Scandal în coaliția de guvernare privind plafonarea prețului lemnului de foc. Ce modificări vrea PSD-ul să facă

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 12:57 2703 citiri
PSD se plânge că OUG-ul arată diferit față de ce s-a hotărât în coaliție FOTO Captură video

Coaliția de guvernare se află în toiul unui nou scandal din cauza ordonanței de urgență privind plafonarea prețului la lemnele de foc, măsură care se va aplica și operatorilor privați, în ciuda discuțiilor dintre PNL și PSD.

Conform unor surse PSD citate de TVR, conducerea social-democraților susține că măsurile pentru ajutorarea populației pe timp de iarnă sunt inaplicabile.

PSD vrea ca, în următoarea ședință a coaliției, care ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare, să propună eliminarea plafonului de 400 de lei pentru actorii privați de pe piața lemnului, adică așa cum s-a discutat inițial în interiorul coaliției.

Forma adoptată de Guvern a Ordonanței a fost criticată inclusiv de către președintele Forța Dreptei Ludovic Orban care susține că măsura va crea o penurie de lemn și că se va dezvolta o „piață neagră a lemnului”.

„Pe cei care nu și-au luat lemne până astăzi și care se așteaptă să cumpere lemnele de foc la prețul maxim stabilit de guvern îi previn că această măsură va crea o penurie de lemn de foc pe piață. Că vor găsi foarte greu lemn de foc la acest preț, care este sub prețul pieței, pentru că cei care comercializează acest produs vor ieși în pierdere dacă vând la prețul impus de guvern. Iar rezultatul va fi contrar a ceea ce promite guvernul. Se va dezvolta o piață neagră în care lemnul se va vinde la prețuri mai mari chiar decât prețurile la care s-a vândut lemnul până acum”, a precizat Orban pe Facebook.

Totodată, social-democrații se plâng că actul adoptat de guvern este altul față de cel asupra căruia s-a înțeles coaliția. Totodată, conform surselor citate, PSD susține varianta extinderii actualului sistem de ajutor pentru categoriile vulnerabile astfel încât ajutorul acordat în prezent și care variază între 30 și 300 de lei în funcție de venit să fie acordat unei pături mai largi de populație.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News