Consultările dintre Iohannis și liderii coaliției s-au încheiat. Ciolacu și Ciucă vor prezenta sindicatelor noile propuneri

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 13:43
4086 citiri
Consultările dintre Iohannis și liderii coaliției s-au încheiat. Ciolacu și Ciucă vor prezenta sindicatelor noile propuneri
Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu liderii coaliției de guvernare FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri, 31 mai, cu liderii coaliţiei de guvernare, pentru a discuta despre greva generală din educaţie. La discuţii au participat premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca.

Întâlnirea a durat aproximativ o oră iar liderii coaliţiei au plecat la Palatul Victoria pentru a se întâlni cu reprezentanţii sindicatelor. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă urmează să prezinte sindicatelor oferta din acordul discutat cu şeful statului.

Conform unor surse citate de News.ro, oferta coaliţiei pentru sindicatele din educaţie cuprinde o majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

După întâlnire, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat în care a subliniat că preşedintele României le-a solicitat liderilor coaliţiei să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 31 mai 2023, la Palatul Cotroceni, discuţii cu liderii Coaliţiei de guvernare, Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Premierul Nicolae Ciucă, şi Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pe tema grevei din sistemul de învăţământ. La întâlnire a mai participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. În cadrul discuţiilor au fost analizate revendicările Federaţiilor sindicale din educaţie şi posibilele soluţii care să conducă la încetarea grevei profesorilor şi la reînceperea cursurilor”, a anunţat Administraţia Prezidenţială, după consultările şefului statului cu cei doi lideri ai coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

Potrivit comunicatului ”preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa menţinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situaţia actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat şi vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerinţelor cadrelor didactice”.

”Preşedintele României le-a solicitat liderilor coaliţiei să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Sindicatele: Nu semnăm niciun acord

Înainte de întâlnirea cu oficialii din guvern, sindicatele din educație au anunțat că nu vor semna niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României. Decizia a fost luată în urma consultării organizațiilor sindicale afiliat.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, transmit sindicaliștii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
Apelurile la 112 vor fi localizate cu o mai mare acuratețe. Noul sistem va fi folosit doar pe timpul gestionării unor situații de urgență
Apelurile la 112 vor fi localizate cu o mai mare acuratețe. Noul sistem va fi folosit doar pe timpul gestionării unor situații de urgență
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aprobă OUG privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Este vorba despre un nou tip de...
#coalitie de guvernare, #Klaus Iohannis, #greva educatie , #pnl-psd