Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Cum s-a ajuns ca filiale PNL să ceară scoaterea UDMR de la guvernare

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 22:40
4532 citiri
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Cum s-a ajuns ca filiale PNL să ceară scoaterea UDMR de la guvernare
Apropierea alegerilor dă startul tensiunilor în coaliția de guvernare FOTO gov.ro

O filială din PNL a adoptat o rezoluție prin care cere scoaterea UDMR de la guvernare, după ce, în urmă cu o săptămână, un alt lider al liberalilor a cerut același lucru. Între timp, la București, fostul lider al partidului cere înlăturarea PSD de la guvernare.

PNL Galaţi a votat o propunere a preşedintelui organizaţiei, deputatul George Stângă, de excludere a UDMR de la guvernare. În rezoluția adoptată de către filiala liberală, numită „Guvernare românească pentru români” UDMR este criticat pentru „acţiunile şi atitudinea antiromâneşti de care au dat dovadă liderii” formațiunii maghiare.

Acesta a adăugat că acțiunile liderilor UDMR și ale unor miniștrii ai formațiunii maghiare „nu pot să rămână nesancționate”, precizând că „nu putem să ne facem că nu vedem sfidarea pe care o afișează la adresa românilor. Suntem în situația în care trebuie să punem pe primul plan interesele românilor, indiferent de etnie, nu ale unui grup de cetățeni”, a mai notat liderul PNL Galați. Acesta din urmă și-a încheiat discursul subliniind că „UDMR nu mai are ce căuta la guvernare”. „Nu putem ca tocmai noi să acceptăm să fim jigniți la noi în țară de către cei care ar trebui să ne fie parteneri”, a adăugat George Stângă.

Atacul liberalilor vine după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei Naționale. Într-o reacție pentru Ziare.com, acesta a explicat că declarația sa din plen nu a fost jignitoare.

„Consider că declarația mea din cadrul ședinței solemne nu a fost jignitoare, iar aceasta a fost făcută în spiritul declarației de la Alba Iulia”.

Întrebat despre criticile venite din partea partenerilor de guvernare, deputatul maghiar s-a ferit să comenteze însă notează că nu se aștepta la o astfel de reacție.

„Puțin m-a frapat, nu m-aș fi așteptat, dar nu aș dori să fac alte comentarii. (...) Am spus că în continuare credem în aceste idei exprimate luni în Parlament. Reiterez, nu cred că a fost ceva jignitor, din contră, cred că a fost un text echilibrat și a fost în spiritul declarației de la Alba Iulia”, a mai notat Csoma Botond.

Scoaterea UDMR de la guvernare a fost cerută și de către președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, care spunea pe 2 decembrie despre formațiunea maghiară că „nu mai poate reprezenta statul român”.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?”, a scris Adrian Cozma pe Facebook.

Acesta din urmă a mai cerut o dată scoaterea UDMR de la guvernare, la jumătatea anului, după declarațiile rasiste făcute de premierul Ungariei Viktor Orban, aflat în vizită la Băile Tușnad din România. În aceeași perioadă PNL Satu Mare a decis ruperea alianței locale cu UDMR, după ce formațiunea maghiară a refuzat să comenteze afirmațiile lui Orban

Cîțu vrea scoaterea PSD de la guvernare

Tensiuni au apărut și între PNL - PSD după ce fostul premier și președinte al liberalilor, Florin Cîțu, a sugerat că PSD trebuie scos de la guvernare, învinuindu-i pe social-democrați pentru rata inflației și dobânzile mari.

„16.8%! Aici a ajuns rata inflației PSD-iste în noiembrie. Un nou record negativ dar normal când socialiștii decid politica economică. O lovitură dură pentru TOȚI românii care văd cum de un an de zile banii pentru care muncesc nu mai au nicio valoare. Și nu este vorba de niciun fel de magie aici. Orice elev de liceu care a făcut economie știe că un deficit bugetar mai mare înseamnă explozia inflației. Exact așa s-a întâmplat.

Planul PSD de sărăcire a românilor prin taxe mari, dobânzi mari și mega-inflație se va intensifica în perioada următoare. Vă garantez! PSD trebuie să plece acasă. URGENT! Dacă mai vrem să scadă inflația, dobânzile, taxele și să crească puterea de cumpărare a TUTUROR românilor”, a susținut Cîțu.

De cealaltă parte, atacurile social-democraților asupra PNL se dau în filialele județene, acolo unde în ultimele săptămâni au avut loc alegeri pentru noile conduceri ale filialelor, în prezența lui Marcel Ciolacu.

„În lupta cu liberalii trebuie să se facă și prin destructurarea lor. (...) PNL rămâne principalul nostru adversar, pe care trebuie să-l îngenunchem în alegerile din 2024”, a afirmat senatorul Ion Mocioalcă, adăugând apoi că există mai mulți premieri PNL care așteaptă să intre în PSD.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a lansat luni, 22 aprilie, o serie de ironii la adresa prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, după ce liberalul, întrebat despre o...
#coalitie de guvernare, #tensiuni pnl udmr, #tensiuni PNL PSD, #rupere coalitie , #pnl-psd