Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației

Marti, 07 Februarie 2023, ora 21:50
3719 citiri
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PSD și PNL se războiesc prin comunicate de presă FOTO Hepta

PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de care liberalii se opun cu vehemență.

Una dintre principalele priorități ale parlamentarilor în sesiune din februarie este pachetul de legi din Educației, care sunt legate și de inițiativa „România Educată” a președintelui Klaus Iohannis. Calendarul pentru noile legi este deja în întârziere de mai multe luni, în timp ce mai multe voci din societate civilă acuză guvernul de lipsă de transparență.

Mai nou, întârzieri ar putea să apară și din cauza social-democraților, care pun presiuni în acest sens. Vicepreședintele PSD Vasile Dîncu a cerut deja în spațiul public amânarea legilor Educației, susținând că acestea au nevoie de o reexaminare serioasă. Mai mult, câteva zile mai târziu, Dîncu a subliniat că PSD va cere inclusiv demisia ministrului Educației Ligia Deca dacă aceasta nu va reveni asupra deciziei prin care a retras atribuțiile de stat al secretarului de stat PSD Florin Lixandru.

De cealaltă parte, liberalii, în frunte cu președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu au susținut că legile Educației au stat în dezbatere publică luni de zile și că nimeni din PSD nu a avut nimic de spus ori obiectat până în acest moment.

”Sunt uşor mâhnită de exemplu de întâmplarea cu legile educaţiei, care au stat, slavă cerului, în dezbatere publică, luni de zile, s-au formulat zeci de mii de amendamente, s-au făcut dezbateri în fiecare judeţ şi nimeni nu a avut din partea PSD, până la acest moment, ceva de obiectat. Eu mă bucur că dânşii doresc să îmbunătăţească legea dar eu vă spun aşa, dacă un secretar de stat al unui ministru PSD s-ar opune sau ar critica public proiectul ministrului PSD sau proiectul guvernului condus de Marcel Ciolacu premier, cred că nu le-ar pica bine colegilor din PSD”, a relatat Alina Gorghiu.

Conform unor surse din PSD, proiectul ar putea fi tergiversat până la rotativa premierilor. În acest mod, social-democrații s-ar asigura că președintele Klaus Iohannis, fondatorul inițiativei „România Educată”, va pune în funcție premierul propus de către PSD.

Lupta pe taxe

Un alt punct al tensiunilor dintre cele două partide este noua taxă de solidaritate propusă de către PSD după eșecul rușinos legii anterioare venite din partea ministerului de Finanțe prin care a încercat să taxeze compania OMV Petrom. Aceasta s-a lovit însă de refuzul liberalilor, iar formațiunile din coaliție s-au întrecut în comunicate de presă în care au cerut socoteală unul de la celălalt.

„PSD solicită colegilor de la PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari. Nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanţi ai PNL au cerut cu vehemenţă ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alţii, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeaşi vehemenţă, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri şi ar creşte preţurile la clienţii finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, au transmis social-democrații.

Un alt motiv pentru care PSD insistă cu noua taxă de solidaritate este că Ministerul Finanțelor are nevoie de fonduri la buget, mai ales în contextul taxării OMV Petrom, iar impunerea unei astfel de noi taxe ar aduce venituri vitale pentru portofoliul condus de social-democrați.

PNL: Taxarea sufocă economia

De cealaltă parte liberalii au transmis că poziția lor asupra acestui subiect rămâne „una foarte clară şi fermă”, şi anume că nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil.

„Nu susţinem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu aşa ceva. De altfel, coaliţia în ansamblul ei (inclusiv PSD) s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente. Anul 2023 a început deja cu un Cod Fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării şi de eliminare a unor inechităţi din sistem, cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliţia de guvernare”, spun cei de la PNL.

Liberalii subliniază faptul că ”partidele ar trebui să evite tentaţia să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală”.

”Introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă creşterea în cascadă a preţurilor la produse şi servicii care vor afecta toţi românii(...) România are un cadru fiscal stabil, predictibil şi atrăgător pentru investitori. O dovedesc cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiţii străine directe la un nivel record: 11,3 miliarde euro (potrivit estimării BNR). PIB-ul a avut un avans de 4,9% (potrivit estimării Comisiei Naţionale de Prognoză), economia performând peste aşteptări (estimarea iniţială era de 4,6%). Exporturile româneşti au fost de 85 miliarde euro (în primele 11 luni ale 2022). Aceste valori preliminare vor fi confirmate de cele finale, care urmează să fie publicate de către INS”, argumentează PNL.

În ciuda pozițiilor din partea celor două partide, acest subiect încă nu a fost abordat în cadrul vreunei ședințe ale coaliției.

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a dat de înțeles, luni, 18 martie, într-o declarație de presă, că nu-l cunoaște pe medicul Cătălin Cîrstoiu, cel care este vehiculat pe surse...
#coalitie de guvernare, #PNL, #PSD, #taxa de solidaritate, #legile Educatiei, #Romania Educata , #pnl-psd