Cum a ajuns UDMR actorul tăcut al alianței de guvernare: „Sunt conștienți că în această coaliție nu e nevoie de ei real” ANALIZĂ

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 03:25
6466 citiri
Cum a ajuns UDMR actorul tăcut al alianței de guvernare: „Sunt conștienți că în această coaliție nu e nevoie de ei real” ANALIZĂ
Liderul UDMR Kelemen Hunor FOTO Facebook / Kelemen Hunor

De la formarea noii coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR, ieșirile publice ale formațiunii maghiare s-au micșorat considerabil față de momenul când se aflau în vechea componență, cu USR, când existau mai multe diferențe de viziune între cele două partide.

De când se află în noua coaliție, cu mici excepții, UDMR nu a dat semne de nemulțumire cu privire la împărțirea de funcții din administrație ori cu diverse subiecte fierbinți ale coaliției, precum Legea Offshore, desființarea SIIJ ori facturile la energie.

Totodată, ieșirile publice ale liderilor maghiari au devenit din ce în ce mai rare, iar aceștia s-au ferit aproape de fiecare dată să facă critici. În ultimele sale declarații, președintele UDMR Kelemen Hunor a vorbit de fiecare dată despre o criză economică prin care România ar putea trece.

Întrebat despre cum arată formațiunea maghiară în interiorul actualei coaliții, analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com că aceștia „sunt conștienți” că PNL și PSD pot funcționa și fără UDMR, iar în opoziție nu ar avea cu cine să se alieze.

„În timpul coaliției trecute erau pe multe teme pe poziții contrare cu USR-ul. Pe de altă parte, ei sunt conștienți că în această coaliție nu e nevoie de ei real. Adică PNL-ul și PSD-ul teoretic își pot asigura controlul guvernării și fără UDMR. Sigur, e mai confortabil cu UDMR, dar așa cum își doresc cele două partide, să se unească pe termen lung, în contextul internațional și crize șamd, și cu două partide super anemice în opoziție, USR și AUR, practic UDMR-ul își dă seama că nu are de ales. Nu se împacă bine cu nimeni din opoziție, ei nu au o colaborare bună nici cu AUR și nici cu USR. Ar fi singuri ci cele 6 procente ale lor”, a notat analistul.

Renunțarea la pretenții

Singurul punct în care UDMR a dat semne că nu este de acord nici cu poziția PNL și nici cu cea a PSD a fost la începutul lunii aprilie, atunci când liderii celor două partide menționate vorbeau despre posibilitatea comasării alegerilor din 2024. Kelemen Hunor motiva atunci că ar fi neconstituțională comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, sau comasarea alegerilor europarlamentare cu orice alt tip de scrutin. Mai mult, în ciuda declarațiilor lui Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, liderul maghiar atrăgea atenția asupra faptului că alegătorii ar putea fi bulversați de faptul că primesc cel puțin șapte buletine de vot.

Alfred Bulai mai adaugă că UDMR „stau în tabăra guvernamentală, evident, fără să emită pretenții foarte mari pentru că se poate renunța la ei. Nu numai acum, ci pe ideea că Iohannis își dorește să rearanjeze cărțile, să candideze împreună cele două partide, pe ideea unui candidat pe care să-l agreeze împreună la președinție și să guverneze încă patru ani. Asta e schema de la Cotroceni. Într-o asemenea situație, în momentul în care ar avea majoritate confortabilă, UDMR nu prea are mult spațiu de întors. Dacă mergi în opoziție, ești singur pe lume, nu au cum să se alieze cu alte partide. Așa că deocamdată profită de guvernare, își văd de treaba lor, își consolidează pozițiile și primari și tot, deci nu au nevoie să fie vocali”.

De cealaltă parte, și PSD-ul și PNL-ul nu au un motiv întemeiat pentru a nu ține UDMR aproape, întrucât astfel se creează o stabilitatea clară și neproblematică, mai ales în contextul în care există o criză economică și socială care bate la ușă, mai notează politologul.

„UDMR știu să negocieze, vor numai anumite lucruri, cu care în general ceilalți sunt de acord. USR-ul avea câteva proiecte care erau clar opuse UDMR-ul dar și PNL-ului. Alegerea primarilor în două tururi. Orice partid mic își dorește în două tururi, partidele cu mai mulți primari nu sunt nebune să-și dorească. UDMR pierde practic un număr mare de primari din România”, a mai afirmat Alfred Bulai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#coalitie de guvernare, #UDMR, #PSD, #PNL, #kelemen hunor , #stiri UDMR