Rotativa premierilor, pusă în pericol de ambițiile PSD și opoziția PNL. Social-democrații au trecut la atacuri și amenințări

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 03:25
6816 citiri
Rotativa premierilor, pusă în pericol de ambițiile PSD și opoziția PNL. Social-democrații au trecut la atacuri și amenințări
PSD vrea să modifice regulile protocolului cu mai puțin de patru luni înainte de rotativă FOTO Hepta

Apropierea rotativei guvernamentale creează tensiuni din ce în ce mai mari între PSD și PNL, mărul discordiei fiind ministerele pe care social-democrații ar dori să le păstreze, în ciuda protocolului inițial.

Conform înțelegerii făcute la începutul coaliției PNL - PSD, odată cu rocada premierului, cele două partide ar trebui să facă schimb de ministere și funcții din fruntea Guvernului. Concret, Ministerul Transporturilor, Finanțelor și o funcție de secretar general al Guvernului care în prezent sunt la PSD ar trebui să treacă la PNL, iar Ministerul Justiției, Investițiilor și Proiectelor Europene și șefia Cancelariei premierului, în prezent la liberali, ar trebui să ajungă la social-democrați.

Cu toate astea, social-democrații au dat semnale încă de anul trecut că ar dori modificarea protocolului astfel încât să nu se mai facă schimb și de ministere, ci doar de premier. În mod ironic, tot PSD cere respectarea protocolului coaliției, amenințând voalat că în caz contrar se va ajunge la alegeri anticipate. Liderul PSD Marcel Ciolacu a făcut în ultima săptămână mai multe declarații prin care a dat de înțeles că social-democrații ar dori să păstreze Transporturile și Finanțele, ajungând chiar să-i laude pe o parte din miniștrii liberali.

„Mai sunt cinci luni, să aşteptăm şi vedem negocierile care cred că vor fi scurte despre schimbările de ministere. Sunt ministere cu performanţe, există o performanţă la MIPE, la Ministerul Justiţiei, am scăpat de MCV”, a declarat Ciolacu.

Totodată, liderul PSD a amenințat în repetate rânduri că dacă nu se va respecta protocolul alianței în sensul rotativei de premieri, se va ajunge la alegeri anticipate. Aceeași retorică a fost folosită inclusiv de către secretarul general al partidului Paul Stănescu.

„Dacă mai aveţi dubii, să nu mai aveţi, pentru că preşedintele nostru, Marcel Ciolacu, la sfârşitul lui mai va fi prim-ministrul României. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, sigur că vom avea alegeri anticipate. În rest, sunt discuţii la ministere, sper să le rezolvăm, să rezolvăm în primul rând pentru ţară, nu neapărat pentru un partid sau pentru altul”, a menţionat Paul Stănescu.

Liberalii se opun trocului de ministere

De cealaltă parte, PNL se opune cu vehemență renegocierii de funcții și modificării protocolului. Purtătorul de cuvânt al liberalilor Ionuț Stroe a explicat că în interiorul coaliției de guvernare „nu a existat niciodată o astfel de discuție” privind trocul de ministere și că „PNL nu va intra în aceste discuții. Este exclus acest lucru (...) Am semnat un protocol pentru stabilitate, iar oricine lansează idei de nerespectare se poziționează pentru a risca instabilitatea țării”.

Acesta a exclus apoi și argumentul PSD cu privire la asigurarea continuității ministerelor performanțe, precizând că „PNL are oameni foarte buni pentru preluarea mandatelor prevăzute în protocol”.

O reacție mai dură a venit din partea prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, care a dat de înțeles că dacă PSD dorește să rămână cu Ministerul Transporturilor și cel al Finanțelor, ar trebui să renunțe și la rocada premierilor, iar Nicolae Ciucă să rămână prim-ministru.

”În cazul în care colegii de guvernare doresc ca dl Grindeanu sau altcineva să rămână la Transporturi, dl Câciu sau altcineva să vină la Finanțe, atunci noi considerăm ca nu se va face rotativa și dl Ciucă va rămâne premier. Poziția mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Gorgiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta”, a afirmat Rareș Bogdan.

Faza pe atacuri

Tensiunile dintre cele două partide s-au intensificat, iar unii reprezentanți au ajuns la atacuri la persoană. Deputatul PSD Marian Mina i-a acuzat pe liberali că „au început să le sară batistele pe nas de furie”, referindu-se la rotativă. Președintele PSD Giurgiu a vorbit apoi despre controversele cu care se confruntă miniștrii de la PNL, făcând referiri la Virgil Popescu, Lucian Bode sau Cătălin Predoiu, care, în mod ironic, fusese lăudat de Ciolacu cu câteva zile înainte.

„Câtorva capete înfierbântate de la PNL au început să le sară batistele pe nas de furie, pe motiv de rotativă. Mai uşor cu nervii, colegi de la PNL, că aveţi jumătate dintre miniştrii voştri cu probleme! Până să daţi ultimatumuri cu rotativa, nu vreţi să ne spuneţi ce faceţi cu Bode plagiatorul, cu Predoiu `surse neoficiale` şi cu Popescu, combinatorul din Energie?! Linişte totală”, a declarat deputatul PSD.

Mai departe, acesta se întreabă de ce miniștrii PNL pe care i-a menționat au rămas în funcții ca urmare a scandalurilor în care au fost implicați.

„Oricâte eschive şi piruete aţi face, e clar că mămăliga se umflă şi vă va exploda în faţă.

Tic-tac! P.S.: Până la rotativă, avem de guvernat. Lăsaţi trăncăneala şi faceţi ce trebuie pentru oameni!”, a conchis Mina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#coalitie de guvernare, #PNL PSD, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca , #pnl-psd