Coaliția de guvernare rezistă în ciuda atacurilor continue dintre PNL și PSD

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 22:12
2548 citiri
Coaliția de guvernare rezistă în ciuda atacurilor continue dintre PNL și PSD
Liderii coaliției de guvernare își ascut cuțitele FOTO Hepta

Coaliția de guvernare se află pe un butoi de pulbere în contextul neînțelegerilor tot mai numeroase pe diferite teme precum criza din energie ori creșterea pensiilor.

În ultimele zile, PSD a lansat din ce în ce mai multe atacuri la adresa liberalilor, multe dintre acestea avându-l în prim plan pe liderul social-democraților Marcel Ciolacu. Acesta din urmă i-a criticat miercuri pe liberali pentru lipsa de pregătire în fața crizei energetice, luându-l la țintă pe ministrul PNL al Energiei Virgil Popescu. Totodată, Ciolacu a vorbit și despre o frustrare a social-democraților „când te pune solidar cu greșelile altora”, adăugând că partidul pe care îl conduce a intrat la guvernare „după tot ani nu tocmai fericiți”. Acesta a criticat din nou apoi decizia de liberalizare a pieţei energiei, dar şi acordul cu Comisia Europeană de a reduce deficitul bugetar în mod accelerat într-o perioadă de criză.

Asaltul PSD a continuat, iar liderul senatorilor PSD Radu Oprea l-a acuzat la rândul său pe Virgil Popescu pe subiectul liberalizării prețurilor la energie, motivând că asta a dus la o explozie a prețurilor. „Nu merită respectul și aprecierea noastră”, a adăugat social-democratul.

Scântei de la PNL

Reacția liberalilor nu a întârziat să apară, iar purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe i-a acuzat pe social-democrați că fac jocuri de imagine pe subiectul crizei energetice. Acesta a amintit apoi că regimul Dragnea din 2018 a adoptat „celebra OUG 114 care a dezechilibrat complet piața, a blocat investițiile din energie și tot ce a ‘reușit’ a fost să ne facă mai dependenți de gazul rusesc”, a precizat Stroe.

O reacție a venit și din partea fostului președinte PNL Florin Cîțu, care i-a criticat pe social-democrați că „își bat joc de banii românilor”.

„Anul acesta, disprețul PSD față de banii românilor se vede cel mai bine în cheltuielile cu subvențiile. În același timp, este foarte clar cât de responsabil au administrat liberalii economia în 2020, 2021 și cum subminează PSD stabilitatea economică după doar 9 luni”, a afirmat Cîțu.

Conflictul dintre cele două partide a degenerat începând acum două săptămâni, după ce Marcel Ciolacu l-a ironizat Rareș Bogdan, asupra căruia s-a referit cu apelativul „nea Ion de la raion”. Câteva zile mai târziu liberalul l-a atacat pe Ciolacu, afirmând despre acesta că este necitit.

„Am avut războaie publice şi m-am luptat cu personaje mult mai cultivate ca Marcel Ciolacu. Probabil Victor Ponta citise cam 1.500 de cărţi în plus faţă de Marcel Ciolacu şi avea ceva mai multă şcoală. Liviu Dragnea era mult mai abil şi mult mai şmecher“, a relatat liberalul într-o intervenție la Digi24.

În ciuda atacurilor dintre cele două partide, coaliția de guvernare rezistă, fără un risc al ruperii. De altfel, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat în majoritatea declarațiilor politice în favoarea păstrării stabilității dintre PSD și PNL, motiv și pentru care nu a făcut până în prezent vreo remaniere, în ciuda presiunilor dar și a numeroaselor gafe comise de unii miniștri. Mai mult decât atât, deși Marcel Ciolacu a amenințat voalat cu alegerile anticipate în cazul în care nu se va respecta rotativa premierilor de anul viitor, acest scenariu este unul aproape imposibil de realizat iar partidele ajung de unde au plecat. Orice alianță cu USR într-o eventuală rupere a coaliției este exclusă atât de PSD și PNL cât și de formațiunea lui Cătălin Drulă, iar un guvern minoritar ar pune România într-o situație dificilă în contextul războiului din Ucraina precum și a eventualelor crize din domeniul energetic.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#coalitie de guvernare, #scandal coalitie, #rupere coalitie, #alegeri anticipate, #PSD, #PNL, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca , #criza coalitie