Adevărata miză a rotativei guvernamentale. De ce se atacă reciproc PNL-PSD în timp ce Ciucă și Ciolacu își dau mâna la evenimente comune

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 22:12
6319 citiri
Adevărata miză a rotativei guvernamentale. De ce se atacă reciproc PNL-PSD în timp ce Ciucă și Ciolacu își dau mâna la evenimente comune
În lipsa unui scandal major, coaliția de guvernare va continua fără probleme până în 2024 FOTO Hepta

PNL și PSD se află din nou la cuțite după ce mai mulți lideri din teritoriu ai social-democraților au lansat acuzații și atacuri dure la adresa liberalilor, asta în timp ce premierul Nicolae Ciucă și șeful PSD Marcel Ciolacu participă împreună la evenimente și vorbesc despre unitate.

Tirul atacurilor PSD la adresa liberalilor a început încă de săptămâna trecută, când, lideri din teritoriu, au cerut demisia ministrului Energiei Virgil Popescu ca urmare a tragediei din Gorj, dar și a refuzului PNL de a renegocia protocolul coaliției. Concret, social-democrații au dat semnale încă de anul trecut că ar dori modificarea protocolului astfel încât să păstreze Ministerul Transporturilor și cel al Finanțelor, care ar trebui să ajungă, după rotativă, la liberali.

Atacurile de la nivel local au continuat inclusiv marți, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, când organizația PSD Sibiu i-a acuzat pe liberali și pe prefectul Mircea Crețu că au sărbătorit cu aproape o săptămâna mai devreme Ziua Micii Uniri.

„Sperăm ca Partidul Naţional Liberal Sibiu să înceapă să respecte istoria şi eroii neamului românesc. Să sărbătoreşti anticipat Ziua Micii Uniri în 18 ianuarie, cu şase zile înainte de data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor, să dansezi Hora Unirii şi să mergi la spectacole aniversare în altă zi pe motiv că mai-marii oraşului sunt plecaţi în minivacanţă este o ruşine!”, a transmis PSD Sibiu.

Muniție pentru negocierile la rotativă

Contactat de Ziare.com, analistul Alfred Bulai a explicat că PSD a început cu amenințări și atacuri ca să adune „muniție” pentru negocierile de la rotativă. Acesta atrage atenția că rotativa va fi punct important al relației dintre PNL și PSD și va arăta dacă există șanse pentru o posibilă alianță electorală între cele două partide în 2024.

„Cu ocazia rotativei se va pune problema serios a candidaturii la prezidențiale. PSD vrea candidatul lor, adică domnul Ciolacu. Cu siguranță PNL vrea candidatul lor, dar acolo sunt mai mulți, e mai complicată situația. E și varianta să fie ales cineva din afară, adică să nu fie neapărat un membru al celor două partide. Nu prea cred în varianta asta întrucât istoria de 30 de ani a României arată că, în general, politicienii nu sunt prea dispuși să gândească pe termen lung”, explică politologul.

Întrebat dacă tensiunile din ultima perioadă dintre PNL și PSD ar putea pune în pericol realizarea rotativei, analistul a notat că șansele sunt foarte mici ca ea să nu se întâmple. Cu toate astea, acesta remarcă că există o parte din miniștri, dar și oameni din spatele lor care și-ar dori ca subiectul rotativei să treacă cât mai repede pentru a nu exista riscul să-și piardă funcțiile.

„Varianta inversă, în care nu se respectă protocolul (n.red.: în varianta în care Ciucă rămâne premier până la finalul mandatului iar PSD își păstrează ministerele) nu poate fi acceptată de PSD decât dacă se face alianță deja bătută în cuie, adică liste comune la locale, parlamentare. Iar eventual candidat PSD la prezidențiale, ceea ce mă îndoiesc că ar accepta PNL-ul. Dacă nu acceptă, iar PSD-ul iese de la guvernare, atunci PNL-ul cum conduce? USR e fragilizat. UDMR nu va ieși, dar e mult mai firav”, a mai explicat Alfred Bulai.

„E periculos să lași PSD în opoziție”

Nici PNL nu și-ar dori să rămână singur la guvernare, cu PSD în opoziție înainte de alegerile din 2024, mai afirmă analistul. Tocmai de acea, „deocamdată e balet. Declarațiile liderilor de eșalonul doi, puși să urle, să atragă atenția, dar să nu schimbe nimic. Sunt doar manevre pentru a testa apele, să aibă teme de negociere. Domnul Ciucă și domnul Ciolacu nu dau semne că ar fi probleme și nu există nicio măsură radicală”, mai arată acesta.

În ce privește șansa ca PNL și PSD să meargă împreună la alegerile din 2024, Alfred Bulai este sceptic și afirmă că cel mai probabil cele două partide vor alege să meargă pe cont propriu. Tocmai de aceea rotativa guvernamentală va fi un prilej bun și pentru liberali să „scape” de premier, care a dovedit că are o relație bună cu PSD-ul.

Pe de altă parte, „nu poți să schimbi un prim-ministru, s-a dovedit că este greșit și aiurea. Mulți liberali își doresc rocada pentru că au șansa să renască. O gardă mai liberală ar putea să crească speranța electoratului liberal. Ar fi o lovitură neplăcută pentru USR, pentru că și ei au mulți votanți anti-PSD”, conchide politologul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#coalitie de guvernare, #PNL PSD, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca, #premierul Romaniei, #alegeri prezidentiale 2024 , #pnl-psd
Comentarii