Afacerea BMW, Schengen și pandemia: Cum arată campania online de mii de euro a PSD-PNL împotriva USR. Reacția lui Cătălin Drulă

Luni, 24 Octombrie 2022, ora 03:25
7151 citiri
Afacerea BMW, Schengen și pandemia: Cum arată campania online de mii de euro a PSD-PNL împotriva USR. Reacția lui Cătălin Drulă
PNL și PSD s-au aliat împotriva USR-ului FOTO Hepta

În ultimele săptămâni, PNL și PSD au investit câteva mii de euro într-o intensă campanie online împotriva USR, prin zeci de reclame pe Facebook, site-uri de știri ori Youtube.

Într-un interviu pentru Ziare.com, liderul USR, Cătălin Drulă, vorbește despre o încercare de a îngropa opoziția prin minciună și manipulare.

Pe 12 octombrie, Ziare.com scria despre cum PNL a inițiat mai multe campanii plătite pe Facebook împotriva lui Cătălin Drulă cu privire la licitația de BMW-uri făcute de Poliția Română. Concret, liberalii au avut pe Facebook trei campanii care în total au patru reclame, iar toate duc către un site pus la punct de către PNL în care îl acuză pe Cătălin Drulă că răspândește minciuni.

FOTO Captură Facebook

Conform Meta, compania mamă a Facebook, campaniile au fost plătite de către pagina de Facebook a Partidului Național Liberal, care a băgat aproximativ 4.000 de lei și a ajuns să fie văzută de aproximativ 700.000 de persoane.

Reclama propriu-zisă duce către site-ul https://landing.pnl.ro/drula-minte/, unde liberalii susțin că „Drulă minte. PNL demască dezinformarea cu documente. Drulă a semnat contractul de finanțare în scandalul BMW. Acum se face că "a uitat". Ministrul Bode face public documentul. Drulă folosește o licitație transparentă și legală, pe care a aprobat-o în 2021, pentru a minți și a câștiga el capital electoral”, se arată pe site-ul liberalilor.

PSD a urmat exemplul

O săptămână mai târziu, și PSD a inițiat două campanii pe Facebook împotriva USR, dar care, spre deosebire de PNL care a avut 4 reclame, social-democrații au creat 28. Totodată, PSD a plătit aproape triplu pentru reclamele de pe Facebook: 12.000 de lei (aproape 2.500 de euro), care au fost fost văzute de către 1.3 milioane de persoane.

La fel ca și în cazu liberalilor, reclamele PSD ducă către un site special construit pentru a ataca reprezentați ai USR-ului. În cazul de față, anunțurile publicitare ale social-democraților conduc către https://www.psd.ro/dezvaluiri/tunul-dat-de-usr-in-pandemie/, unde se vorbește despre „tunul de 1 miliard de euro dat de usr în pandemie”. Pe aceeși pagină, PSD îi atacă pe foștii miniștri ai Sănătății de la USR Vlad Voiculescu, respectiv Ioana Mihăilă, pe motiv că aceștia ar fi făcut „achiziții pe bandă rulantă” în domeniul sănătății pe banii românilor.

Liberalii au plusat cu reclame pe Youtube și site-uri de știri

Pe lângă reclamele de pe Facebook, PNL a lansat campanii împotriva USR inclusiv prin Google, acestea apărând sub formă de anunțuri pe anumite site-uri de știri, dar și reclame pe Youtube.

Conform Google Ad Transparency, PNL a lansat începând din 7 octombrie nu mai puțin de 51 de reclame sub formă de banner pe diverse site-uri ori video pe Youtube, pentru care a plătit 44.750 de lei (9.000 de euro), care în total au fost afișate de peste 8.6 milioane de ori.

Începută pe 7 octombrie, campania din Google a liberalilor a fost îndreptată în primă instanță împotriva lui Cătălin Drulă, cu trimitere la aceeași pagină cu privire la licitația de BMW-uri. Din 14 octombrie însă, PNL a schimbat strategia de comunicare și a atacat USR pe tema aderării la Schengen, acuzând în numeroase reclame partidul lui Drulă că „sabotează șansele României”.

Cătălin Drulă: Oamenii ăștia înțeleg greșit esența democrației

Contactat de Ziare.com să comenteze situația reclamelor îndreptate împotriva partidului pe care îl conduce, Cătălin Drulă este de părere că totul se trage din „disperare” și sondaje.

„Sunt din ce în ce mai disperați și fac o întreagă campanie de manipulare și minciună. De exemplu, cu Schengen, pe care de altfel e foarte la îndemână. USR a spus de luni de zile și a repetat în ultimele săptămâni că susține fără rezerve aderarea României la Schengen. E o chestiune clară, nu există niciun dubiu. Iar PNL manipulează și spune că USR sabotează intrarea în Schengen. O minciună factuală, clară, dovedibilă, care ei o spun crezând că pot să manipuleze oamenii să o răspândească în acest fel.

Înțeleg că e disperare în PNL pentru că au sondaje interne care-i arată că au luat-o la vale. Există o linie de gândire în PNL, inclusiv la vârful acestui partid, că nu are voie să existe opoziție. Adică oamenii ăștia înțeleg greșit esența democrației. PNL, în ultima perioadă, s-a pus la remorca PSD la aceste campanii. Cumva pare că domnul Ciolacu nu e chiar autonom în deciziile pe care le ia. De câteva zile a început să preia aceste mesaje mincinoase”, a declarat liderul USR pentru Ziare.com.

Mai departe, Drulă a vorbit despre agresivitatea puterii privind subiectul aderării României la Schengen. În afara campaniilor plătite din online, USR a fost acuzat în Parlament, în timpul moțiunii simple împotriva lui Lucian Bode, că „sabotează” șansele României de a adera la Schengen deoarece a chemat ministrul de Interne în perioada în care România este vizitată de comisia care se ocupă de MCV (Mecanismul de cooperare și de verificare). Aceeași retorică a fost preluată inclusiv de liderul PSD Marcel Ciolacu într-o emisiune de la Realitatea TV.

„Probabil au semnale că România, din cauza lor va rata acest obiectiv și încearcă în mod manipulatoriu să arunce minciuni în altă parte. Acest obiectiv Schengen ține foarte mult de credibilitatea României ca țară, la nivel ministerial. Acum, gândiți-vă puțin, în momentul în care apare cazul de plagiat al premierului Ciucă, apare un kompromat la jurnalista de investigație Emilia Șercan în martie. Apoi, în mai a fost acel caz cu judecătorul, metoda coperta. Chestiile astea apar, sunt vizibile, reprezentanțele diplomatice care ar trebui să fie de acord cu aderarea României la Schengen, primesc această informație, care este o informație vizibilă în spațiul public și probabil ridică semne de întrebare.

Cred că am fi avut o enormă șansă anul acesta să intrăm în Schengen cu un guvern de oameni credibili, curați onești, care să nu aplice astfel de metode care sunt mai degrabă din afara Europei, spre zona Belarusului. Lucrurile astea se văd și probabil există rețineri. Eu îmi doresc foarte tare și sper să nu ratăm acest obiectiv pentru că este extraordinar de important. Suntem susținătorii numărul 1 și prin tot ce putem, susținem asta. Însă, imaginea noastră pe care o facem în fața celorlalte state este făcută de acțiunile guvernamentale”, a conchis Cătălin Drulă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite
Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite
Israelul ar fi desfăşurat artilerie suplimentară şi transportoare blindate de trupe la periferia Fâşiei Gaza, ceea ce sugerează că armata se pregăteşte pentru ofensiva terestră,...
Palestina vrea să adere la ONU. Observatorii se îndoiesc că solicitarea va trece având în vedere opoziția SUA
Palestina vrea să adere la ONU. Observatorii se îndoiesc că solicitarea va trece având în vedere opoziția SUA
Consiliul de Securitate al ONU se va pronunţa joi, 17 aprilie, asupra cererii palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite, au declarat marţi seară pentru AFP...
#coalitie pnl psd, #alianta PNL PSD, #opozitie, #catalin drula, #reclame Facebook , #pnl-psd