A impus la modă părul scurt, tenul bronzat și rochiile fara mânecă! Ce a lăsat lumii creatoarea Coco Chanel

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 11:31
13823 citiri
A impus la modă părul scurt, tenul bronzat și rochiile fara mânecă! Ce a lăsat lumii creatoarea Coco Chanel
Coco Chanel a murit la 10 ianuarie FOTO facebook

10 ianuarie 1971 este data la care s-a stins din viață Gabrielle Bonhour Chanel, cunoscută ca și Coco Chanel, una dintre figurile marcate ale modei din secolul XX, considerată una dintre cele mai influente femei din istorie.

Franțuzoaica este cea care a impus părul scurt, tenul bronzat, rochiile fara mânecă, bijuteriile false şi nebuneşti, puloverele inspirate din tricourile marinarilor şi taioarele severe. Ea a făcut din negru o culoare la modă şi a utilizat cu mare dezinvoltură jerseul.

Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revoluționar pentru anii '20: a creat nu doar haine noi și o nouă marcă, ci un nou stil de viață. A creat mai ales pălării și doar după câțiva ani a început să deseneze haine. Mai apoi s-a decis să creeze gențile gigantice, parfumuri (de amintit istoricul Chanel n°5), încălțăminte bicoloră, ceasuri unisex și bijuterii. Interpretând spiritul modernist al epocii, Chanel caută noua imagine de femeie liberă și independentă de bărbați: o femeie liberă, revoluționară, modernă și avangardă. Ceva important de amintit este că Chanel a fost una din primele femei care a îmbrăcat pantalonii.

Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit un must (un necesar). Culorile preferate și cel mai des folosite erau negrul, albul, la care se mai adaugă și albastrul-închis, bejul și griul.

Conștientizarea propriul corp, comoditatea, masculinitatea, eventual combinată cu feminitatea sunt principiile de bază cu care Coco prin creațiile sale a sedus femei (și bărbați). Stilul său este cunoscut în istorie ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul.

A crescut la orfelinat

Considerată cea mai influentă creatoarea de modă din toate timpurile, Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut în Saumur, Franța, pe 19 august 1883, într-o familie săracă, în care tatăl era vânzător de țesături, iar mama croitoreasă.

La vârsta de 6 ani, este lăsată într-un orfelinat al bisericii catolice, unde învață de la maici să coasă și să croiască. Încă de atunci apărea dragostea de haine, însă la 18 ani este nevoită să înceapă să-și câștige existența cântând la cabaret, unde primește și apelativul de COCO. Nu renunță însă la marea ei pasiune și continuă să muncească și într-un atelier de croitorie.

Viața i se schimbă la 25 de ani, când îl cunoaște pe baronul Étienne Balsan, un bărbat influent din industria textilă. Intră în cercurile aristocrate unde își începe, cu multă încredere, propriul drum în modă.

„Aroganţa este tot ce am. Se vede în gesturile mele, din duritatea vocii, în strălucirea privirii şi în chipul meu viguros, aproape chinuit”, îi mărturisea ea prietenului Paul Morand, un scriitor de proză.

În 1912 îl întâlneşte pe Arthur Capel, zis „Boy“, care o ajută să-şi deschidă un magazin de hai­ne la Paris. Muncește și 8 ani mai târziu inaugurează primul său butic celebru, pe 31 Rue Cambon, inima modei pariziene. “Moda a devenit o glumă. Designerii au uitat că în interiorul acelor haine sunt femei. Cele mai multe femei se îmbracă pentru bărbați și vor să fie admirate. Dar ele trebuie să fie în stare să se și miște, să poată să se urce într-o mașină, fără să-și rupă cusăturile.”, spunea ea pe atunci.

S-a inspirat din stilul masculin

Dacă la început, creațiile ei erau considerate lipsite de fantezie și monotone, Coco a reușit, într-o perioada de austeritate, în timpul Primului Război Mondial, să zdruncine Belle Epoque, prin renunțarea la pliuri și volane și inspirându-se din modelul masculin, să introducă în moda feminină simplitatea și bunul gust.

„Am creat stilul vestimentar cel mai cunoscut în toată lumea, pentru că moda este efemeră, dar stilul este veşnic”, spunea Coco Chanel.

Costumul clasic Chanel, “deux piece” are un stil simplu, nasturi care seamănă cu niște monede, cu logo-ul CC imprimat pe ei, iar pentru un plus de confort, fermoarul este plasat într-o parte a fustei.

O altă emblemă marca Coco Chanel, care a rămas și va rămâne vie, este geanta iconică Chane, care, printr-un aspect elegant, combină moda cu utilitatea.

Tot în aceeași perioadă este lansată și celebra „micuţa rochie neagră”, despre care se spune și în ziua de azi, că nu ar trebui sa lipsească din garderoba niciunei femei.

„O femeie care nu se dă cu parfum n-are nici un viitor”, este un alt citat celebru de-al lui Coco Chanel, care în 1922 lansează primul ei parfum, și acum, cel mai profitabil produs al firmei. Numit simplu „Chanel nr. 5“ şi promovat de Marilyn Monroe, parfumul o transformă pe Coco în milionară.

În 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Coco Chanel și-a închis magazinele, susținând că nu este o perioadă prielnică pentru modă.

În 1954 își redeschide însă buticul din Paris, acolo unde colecțiile lui Christian Dior erau deja dominante. Reușește să-și recapete succesul, iar femeile bogate revin la creațiile ei simple și elegante. Însuși Christian Dior afirma că mademoiselle Chanel “Cu un pulover negru şi câteva şiraguri de perle a revoluţionat moda“.

La vârsta de 70 de ani, reușește să fie un reper și în Statele Unite, spunând tare și răspicat că „O femeie trebuie să fie înzestrată cu două calități: sa aibă clasă și să fie fabuloasă!’

Neîmplinită în dragoste

Coco Chanel a rămas o legendă și este cu siguranță femeia care a emancipat alte femei. A dominat scena modei şi a pus pe picioare patru afaceri: o casă de modă, un business cu textile, un laborator de parfumuri şi un atelier pentru bijuterii accesorizate, având peste 3.500 de angajaţi.

În dragoste însă a cunoscut numai deziluzii și nu s-a căsătorit niciodată, deși atrăgea ca un magnet prin asumarea ei, prin modul în care ținea țigara sau prin rujul roșu aprins, care mereu îi era pe buze.

Coco – Gabrielle Chanel – moare pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris, chiar când pregătea o nouă colecție vestimentară, ce urma să fie prezentată la început de primăvară.

Dubla campioană mondială care a primit ”două lovituri în faţă" într-un tren din Paris
Dubla campioană mondială care a primit ”două lovituri în faţă" într-un tren din Paris
Dubla campioană mondială de atletism Eunice Barber, câştigătoare la heptatlon în 1999 şi la săritura în lungime în 2003, a suferit leziuni minore la nivelul feţei, luni seară, în urma...
Soția unui sportiv celebru e însărcinată a opta oară. Până la 34 de ani a născut șapte copii FOTO
Soția unui sportiv celebru e însărcinată a opta oară. Până la 34 de ani a născut șapte copii FOTO
Soția boxerului britanic Tyson Fury poate fi considerată o mamă eroină, care nu se oprește din făcut copii. Paris Fury (34 de ani) este însărcinată din nou. Cuplul are deja 7 copii:...
#coco chanel, #viata, #deces ianuarie, #Paris, #stil, #moda, #creatoare , #stiri life style