Ceartă în coaliție pe „viziunea” asupra majorării pensiilor. PNL și PSD se întrec pentru asumarea măririi

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 12:20
2077 citiri
Ceartă în coaliție pe „viziunea” asupra majorării pensiilor. PNL și PSD se întrec pentru asumarea măririi
Schimbul de replici i-a avut în prim plan deputatul PNL Adrian Cozma și pe ministrul Muncii Marius Budăi FOTO colaj ziare.com / Facebook

Deputatul PNL Adrian Cozma a reacționat la înțepăturile ministrului Muncii Marius Budăi care a declarat că a fost impusă viziunea PSD privind majorarea pensiilor, în timp ce liberalii spun invers.

Aflat într-o emisiune la Antena 3, deputatul PNL Adrian Cozma a fost vizibil deranjat de afirmațiile lui Marius Budăi și a subliniat că majorarea pensiilor a fost de fapt viziunea liberalilor.

„Eu mă tot minunez cum puteţi să afirmaţi, cu atâta nonşalanţă, că viziunea PSD a fost agreată. Domnul Ciucă a venit şi a spus 12,5% că nu a avut ce face. Iar dumneavoastră, PSD, să ne amintim, anul trecut, pe vremea asta, promiteaţi majorări de pensii de 40% – asta spuneaţi dvs. în Parlament înainte de a intra la guvernare – şi acum veniţi şi prezentaţi 12,5% ca o victorie. Asta este viziunea impusă de către Partidul Naţional Liberal care dorea 15%, iar PSD nu a dorit 15%, a dorit 10%, iar domnul Ciolacu a dorit 6,2%”, a afirmat Adrian Cozma.

Reacția acestuia vine după ce marți, 22 noiembrie, Marius Budăi a declarat că majorarea pensiilor nu ar fi avut loc dacă nu era PSD la guvernare, transmițând apoi mai multe elogii adresate liderului PSD Marcel Ciolacu.

”Dacă nu era PSD la guvernare, nu existau majorări. Atât s-a putut: zero emisiuni (în care foştii miniştri ai Muncii din guvernarea PNL-USR să discute despre majorări de pensii - n.red.) şi a trebuit să vină PSD în Guvern ca să existe majorări de venituri, dar şi măsuri de sprijin. Nu e PR politic, este simplul adevăr. Şi aici, măsurile de sprijin au venit pe două căi: şi economic, şi social. Cam asta cred că este esenţa a ceea ce discutăm”, a afirmat Budăi.

Ministrul a adăugat apoi că PSD a reușit să-și impună propria viziune asupra majorării pensiilor.

”Viziunea PSD a fost tot timpul şi de când am prezentat această viziune şi am fost delegat de preşedintele partidului, de întreg PSD, să prezint acele măsuri, au fost despre salariul minim şi despre majorări de venituri suplimentare pentru categoriile vulnerabile”, a conchis acesta.

Ce s-a decis

Coaliția de guvernare a avut luni, 21 noiembrie, o ședință despre creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023. PSD și PNL au propus procente de creștere diferite. Liberalii au insistat cu creșterea de 15% a tuturor pensiilor, iar social-democrații au vrut mai degrabă o creștere cu 10% și acordarea unor ajutoare suplimentare pentru pensionarii vulnerabili.

În cele din urmă, coaliția a ajuns la un punct de mijloc și a decis ca pensiile să crească cu 12,5%.

Cu cât vor crește pensiile

Punct de pensie: 1.586 lei

Creștere de 12,5%: 1.784 lei

Pensia minimă: 1.000 lei

Creștere de 12,5%: 1.125 lei

Pensia medie: 1.734 lei

Creștere de 12,5%: 2.210 lei

Ajutoare extra pentru pensionari

Coaliţia a mai decis acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 1.500, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1.500 și 2.500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2.500 - 3.000 de lei.

În plus, s-a decis o creştere cu 30% a indemnizaţiei veteranilor de război şi pentru văduvele de război.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
#coalitie de guvernare, #marius budai, #majorare pensii, #adrian cozma, #tensiuni coalitie , #guvern