Coaliția de guvernare jonglează între măsuri întârziate și promisiuni populiste

Joi, 31 Martie 2022, ora 03:30
3010 citiri
Coaliția de guvernare jonglează între măsuri întârziate și promisiuni populiste
Coaliția de guvernare se întrece în promisiuni însă uită să mai și implementeze FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

Crizele prin care a trecut România în ultimele luni precum cea energetică sau cea sanitară, dar și războiul din Ucraina, au testat viteza de reacție a coaliției de guvernare care pare că a picat multe dintre problem. A excelat în schimb la capitolul promisiunilor populiste.

Lista măsurilor urgente pe care coaliția de guvernare le-a întârziat, ori în unele cazuri nici nu le-a mai implementat, a început încă de la finalul anului trecut, când ministrul Sănătății Alexandru Rafila susținea că ia „în calcul demisia” în cazul în care proiectul privind certificatul verde nu va fi asumat de Guvern. În cele din urmă, coaliția a mutat responsabilitatea implementării certificatului către Parlament, care nu a mai ajuns să-l implementeze niciodată, în ciuda valurilor pandemice.

O altă temă majoră pe care PSD și PNL au dezbătut-o intens până ce într-un final au ajuns la un consens a fost evoluția crizei energetice. Deși românii se plâng de mai bine de cinci luni de facturile la curent, o soluție în acest sens a venit abia la jumătatea lunii martie, odată cu publicarea Ordonanței de urgență privind măsurile de sprijin la facturi.

Întrecere pe vouchere și promisiuni

Deși crizele încep să se adune, coaliția de guvernare nu pare să facă pași în a grăbi procesul decizional și se întrece în schimb în a face promisiuni populist. Luni, 28 martie, surse din PSD au transmis că partidul propune un pachet de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici prin acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine.

”Ne-am încadra cu aceste vouchere de 50 de euro la două luni pentru persoanele cu pensie sub 1.500 de lei și pentru voucherele la copii cu rechizite și îmbrăcăminte, în funcție de veniturile părinților sau dacă sunt din familii monoparentale. Le acoperim chiar cu fonduri europene, având voie până la 700 de milioane de euro să venim cu acest pachet social, susținut și de Comisia Europeană”, a declarat miercuri, 30 martie, președintele PSD Marcel Ciolacu.

Și liberalii au transmis o viziune proprie acestei măsuri, reprezentând practic o dublare a propunerii lansate de social-democrați. Concret, PNL a propus 100 de euro în loc de 50, iar programul să fie extins până la jumătatea anului trecut. Întrebat despre acest subiect, Marcel Ciolacu a dat de înțeles că se opune și a lansat critici voalate către cealaltă tabără.

„Fără să deranjez pe nimeni din PNL sau membru al coaliției, este un mecanism. Una este să venim cu un efort pe bugetul de stat, alta este să venim cu un mecanism convenit și cu Comisia Europeană, astfel încât să nu pierdem granturi și bani europeni pe exercițiul financiar trecut, unde nu vreau să intru în detalii cine este de vină de nu avem acea absorbție și o avem mai mică decât media europeană”, a explicat Ciolacu.

O altă temă asupra căreia coaliția de guvernare încă nu s-a pus de acord însă lansează diferite promisiuni în spațiul public o reprezintă schema de ajutor pentru transportatori și o formă pentru plafonarea prețului la RCA.

Tensiuni în coaliție sunt și pe tema reducerii CAS cu 5%, liberalii criticându-l vinerea trecută pe ministrul de Finanțe Adrian Câciu că refuză să susțină această măsură. Conform PNL, reducerea CAS de la 25% la 20% înseamnă o creştere a salariului mediu cu 317 lei.

”Este singura modalitate corectă şi nediscriminatorie de creştere a veniturilor românilor, atât a celor care lucrează la stat, cât şi a celor din mediul privat. Măsura de reducere a contribuţiilor cu 5% ar avea impact pozitiv şi asupra unei părţi dintre pensionari care, începând din acest an, trebuie să achite contribuţia la sănătate. Mai mult, ministrul PSD de Finanţe se opune creşterii veniturilor românilor, în condiţiile în care preţurile la alimente, medicamente, combustibili, dar şi dobânzile cresc”, au transmis liberalii într-un comunicat.

De cealaltă parte, Adrian Câciu a exclus cu fermitate această variantă și susține că nu a existat nicio discuție la nivelul Executivului pe acest subiect.

”Cred că oricine poate să deschidă o carte de aritmetică de clasa a doua, poate vedea care este efectul, fără să ştie economie neapărat, dar poate vedea cât de toxic este acest efect. Nu trebuie să înşelăm oamenii, sunt şi alte măsuri de a creşte veniturile oamenilor şi ale angajaţilor. Nu trebuie să păcălim oamenii, am mai văzut în anii trecuţi pe cineva care spunea ”taxe zero pe salariul minim”, a mai relatat Câciu.

Marcel Ciolacu trece peste ”regrete”: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste ”regrete”: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#coalitie de guvernare, #Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu PNL, #criza energie, #facturi energie, #vouchere psd , #criza coalitie