Nouă coaliție PSD, UDMR și PMP la Satu Mare după ce vicepreședinții PNL s-au retras din funcții

Miercuri, 17 August 2022, ora 20:12
2160 citiri
Nouă coaliție PSD, UDMR și PMP la Satu Mare după ce vicepreședinții PNL s-au retras din funcții
Consiliul Județean Satu Mare are o nouă coaliție FOTO Facebook / CJ Satu Mare

Doi vicepreședinți PNL au fost înlocuiți din Consiliul Județean Satu Mare cu doi consilieri din partea PSD după ce liberalii au anunțat anterior că renunță la alianța locală cu UDMR și că renunță la funcții.

Conform portalului Maszlol.ro, Consiliul Județean Satu Mare este format din 16 consilieri UDMR, 10 consilieri PNL, 5 consilieri PSD și 2 consilieri PMP. Cele două posturi de vicepreședinte și viceprimar al județului lăsate vacante de cătr eliberali au fost acoperite de către doi social-democrați. La CJ Satu Mare a fost înscăunați social-democrații Lenuța Titania Cornea, economistă aflată la primul mandat și Oliviu-Aurel Buzgău. Acesta din urmă este un membru cu vechime al partidului, aflat deja la al cincilea mandat.

Odată cu noua componență a Consiliului Județean s-a format și o nouă coaliție între UDMR, PSD și PMP, care au anunțat că vor candida împreună pentru județ. Președintele consiliului Csaba Pataki a declarat într-o conferință de presă că această coaliție a fost creată de ceva timp, după ce conducerea PNL din județ nu a reușit să găsească un teren comun.

„Am fost nevoiți să facem o schimbare radicală în Consiliul Județean, pentru că noi construim, muncim, nu am dus o politică de comunicate de presă constante în județul Satu Mare în ultimele decenii. Nu putem accepta nici retorica excluderii maghiarilor, reprezentată și la nivel național de președintele PNL al județului Satu Mare. Prin urmare, am decis să îi demitem pe ambii vicepreședinți și să îi înlocuim cu doi vicepreședinți social-democrați. În orice caz, în România există o mare coaliție, deci ambele mari partide politice românești sunt la guvernare, iar dacă aplicăm principiul rotației, vom avea doi ani cu politicieni liberali și doi ani cu politicieni social-democrați”, a declarat Csaba Pataki.

În urmă cu o zi, filiala judeţeană Satu Mare a PNL a anunţat că renunţă la funcţiile de conducere din administraţia locală şi judeţeană, din cauza unor neînţelegeri cu UDMR.

"Filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis, în unanimitate, retragerea membrilor din funcţiile de conducere din Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria Satu Mare. Am luat această hotărâre din mai multe considerente, dar sigur că principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest. UDMR nu a luat în calcul cel mai important element şi anume că noi, cei din PNL Satu Mare, suntem preocupaţi de atingerea unor obiective pe care ni le-am asumat în campania electorală fiecare dintre cei prezenţi şi nu ţintiţi, legaţi de anumite funcţii politice. Cu sau fără funcţiile de viceprimar şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, PNL Satu Mare îşi va aduce aportul în realizarea unor obiective cu adevărat importante pentru municipiu şi judeţul Satu Mare. Alegătorii noştri nu sunt de vânzare. Cei care au votat PNL la alegerile din 2020 nu sunt de vânzare şi nu tranzacţionăm voturile celor care şi-au pus încrederea în noi", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma.

Acesta a acuzat organizaţia judeţeană a UDMR de "derapaje totalitare", respectiv încălcarea repetată a accesului la informaţii publice, întârzierea punerii în execuţie a unor lucrări din fonduri europene şi direcţionarea de fonduri publice către UDMR.

"Acţiunea noastră nu este îndreptată împotriva cuiva. Noi dacă avem o dispută cu UDMR, nu avem o problemă cu etnicii maghiari. Noi avem o dezbatere, o competiţie de idei şi de proiecte cu un partid numit UDMR, care s-a dovedit că are dublă comandă. Este şi în majoritatea din guvernul României, dar face parte şi din guvernul de la Budapesta", a mai afirmat preşedintele PNL Satu Mare.

Liberalii de la centru au reacționat, iar în aceeași zi, purtătorul de cuvânt al partidului Ionuț Stroe a subliniat că decizia membrilor de la Satu Mare nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi, în general, conducerea partidului nu se implică în politica de alianţe la nivel local. Stroe a mai anunţat că liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma, va fi solicitat de către conducerea centrală a PNL să lămurească această situaţie, funcţionarea coaliţiei nefiind afectată de acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#coalitie UDMR, #Satu Mare, #demisii PNL, #alianta udmr , #stiri politice
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Dosul ciumei maro este plin de urmele de ruj lasate de courvetele