprezintă semnul de circulație Bike Box

Transportul alternativ este încurajat în întreaga lume, dar pentru a circula prin oraș pe bicicletă sau trotinetă este nevoie de infrastructură. Bucureștiul nu stă foarte bine la capitolul piste de biciclete, dar oficialitățile fac eforturi iar din vara lui 2021 s-a aprobat introducerea semnului de circulație Bike Box.

"Bike Box reprezintă o zonă bine delimitată, constând în niște pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc, ce vor apărea pe carosabil. Marcajele vor avea o lungime de trei metri.

Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe cei care se deplasează pe două roți. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate.

Noile marcaje au fost aprobate în ideea de a-i încuraja pe bucureșteni să se deplaseze mai des pe două roți", au explicat specialiştii de la autovit.ro.

Specialiștii în mobilitate urbană sunt de părere că, raportat la traficul din București, este necesar ca viitoarele marcaje să aibă și semafoare dedicate bicicliștilor. În acest fel, vor fi evitate situațiile în care bicicliștii sunt claxonați sau șicanați de șoferi, atunci când se face verde.

"De obicei, astfel de Bike Box-uri vin și cu semaforizare separată, în sensul că știindu-se că viteza de deplasare a bicicletelor și demarajul este în general mai greoi, pentru bicicliști de obicei se introduce o devansare a semaforizării, în sensul că pleacă cu cel puțin 2-3 secunde mai devreme", a declarat pentru TVR membrul co-fondator al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), Marian Ivan.

Ce trebuie să facă şoferii la apariţia Bike Box în intersecţii

Noul marcaj rutier va fi trasat în fața semafoarelor și va obliga primele mașini să oprească cu 3 metri mai în spate. Spațiul nou creat va fi folosit de biciliști, care pot porni primii de la semafor cu câteva secunde înaintea conducătorilor auto.

De asemenea, poate au voie sa folosească această bandă cu precădere când vor să facă un viraj la stânga. Marcajul pentru bicicliști va funcționa pe același principiu ca linia de stop din intersecții sau de la treceri.

Astfel, pătrunderea mașinilor în zonele cu Bike Box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele vor putea să stea pe loc la semafor, în interiorul spațiului marcat.

"Semnul Bike Box există de ani buni în Viena și va fi introdus, pentru început, în București, protejându-i pe cei care se deplasează cu bicicletele. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acroșați de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament.

În același timp, Bike Box îi va ajuta pe bicicliști să se încadreze pe banda dorită. Spre exemplu, vor avea suficient timp pentru a face viraje în intersecții", potrivit autovit.ro.

Ce amenzi riscă șoferii pentru nerespectarea semnului de circulație

Conducătorii auto nu au voie să se oprească în spațiul dedicat bicicliștilor din intersecții.

Cine încalcă semnul Bike Box riscă o amendă consistentă, care poate ajunge la valoarea de 750 de lei și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile. Noul marcaj a fost introdus în Codul rutier.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#cod rutier, #biciclisti, #bike box, #autoritati, #viraj, #marcaj, #autovit ro, #Marian Ivan , #stiri auto