PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 22:21
1732 citiri
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu respectiv Florin Cîțu, s-au lăudat că soluțiilor lor au fost cele implementate FOTO Hepta

Deși criza facturilor la energie s-a agravat încă de la finalul anului trecut, coaliția de guvernare a așteptat mai bine de două săptămâni până să ia măsuri concrete.

În tot acest timp, PSD și PNL se ceartă pe meritul privind reducerea facturilor și caută să mascheze ineficiența guvernului.

Primele săptămâni ale anului 2022 au prins România cu două mari crize, una a facturilor la energie care păreau că scapă de sub control iar cealaltă a pandemiei de COVID-19 unde numeroase voci din mediul sanitar cereau introducerea legii pentru certificatul verde la locul de muncă pentru a încetini valul 5.

Cu toate astea, coaliția de guvernare pare că a ignorat cele două urgențe și s-a concentrat pe împărțirea restului de funcții politice.

PSD și PNL s-au reunit în ședință abia luni, 17 ianuarie, unde după numeroase atacuri în spațiul public, (vicepreședintele social-democrat Mihai Tudose cerând chiar demisia ministrului PNL al energiei) cele două partide s-au pus la masă pentru a discuta despre criza facturilor la energie. După ce s-a ajuns la un acord, cele două formațiuni s-au întrecut în a fi prima care declară meritul principal pentru reducerea facturilor.

Primii au fost cei de la PSD, după ce președintele Marcel Ciolacu a anunțat pe Facebook că „facturile românilor vor scădea imediat - ca urmare a propunerilor PSD, agreate ieri în coaliție. Pachetul de măsuri al PSD duce prețul la energie electrică la nivelul de dinainte de liberalizarea sălbatică făcută de dreapta”.

La câteva zeci de minute distanță a venit și replica liberalilor prin vocea purtătorului de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe, care a afirmat că soluțiile la problemele din zona prețurilor și facturilor la energie au fost adoptate la propunerea liberalilor.

„Aseară, la propunerea PNL, au fost adoptate în cadrul coaliției soluțiile pentru problemele din zona prețurilor și facturilor la energie. (...) Este o versiune îmbunătățită a pachetului din toamna anului trecut, iar el este exact în linia propunerilor PNL pentru a acoperi o plajă mult mai mare de beneficiari”, a declarat Ionuț Stroe într-o conferință de presă.

„Trecem iarna cu bine”

Cu toate că guvernul Ciucă a fost învestit pe 25 noiembrie, până la începutul acestei săptămâni coaliția de guvernare nu a luat nicio altă măsură pentru a se asigura că facturile la gaze și curent nu vor crește. La finalul anului trecut, populația a început să se plângă de valoarea facturilor, în timp ce numeroși economiști avertizau în legătură cu pericolul din domeniul energetic.

PSD și PNL au ignorat însă problema și în loc să vină cu soluții concrete au început să paseze vina dintr-o parte în cealaltă. Marcel Ciolacu acuza că legea ministrului Energiei este „ineficientă”, după care, câteva zile mai târziu, Mihai Tudose sugera că Virgil Popescu ar trebui să își dea demisia. De cealaltă parte, liberalii au atacat în rafală conducerea ANRE, la cârma căreia se află un fost deputat PSD.

Înainte ca cele două partide să își împartă acuze în spațiul public, acestea au lansat la finalul anului trecut campanii scumpe de informare prin care au încercat să liniștească populația cu privire la prețul facturilor.

În cazul social-democraților, aceștia au amplasat în marile orașe ale României mai multe panouri cu mesajul „Plafonăm prețurile la energie și gaz” sau „Spune stop scumpirilor la energie și gaz” iar în paralel au lansat o petiție prin care cereau plafonarea facturilor. Campania a fost sponsorizată din bani publici pe Facebook și a costat câteva sute de mii de euro, potrivit unor experți social media citați de Europa Liberă.

Liberalii au lansat o campanie asemănătoare, intitulată „trecem iarna cu bine”. Aceasta s-a derulat în principal prin clipuri plătite pe YouTube, dar și pe Facebook și a costat, conform sursei citate, aproximativ 1,8 milioane de lei doar pentru luna octombrie.

Bâlbe în privința certificatului verde

Tensiunile din coaliția de guvernare sunt amplificate și de neînțelegerile privind certificatul verde, liberalii venind cu apropouri aproape zilnice la adresa ministrului PSD al Sănătății Alexandru Rafila. Lipsa de unitate se vede chiar de la președinții celor două partide. În timp ce Marcel Ciolacu susține că în acest moment legea certificatului verde este „tardivă”, Florin Cîțu subliniază că ea reprezintă în continuare o prioritate.

„Este tardiv o lege cu certificatul. În acest moment, este tardiv. Mai mult, ştiu că este o Ordonanţă de Urgenţă în vigoare, în ceea ce priveşte certificatul”, a declarat liderul PSD miercuri, 19 ianuarie. Acesta a adăugat apoi că nu a fost de acord în niciun moment cu impunerea Certificatului Verde la locul de muncă.

În aceeași zi, Florin Cîțu a subliniat într-o conferință de presă că Certificatul Verde este în continuare o prioritate pentru el. „Este în Parlamentul României. E în procedură parlamentară, cel pe care l-am depus eu. Altul nu există. Când o să avem celălalt proiect, o să lucrăm la el. Acest subiect nu a fost la coaliţie pe ordinea de zi. Pentru mine este o prioritate certificatul verde”, a explicat preşedintele PNL miercuri, la Parlament.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#coalitie de guvernare, #PSD, #PNL, #alianta PSD PNL, #Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu PNL, #certificatul verde, #pret facturi mari energie , #criza coalitie