Cum va arăta rotativa PSD-PNL și ce înseamnă pentru Klaus Iohannis. Singurele ministere care se vor schimba

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 20:05
15971 citiri
Cum va arăta rotativa PSD-PNL și ce înseamnă pentru Klaus Iohannis. Singurele ministere care se vor schimba
În mai puțin de 6 luni liderul PSD Marcel Ciolacu va prelua scaunul de premier, ocupat în prezent de președintele PNL Nicolae Ciucă FOTO Hepta

La finalul lunii mai 2023, Nicolae Ciucă va demisiona din funcția de premier iar în locul său va veni un reprezentant PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu. Pe lângă rotativa premierilor, cele două partide fac schimb și de o serie de ministere, în contextul în care social-democrații au dat semne că vor să păstreze unele portofolii.

Rotativa premierilor va reprezenta totodată ultima decizie importantă pe care o va lua Klaus Iohannis în calitate de președinte al României. Concret, după ce Nicolae Ciucă va demisiona din funcție, Iohannis va trebui să-l numească în funcție pe reprezentantul PSD-ului. Astfel, președintele Iohannis își va încheia mandatul așa cum l-a început din 2014: numind în funcție un premier PSD.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat joi, 29 decembrie, că la sfârșitul lunii mai îi va pasa fotoliul de la Cotroceni către liderul PSD Marcel Ciolacu.

„În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliția am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai și se va face rotirea așa cum am agreat”, a declarat Nicolae Ciucă. În urmă cu o lună și Marcel Ciolacu dădea asigurări privind respectarea acordului din coaliție. „Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare”, a notat liderul PSD.

Ce prevede protocolul PNL - PSD

Pe lângă schimbarea de la fruntea Guvernului, conform protocolului, PSD și PNL urmează să facă schimb și de o parte dintre ministere.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în Guvern: vicepremierul din partea PSD, funcție ocupată în prezent de Sorin Grindeanu, va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL.

Ministrul Transporturilor din partea PSD ocupat de Sorin Grindeanu va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, deținut în prezent de Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor Publice din partea PSD Adrian Câciu va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției, deținut acum de Cătălin Predoiu.

Totodată, „coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

PSD ar vrea să păstreze anumite ministere

În ciuda protocolului semnat de partidele coaliției, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat la începutul lunii octombrie că ar dori o renegociere a protocolului astfel încât ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene să nu mai facă rocada și să rămână la PSD, respectiv PNL. Acesta a explicat că PSD și PNL ar trebui să consolideze „ceva ce funcționează” și să nu se lase duse de val de „orgoliul politic”.

De altfel, social-democrații au mai propus o dată o schimbare a ministerelor. Conform unor surse politice, după ce ministerul Apărării Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării, social-democrații au negociat cu liberalii să dea la schimb Apărarea pentru Ministerul Energiei condus în prezent de Virgil Popescu. Liberalii s-au opus însă cu vehemență și au respins în spațiul public acest scenariu.

Cu toate astea, conform unor surse guvernamentale, liberalii se gândesc la varianta expusă de Ciolacu din urmă cu două luni, și anume să facă rocada de premieri și vicepremieri, dar să rămână cu aceleași ministere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#coalitie de guvernare, #protocol coalitie, #Klaus Iohannis, #nicolae ciuca, #marcel ciolacu, #schimb ministere , #pnl-psd