Ce șanse sunt ca scandalul Viktor Orban să destabilizeze coaliția de guvernare

Joi, 28 Iulie 2022, ora 03:40
7777 citiri
Ce șanse sunt ca scandalul Viktor Orban să destabilizeze coaliția de guvernare
UDMR a mai fost implicat într-o serie de scandaluri recente FOTO gov.ro

Declarațiile scandaloase ale premierului ungar Viktor Orban făcute la Băile Tușnad au provocat reacții dure nu doar din partea partidelor din România, ci și din partea oficialilor europeni, în timp ce UDMR nu s-a delimitat și nu a avut o poziție clară cu privire la evenimente.

Weekendul trecut, premierul Ungariei Viktor Orban a declarat în cadrul școlii de vară de la Băile Tușnad că strategia UE în Ucraina a eșuat și a criticat dur apoi sprijinul militar dat de către occident. Mai mult, acesta a afirmat despre Europa că ar fi amenințată despre migranți și a vorbit despre puritatea rasei maghiare.

Reacții dure vizavi de declarațiile lui Orban au venit din partea tuturor partidelor din România, mai puțin UDMR, dar și din partea unor oficiali europeni precum vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas, care a transmis pe Twitter că „nu trebuie să permitem niciodată ca formulările noastre să trădeze principiul fundamental al existenţei noastre: toţi suntem oameni în mod egal. Ura nu îşi are locul pe buzele noastre şi nici în societăţile noastre”.

Reacții au venit inclusiv din Ungaria, iar o consilieră care a lucrat pentru Viktor Orban timp de 20 de ani a anunțat că demisionează. Într-o scrisoare către șeful guvernului maghiar, Zsuzsa Hegedus spune despre discursul lui Viktor Orban că este unul „nazist”.

„Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relaţii din cauza unei poziţii atât de ruşinoase. Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar şi lui Goebbels. (...) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opţiune”, a notat Hegedus.

UDMR tace

Organizator al evenimentului la care a participat Viktor Orban, UDMR nu a transmis nicio reacție până la această oră cu privire la declarațiile premierului maghiar. Totodată, niciun membru UDMR nu s-a delimitat public față de spusele lui Orban.

Ministrul Mediului Tanczos Barna, lider UDMR, a refuzat pur și simplu marți, 26 iulie, să comenteze declarațiile premierului maghiar. Presat de moderatoare într-un interviu la Digi24 dacă se delimitează sau nu de spusele lui Orban, ministrul Mediului a afirmat sec că nu comentează.

„Vor reacționa toate persoanele care vor să reacționeze. Nu comentez în niciun fel”, a subliniat Tanczos Barna. În paralel, paginile unor oficiali ai UDMR precum președintele partidului Kelemen Hunor au fost luate cu asalt de susținători care cer explicații pentru declarațiile lui Orban.

FOTO Captură foto / Facebook / Kelemen Hunor

Analistul politic Radu Delicote explica pentru Ziare.com că există șanse foarte mici ca UDMR să fie scos de la guvernare, mai ales că direcția politică afișată de către premierul Nicolae Ciucă este cea a stabilității.

Dacă se ajunge la situația în care UDMR să părăsească coaliția de guvernare, deși în momentul de față sunt foarte mici șanse, mă aștept ca PNL și PSD să încerce o ușă deschisă parlamentară pentru UDMR. Adică să treacă și anumite legi, chiar dacă nu mai sunt în coaliția de guvernare alături de UDMR. Cu cât ai o majoritate mai stabilă și mai puternică cu atât îți poți propune proiecte de anvergură mai mari. Va rămâne aproape de PSD sau PNL în actuala formulă parlamentară”, notează acesta.

Totodată, nici celelalte partide din coaliția nu au presat UDMR-ul cu privire la acest subiect. Singurii care i-au tras de urechi pe maghiar au fost liberalii, care, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, le-au recomandat să fie „puțin mai atenți” la ieșirile publice.

Mai mult decât atât analistul Alfred Bulai explică că deși nu este nevoie reală de UDMR în coaliție, atât PNL cât și PSD vor să-i țină aproape pe maghiar pentru majoritatea confortabilă din parlament.

„Și PSD-ul și PNL-ul nu au de ce să nu țină UDMR-ul aproape, pentru că în acest mod au o stabilitate certă, clară și neproblematică. Mai ales că în actuala criză economică care va aduce și o criză socială, acum suntem în faza de inerție. Oamenii încearcă să se descurce, nu se acumulează nemulțumiri peste noapte. UDMR știe să negocieze, vor numai anumite lucruri, cu care în general ceilalți sunt de acord”, a precizat politologul.

Scandalul în care este implicat UDMR vine și după alte gafe care au avut loc în luna mai, amintind meciul de hochei al naționalei României la care a participat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#coalitie de guvernare, #scandal viktor orban, #UDMR, #declaratii viktor orban, #kelemen hunor, #PNL, #PSD, #nicolae ciuca , #criza coalitie