Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum a ajuns să se răzgândească coaliția de guvernare asupra reducerii accizei la carburanți

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 05:47
5024 citiri
Cum a ajuns să se răzgândească coaliția de guvernare asupra reducerii accizei la carburanți
Coaliția de guvernare are probleme de comunicare FOTO Hepta

La începutul săptămânii reprezentanți de la PSD anunțau cu fast că intenționează să reducă acciza la carburanți cu 50% însă între timp măsura s-a împotmolit după ce liberalii au atras atenția asupra riscurilor pe care reducerea le-ar presupune.

Conform unor surse politice, în prezent nu există un acord concret al Coaliției privind reducerea accizei la carburant, deși ministrul de Finanțe PSD Adrian Câciu anunța contrariul în urmă cu câteva zile. În timp ce social-democrații încearcă să câștige capital de imagine prin promisiunile cu impact electoral, liberalii sunt forțați să explice cu fiecare ocazie de ce nu sunt de acord, mai afirmă sursele citate.

Potrivit liberalilor, impactul reducerii accizelor ar putea fi unul greu de suportat. Mai mult, în contextul în care accizele sunt impuse de Uniunea Europeană, există posibilitatea ca România să scoată bani din bugetul de stat pentru a suplimenta banii lipsă pentru accize. De cealaltă parte însă, social-democrații doresc să grăbească reducerea accizei însă așteaptă să vadă cum vor decurge tensiunile din Ucraina. În contextul în care joi dimineață, 24 februarie, Rusia a lansat o adevărată ofensivă împotriva ucrainenilor, social-democrații ar putea putea cădea de acord cu amânarea măsurii.

Întrebat despre reducerea accizei, președintele PNL Florin Cîțu afirma miercuri, 23 februarie, că de principiu liberalii sunt de acord cu reducerea de taxe însă așteaptă analizele ministerului de Finanțe și a subliniat că își dorește o garanție că astfel va scădea prețul de la pompă. Acesta a lansat atunci și o amenințare subtilă către ministrul de finanțe Adrian Câciu. „Problema este că dacă nu scade prețul de la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta. Trei miliarde să-i pierdem de la buget și să-i dăm companiilor și să nu răspundă nimeni, ar fi greșit. (...) Eu am spus mereu să-și asume cineva această măsură și consecințele. Nu știu cine va propune, astăzi a propus ministrul Finanțelor”, a mai relatat Cîțu.

Promisiunile PSD

Marți, 22 februarie, după ședința coaliției de guvernare, ministrul Adrian Câciu anunța că a propus în coaliție reducerea accizei la combustibili și a dat asigurări că prețul la pompă ar fi redus cu peste un leu. Acesta a mai susținut că propunerea a fost validată.

"Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Câciu pe Facebook.

Despre reducerea accizei a vorbit în urmă cu o zi și președintele PSD Marcel Ciolacu, afirmând că aceasta va avea un efect benefic asupra inflației.

"Cred că o înjumătățire a accizei ca avea un efect benefic asupra inflației fiindcă a doua mare problemă după scumpire este inflația. După simulările făcute de ministru ar scădea prețul la 1,2 lei. Pentru o perioadă, vedem cât suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că efectul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse”, a transmis Marcel Ciolacu luni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#coalitie de guvernare, #Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu PNL, #reduccere acciza , #pnl-psd